![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-07-2007
Model: Ford Focus III Kombi
Silnik: 1,5V Benzyna
Rocznik: 09.2016
|
Witam
Ostatnio coś mam problem z licznikiem prędkości. Zachowanie udało mi się nagrać na aparacie i dorzucam do tego postu w postaci linku do pobrania z innego serwera [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Najlepiej odtworzyć go za pomocą Windows Media Player Classic. Zaznaczam że już odłączałem licznik itd. Tylko jeszcze nie wymieniałem VSS. Boję się że 200 zł z haczykiem będzie wyrzucone w błoto. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi że trzeba zostawić na parę dni samochód bo pod kompa muszą go podłączyć i będą z nim jeździć i wtedy coś mogą powiedzieć. Jeszcze dodam że licznik miałem wymieniany na nowy około 1,5 roku temu. Czy ktoś miał coś podobnego i co to może być. Pozdrawiam i dzięki za info. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Chyba nikt się z takim czymś nie spotakł :567:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-07-2008
|
I ja mam podobny problem. Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas jazdy moim foczką hatchback 1.6 - benzyna, nagle wskazówka prędkościomierza spada do zera. Stan ten utrzymuje się przez kilka minut, lub wskazówka poznosi się po wyłączeniu stacyjki i ponownym uruchomieniu silnika. Poza tym jakby równolegle z tym objawem pojawiło się nadmierne zużycie paliwa. 12 litrów/100km w jeździe mieszanej ( z przewagą w mieście) Wcześniej autko zużywał 9.6 litra/100km. Foczka, aby osiągnąć prędkość 100km/h teraz potrzebuje znacznie dłuższej drogi. Zatem przyspieszenie autka znacznie się pogorszyło. Maksymalna prędkość jaką ostatnio, podczas testu osiągnąłem na autostradzie wyniosła około 140km/h, podczas gdy jeszcze kilka miesięcy temu fokus osiągał ponad 160km/h. Badanie na komputerze nie wykazało żadnych usterek. Może Wy mi coś podpowiecie...
Dziękuję z góry. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
A czujnik prędkości tobie sprawdzali. Dużo na ten temat jest na forum jakie objawy są jak masz uszkodzony czujnik prędkości.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wydaje mi się, że czujnik albo działa, albo nie. Nie mam pojęcia dlaczego tak się zachowuje prędkościomierz. Pod kątem elektrycznym był sprawdzany. wszystko o.k. A problem jak był tak jest. Zastanawiam się skąd to nadmierne zużycie paliwa? I dlaczego Focus stał się taki "leniwy"
Warto nadmienić, że ów objawy pojawiły się na krótko po wymianie paska rozrządu... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
a czy podczas tego jak "zawiesza" się prędkościomierz to obrotomierz działa dobrze czy też nawala??
jak działa dobrze to najprawdopodobniej do wymiany jest czujnik prędkości VSS i może się to wiązać też z spadkiem mocy silnika bo uszkodzony czujnik VSS przekazuje do komputera zerową prędkość, komputer "myśli" że samochód stoi w miejscu, na biegu jałowym przez co zmniejsza dawkę paliwa, a samochód jedzie i obrotomierz działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja obrotomierz też nie działa to może coś być z licznikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#7 |
|
|
A co w moim przypadku?
U mnie jak jadę to tak szaleje licznik ale nie zawsze, raz na jakiś czas i wtedy muszę wyłączyć zapłon i odpalam i jest ok z licznikiem. Obrotomierz jest ok. Moc nie spada, nic oprócz wariacji licznika nie ma. To mnie trochę irytuje i się zastanawiam czy też km wtedy szybciej lecą? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
mjopek, właśnie oglądałem ten Twój filmik i powiem Ci że jak na 1,6 to ładnie się zbiera :fcp18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak na serio to nie spotkałem się z takimi objawami jakie widać na filmiku i z tego co widziałem to wariował tak tylko prędkościomierz a obrotomierz był okej... :fcp20 :fcp13 P.S. a i przy takich wariacjach prędkościomierza wydaje mi się że okłamywany jest też licznik kilometrów boIInformacja o przebytej odległości przekazywana jest od czujnika prędkości do PCM i on to sobie już przelicza na km |
|
|
|
#9 |
|
|
Wczoraj mi się udało zdiagnozować ten cały prędkościomierz. Okazało się, że zanika komunikacja pomiędzy czujniekiem a samym obrotomierzem. Tak zdiagnozował komputer w serwisie. Jednak mechanik nie był w stanie powiedzieć co konkretnie mam uszkodzone. Czy jest to licznik, czujnik czy sam przewód komunikacyjny.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I tak jak u Ciebie objaw rzadko wystepuje, jednk jest to irytujące. Awaria powstaje najczęściej przy redukcji biegów i hamowaniu silnikiem. Wówczas wskazówka prędkościomierza spada do zera i się już nie podnosi. Niekiedy się podnosi po kilku minutach. Innym razem muszę wyłaczyć stacyjkę i ponownie uruchomić auto. Jeżeli chodzi o obrotomierz, ten działa bez zastrzeżeń. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Piter.1
Domyślam się że problem tkwi w tych 3 podzespołach które wymieniłeś. Ja to mam jeszcze na gwarancji licznik bo niby są 2 lata gwarancji na liczniki więc przy następnym przeglądzie który jest za miesiąc niech mi wymieniają jak stwierdzą że to licznik. Zobaczymy co powiedzą, pokaże im filmik i niech działają :fcp1 |
|
|
|
![]() |
|
|
|