![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam ! Mam Forda Focusa Mk1, silnik 1,6 16v, z roku 1999, przejechane ma 91,000. Mam jedno pytanie do Was, otóż:
1. Co to znaczy dopełnianie klimatyzacji ? I na czym to polega ? Co ile lat/ kilometrów trzeba to robić ? Acha i jeszcze mam jedno pytanie .... Ile się wlewa oleju do Focusa ? 4 litry ? Czy ile ? |
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-03-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1800 tdci
Rocznik: 2003
|
Witaj,
poruszasz dwa niezalezne tematy a odpowiedzi na nie jest na forum mnostwo. Uzyj wyszukiwarki. pozdrawiam T |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No właśnie szukałem i nie mogę znaleźć :fcp6
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Oleju wchodzi:
- z filtrem 4,25 - bez filtra 3,75 ale nie zalewa się do max. a co do klimy, to trzeba ją nabijać i odgrzybiać, jak kupiłes autko, to możesz to zrobić, nie zaszkodzi. pozdro
|
|
|
#5 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
Cytat:
Dopełniać wystarczy jak po prostu przestanie chłodzić tak jak powinno. Klimatyzację należy sprawdzać raz do roku i jeśli brakuje czynnika to nabić. Ale nie znaczy to, że należy co roku nabijać... A polega to na tym, że czynnik i olej jest odsysany, filtrowany i potem dobijany do odpowiedniej ilości Cytat:
I naprawdę na pewno są te odpowiedzi na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#6 |
|
|
Schem on ma 1.6 16 V to wchodzi wg instrukcji 4,25 z filtrem, do 1.4 wchodzi 3.75 z filterm
Damiano16 najlepiej zalej filtr, wlej 3.5l a potem rób dolewki, żeby było gdzieś 1/2 - 2/3 między min a max. A w wyszukiwarce wpisz "odgrzybianie" to będziesz miał co czytać. pozdro
|
|
|
#7 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
Cytat:
Cytat:
Zakręcam, wlewam prawie tyle, ile ma być (dla prostego rachunku wlałbym do 1.6 4 litry), odpalam, czekam chwilę, gaszę i dolewam po trochę resztę patrząc na bagnet.
|
|
|
|
#8 |
|
|
Aha. bardzo dziękuję Wam za porady, i za odpowiedzi :fcp1 No nic, kupiłem oryginalne Filtry na allegro, olej castrol, we Wtorek jadę Do warsztatu niech m,i to wszystko pozakładają, zmienią olej, sprawdzą klimatyzację itp. :fcp1
Pozdrawiam ! |
|
|
|
#9 |
|
|
Ja zakupy robię tutaj:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo oryginały z allegro, to różnie bywa pozdro
|
|
|
#10 |
|
|
A jeszcze zadam jedno pytanie o klimatyzacji ....
Ile mniej więcej kosztuję w warsztacie bądź serwisie 1. Odgrzybienie klimatyzacji ? 2. Napełnienie klimatyzacji ? 3. Sprawdzenie szczelności klimatyzacji ? |
|