Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-08-2008, 21:37   #611
Mouera
ford::average

Model: Mondeo Titanium Navi
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał tubing
Brak BT w navi...
BT w standardzie do navi 7" jest jeśli auto zostało wyprodukowne po marcu 2008. Moje jest z lutego i niestety BT nie ma - po prostu zmienili specyfikacje. Życie...

Mouera jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2008, 22:58   #612
tubing

Model: Titanium
Silnik: 2.0 Duratec 145

Cytat:

Poza tym rewelacja - wybieranie, przyciszania, przełączanie na mikrotelefon itd. Lepiej, niż się spodziewałem
Właśnie dlatego mnie tak nosi...

Mark54, navi z ekranem dotykowym. 5d. Osłona pod silnik...
Mouera, kupiłem na początku maja
tubing jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2008, 23:29   #613
TiM
ford::professional

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007

Cytat:
Napisał tubing
Brak BT w navi...woda w bagażniku...Jezusie, zbieram się do wizyty w salonie, ale jak dojrzeję i do nich dotrę, to chyba wióry polecą...

:fcp2 A wiecie, że zdrowo opier...liłem dwa dni po kupnie mondziaka gościa w salonie, za to, że zaślepki w felach mają niebieski kolor zamiast czarny, jak w kolorze lakieru?! :fcp3 Taki lamer ze mnie...

... :fcp2 Hmmm :fcp18 ... :fcp2 A po 7 dniach byłem u nich z powrotem, bo kolega z tdci powiedział, że u niego jest osłona silnika a u mnie jej nie ma...Osz "kur wór, a kogutka ani jednego"...myślę sobie! Paszczę mistrzuniowi w salonie rozerwę!...

Eeech... :fcp19
A byłbyś łaskaw dokładnie opisać usterki?
I jakie zaślepki w felach?? :fcp15
A może chodzi o to, że na śrubach zabezpieczających była folia?
Co za woda w bagażniku? Chodzi o to, że Ci się leje na głowę po deszczu?
Z tego co wiem, to Ford ma taką pradawną tradycję, że w dieslach montuje osłony pod silnikiem a w benzynkach nie...
No i wreszcie, napisz jaki efekt przyniosły te Twoje kłótnie w ASO, bo to właśnie może być istotne dla ogółu.
Stary 07-08-2008, 12:15   #614
tubing

Model: Titanium
Silnik: 2.0 Duratec 145

Wydawało mi się, że skoro lakier jest czarny, to i centralne zaślepki z napisem "FORD" na felgach będą również czarne a nie niebieskie...Zanim sprawdziłem jak to jest na innych samochodach(bez względu na kolor lakieru są niebieskie - jak logo)) pojechałem do salonu i "nakłapałem" niepotrzebnie.

Skoro w 8 letnim benzynowym "pasku" była osłona silnika i w nowym tdci też była, to...
O tradycji niemontowania osłony silnika w benzyniakach Forda nic nie wiedziałem...I dlatego też "nakłapałem" niepotrzebnie...

Mondeo jest w wersji 5 drzwiowej, podobnie jak Twój. Po opadach deszczu i podniesieniu klapy do góry woda zgromadzona na podszybiu ścieka na zewnątrz, częściowo poza krawędź bagażnika, ale spora jej ilość trafia do środka na wykładzinę.
tubing jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2008, 23:17   #615
Leonzaw
ford::advanced

Model: Mondziak MKIV Titek
Silnik: 2,0 DURATEC
Rocznik: 06.2008

no i dopadło i mnie :fcp6

zaczęła mi szwankować Navi DVD:fcp7 :fcp7 :fcp7

na początku przestał mi się łączyć tel (nokia E50) przez BT (a wcześniej działał jak miodnie) i tak sobie pomyśląlem że znowu coś sie dzieje z telefonem bo kiepski jest na maxa ale że jakoś nie miałem okazji do spróbowania z innym to sobie przez kilka dni w nieświadomości śmigałem, no ale spróbowałem z innym tel i też nie działa wiec już mam pewność ze to problem z Navi.

no i teraz najgorsze :fcp7 :fcp7 :fcp7
odwiozłem córę rano do przedszkola, i było wszystko ok, po kilku godzinach wsiadam do Mondziaka odpalam a tu ... czarny ekran no to sobie myślę oj oj oj dzieje się, auto działą a Navi niet ... wiec potraktowałem ją z powera i zaczęła działać ... no powiedzmy tak nie do końca. radio tylko działało z jedną stacją, nie dało się dać głośniej ani ciszej, przycisk funkcyjny "radio" z boku nie działał i nie działało sterowanie z kierownicy :fcp7

więc pojechałem gdzie miałem pojechać, załatwiłem co miałem załatwić i mówię jadę do ASO a tu wszystko do normy wróciło (oprócz BT, dalej nie działa). no i co ASO na 100% na słowo mi nie uwierzy, choć i tak zgłoszę do nich BT, ale poczekam kilka dni moze jeszcze raz się powtórzy

CZY KTOŚ SIĘ SPOTKAŁ Z CZYMŚ TAKIM??
http://lh3.ggpht.com/_mXbuixnOU84/S7...eonzaw%202.JPG
Leonzaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2008, 10:24   #616
Mouera

Leonzaw - miałem coś podobnego tyle że z funkcjami nawigacji - po prostu nastąpiła dziwna zwiecha, po której wszystkie funkcje działały oprócz nawigacji (nie reagowały przyciski mapy, navi itp), a w radiu i CD nie dało się ustawiać parametrów dźwięku. Próbowałem włączać, wyłączać ale to nic nie dawało - odstawiłem auto na noc z załączonym alarmem, a rano jak wróciłem, wszystko było OK. Od tamtej pory nic takiego mi się nie przytrafiło.
Stary 08-08-2008, 11:15   #617
h2o
ford::beginner

A u mnie zawiesiło się odtwarzanie CD - nawi uparła się, że będzie grać płytkę cały czas. Tzn mogłem zmienić wszystko z klawiatury nawi, ale z kierownicy już nie! Convers cały czas widział tylko jedną płytkę CD.
Nawi też głupiała, gubiła utwory mp3.
Po nocy wszystko wróciło do normy - do elektryka jadę dopiero za tydzień. Mam nadzieję, że potrafią wycyztać z pamięci o wygłupach nawi.

Wczoraj zabrałem z serwisu po zgłoszeniu skrzypienia sprzęgła i tylnego zawieszenia - przesmarowali, popatrzyli i gites - nie skrzypi! :fcp1

Zmieniłem też olej na tzw oryginalny Forda :fcp2

h2o
h2o jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2008, 17:35   #618
Creeper

Leonzw: u mnie też już był parę razy czarny ekran. Powodem była odkręcona klema w akumulatorze przez co bywalo czasem zwarcie przy wachnięciu napięcia i ekran się zawieszał. :-) ale już działa ok.

wczoraj urwała mi się rączka pasażera nad głową. Szajs.

Jednak coraz bardziej żałuje że nie wziąłem Saaba 9-3 w tej samej cenie ew. wypasionej Avensis.

Sprzedam nowy bagażnik Thula z belkami na Mondeo MK4 sedan/liftback
Zainteresowanych proszę na PRV. Cena ;-) atrakcyjna
w skład zestawu wchodzą:
4 stopy, 4 wkładki do mondeo, 2 belki
Creeper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2008, 18:55   #619
Mouera

Cytat:
Napisał Creeper
Leonzw: u mnie też już był parę razy czarny ekran. Powodem była odkręcona klema w akumulatorze przez co bywalo czasem zwarcie przy wachnięciu napięcia i ekran się zawieszał. :-) ale już działa ok.
Ta odkręcona klema to jakieś fatum - miałem dokładnie to samo, i teraz też jestem przekonany, że problemy z navi były spowodowane właśnie tym.
Stary 08-08-2008, 19:02   #620
jerzy.k
ford::beginner

Model: Ford Mondeo mkIV
Silnik: 1,8 tdci

[quote="h2o"]wczoraj urwała mi się rączka pasażera nad głową. Szajs.

Jednak coraz bardziej żałuje że nie wziąłem Saaba 9-3 w tej samej cenie ew. wypasionej Avensis.

Ja również żałuję, że kupiłem taki szajs. Wymiana po 2000 km koła dwumasowego, pompki sprzęgłowej, kiepska (bardzo) kultura pracy silnika, to tylko główne wady, o skrzypieniach, stukach szkoda czasu pisać.
jerzy.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk4 , usterki

Zasady postowania