![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-07-2008
|
To mój pierwszy post na tym forun wiec witam serdecznie Wszystkich posiadaczy c-maxa. Szkoda, że ten pierwszy post dotyczy drażliwego tematu spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupilem c-maxa w kwietniu 2008 z przebiegiem 73tkm 2004 2,0 136KM. Wczesniej posiadalem Vectre C 2,2 Dti 125KM (full opcja + automat). Vectrą przejechałem 130tkm w 2 lata z automatem caly czas na klimie srednio trasa 5,8l miasto 6,5l (nie jezdze w kapeluszu i nie lubie jak ktos mnie wyprzedza). C-MAX.... porażka, trasa 7,5l miasto 9l. Jestem niemile zaskoczony. Troche moze ma wpływ ogumienie - założyłem 225/45/17R, ale to góra 0,2l/100km. Myslalem ze kupuje oszczedniejsze auto (skrzynia 6biegów a miałem automat!!!). Chyba pół roku i zmianyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przejechalem nim do tej pory 18tkm. Oprócz zawieszenia, niezłego prowadzenia i lekkosci w wyprzedzaniu na naszych drogach nie posiada więcej jak dla mnie zalet. (wszędzie plastik i to trzeszczący, spalanie, slabe materiały wykończenia itd). Generalnie ford się nie postarał.
Pozdrawiam Wszystkich posiadaczy c-maxa. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
postow masa o spalaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tez lubie przyciskac i podobne wyniki w miescie, ale na trasie , to tez chyba idziesz na maxa , bo takie wyniki to zdaje przy 160 mialem u niemiaszkow oczywiscie . przy tempomacie moga byc odrobine wieksze. tak mi sie wydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak do 110 to tak 4.8 ( duzo aut na trasie bylo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) przy stabilnej jezdzie. wiec da sie jezdzic oszczednie. a co do reszty sie zgadzam. stuka trzeszczy halasuje, ale przy takiej ilosci materialow tlumiacych nie moze byc lepiej. a oplica to chyba niezle jest wyciszona i pocos zmienial ???
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#23 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-06-2008
|
Witam, mam c-maxa z 2004, 2.0 tdci, przebieg 101 tys. i musze powiedziec, ze u mnie spalanie to ok 8-9 l z klima na auto w miescie, a ok 5-6 na trasie. Mam pytanie do was, ile km robicie na pelnym baku, mi wychodzi, ze ok 600 ale ostatnio zrobilem 570 i pusto w baku bylo juz. Tankuje od rezerwy do rezerwy. Wedlug kalkulacji , spala mi troszke wiecej niz pokazuje to komputer. Panowie i Panie, co mozna zrobic zeby zdiagnozowac spalanie i ewentualnie co moze byc nie tak, ze moj c-maxik tak pije duzo? Moze macie jakies metody wlasne zeby ograniczyc spalanie? Z gory dzieki za rady. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
najlepiej nie jezdzicGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na konkurencyjnym forum jest jakis tekscik na temat oszczednej jazdy dieslem w FAQ a ogolnie to nie cisnac, nie przyspieszac gwaltownie aby poczuc moc ( to to co lubie ) roznica w przejechanych km to takze kalorycznosc paliwa. nie kazde paliwo jest takie same. przejedz sie po jakiejsc trasie z predkoscia 90-100 na h. efektem bedzie niskie spalanie, tylko ze nie ma frajdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z jazdy
|
|
|
#25 | |
|
|
Cytat:
Pozdro |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
u mnie juz przy 130 szlag mnie trafia ,ze glosno jest. powoli mysle aby wygluszyc bagaznik, nadkola. chociaz zeby nie slyszec toczacych sie kol. a mialem kupic vectre Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kobiety...
|
|
|
#27 |
|
|
Vectre szczerze polecam... ALE!!! po 1. nie z polskiego salonu(u nas sa odrzuty z produkcji) po 2. wyłącznie z niemiec i w niemcech wyprodukowana. po 3. z przebiegiem nie wiekszym niz 50tkm (niemiec nie zdazy zniszczyc silnika i turbo, gaszac auto na "ziemniaka" z rozpedzonym turbo-zacierka!!). i co ważne-bez "dzwona", a wtedy VC zadowoli sie kosztami utrzymania na poziomie eksploatacji codziennej. Pozdro. gucio10
PS. Minie 6 msc. i powrot do sprawdzonej, oszczędnej i cichej Oplicy "VC" (za te same pieniążki) |
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-02-2008
Model: focus MKII
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2005
|
to może i ja podam wynik, zaznaczam że jest to wynik po zmianie oprogramowania kompa. : jazda mieszana ,trasa i miasto ostatni wynik 6.9, należy zaznaczyć ze przed operacją ciężko miałem zejść poniżej 8.0. to o czym pisałem tutaj wcześniej , że 7.0 to w poprzednim fokusie, tamtego niestety skasowano, w tym było gorzej ale jak na razie po modyfikacji oprogramowania jestem zadowolony, idzie jak pociskGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))
|
|
|
#29 |
|
|
Walut gdzie zmieniales oprogramowanie i czy wiesz jak albo po czym mozna poznac ze ma sie stare oprogramowanie? Mi pali w jezdzie mieszanej z przewaga miasta, z klima na auto ok 9 litrow i wlasnie sie zastanawiam co mozna zrobic zeby palil mniej. Z gory dzieki za info. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Witam, Panowie i Panie to znowu ja ,pomóżcie ;]. Ile robicie km na pełnym baku zakładając, że ok 90 % jeździcie po mieście, z klimą? Mi rezerwa zapala się przy 572 km, jeżdzę ekonomicznie, bez żadnych szaleństw, tankuje od rezerwy do rezerwy, komputer pokazuje spalanie ponad 10l. Coś jest nie tak. Doradzcie jak można zdiagnozować, że mój c-max tak dużo pali. Miałem robiony przegląd po 100 tyś. w ASO, wszystkie filtry powymieniali. Z kalkulacji wynika, że 44 l zatankowane na BP wystarcza zaledwie na ok 600 km? Bede wdzięczny za jakieś sugestie. Pozdrawiam.
|
|
|
|