![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Miłosz
Model: mk2
Silnik: 1.6 ti-vct
Rocznik: 2005
|
mam problem czy w fieście 1299cm3 z roku 2003 jest pasek czy łańcuszek rozrządu i jak jest to lub to co ile się wymienia
Ostatnio edytowane przez SRS ; 08-11-2025 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
|
Cytat:
No nie do końca. W instrukcji piszą, że co 240 kkm wymieniać trzeba. :fcp27
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
|
Cytat:
dokładnie, nic nie jest wieczne
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-09-2005
Model: Fiesta Mk3 Futura
Silnik: 1118ccm 50KM
Rocznik: 1994
|
No tak to jest,,, w autach z lat 80 nie trzeba wymieniać, a te same technologie użyte w latach 2000 wymagają okresowej wymiany... stąd wniosek że wiele, wiele materiałów exploatacyjnych w autach powinno wytrzymać na dużo dłużej niż piszą w instrukcji.
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-06-2008
Model: Fiesta
Silnik: 1,3 Endura
Rocznik: 1997
|
Tak właśnie jest. Praktyka mi pokazała, że do póki nie obija się o obudowę i nie hałasuje to będzie wszystko ok.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-06-2022
Model: Mondeo Mk3 Titanium X Kombi
Silnik: 2.0 Pb 145HP
Rocznik: 2005
|
W moim przypadku jest to 325kkm i jedyny problem z łańcuchem był przy odpalaniu na zimnym (przez chwilę rzęził, aż nie dostał oleju napinacz). Wymiana napinacza rozwiązała problem. Łańcuch cichy. Zastanawiam się czy wymieniać tak do 400k czy olać temat i czekać aż zacznie go być słychać także na ciepłym silniku. Logicznie ślizgi i koła powinny być już zużyte przez te 350kkm, ale po wymianie napinacza łańcuch jest cichy zarówno przy odpalaniu jak i w trakcie używania pojazdu. Ktoś tu wymieniał w tych fiestach łańcuch? Ma to sens? Robota z tych grubszych (skrzynia, miska). Sprzeglo już wymieniałem więc powiedzmy mam doświadczenie że ściąganiem skrzyni nie jest to lekka robota ale też wolę uniknąć jej jeśli łańcuch jest nadal cichy. Czy może być tak że nagle trzaśnie? Czy jednak najpierw ew awarie będą poprzedzać dźwięki.
|
|
|
|