Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Fotorelacje z napraw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-08-2008, 21:55   #1
GrzegorzD
ford::professional

Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
Domyślnie [Mondeo mkI]Czyszczenie zacisków/wymiana klocków

Jako że grzała mi sie felga i popiskiwało koło podczas jazdy wziąłem sie za czyszczenie zacisków. identycznie postepujemy wymieniajac klocki wiec jest to uniwersalny opis ktory moze pomoc poczatkujacym :bigok:

potrzebujemy:

podnosnik
koziołek lub solidny drewniany klocek do podlozenia pod auto
klucz do kol
imbus nr 7
srubokret plaski
szczotka druciana
smar miedziowy

luzujemy sruby koła, podnosimy i podpieramy samochod, zdejmujemy kolo.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

zdejmujemy srubokretem sprezyne zabezpieczająca zacisk
wypinamy przewod hamulcowy z mocowania na amortyzatorze

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

po jej zdjeciu zdejmujemy 2 zaslepki plastikowe chroniące prowadniki przed blotem i wykrecamy je imbusem. warto przed podniesieniem auta skrecic kola tak zeby dostep byl ulatwiony.

po ich wykreceniu zdejmujemy delikatnie zacisk. na zacisku zostanie klocek wewnetrzny, zewnetrzny na jarzmie. zdejmujemy je i oceniamy stan zuzycia. moje byly jeszcze ok. teraz nie wolno naciskac hamulca! jesli chcemy zobaczyc czy tloczek porusza sie bez zaciec w zacisk wkladamy miekki kawalek drewna i delikatnie naciskamy na hamulec, pamietajac o pozniejszym wcisnieciu tloczka.

teraz zabieramy sie do czyszczenia prowadnic zacisku szczotka druciana. szorujemy az pozbedziemy sie brudu i rdzy

wkladamy klocek wewnetrzny w zacisk. blaszki musza wejsc w tloczek. mozna pomoc sobie wkretakiem. jesli zakladamy nowe klocki musimy wcisnac tloczek kawalkiem drewna. zakladamy na jarzmo klocek zewnetrzny

bierzemy teraz wykrecone prowadniki i czyscimy je. ja uzylem benzyny i szmatki. nie wolno ich drapac ostrymi narzedziami! jesli brud nie schodzi moczymy je w ropie, benzynie. jesli sa zatarte lub z wżerami wymieniemy je na nowe.

smarujemy cienko prowadniki smarem miedzianym

wkrecamy je w zacisk i jarzmo. zakladamy plastikowe zaslepki. pomagajac sobie srubokretem zakladamy sprezyne zacisku

Pamietamy o wpieciu przewodu hamulcowego na swoje miejsce!

pokrywamy sruby kola cienka warstwa smaru i przykrecamy kolo. opuszczamy samochod i dokrecamy kolo.

taka naprawa jest dobra okazją to przejzenia wszelkich osłon, gum zawieszenia stanu tarcz itp

bierzemy sie za 2 kolo. naciskamy kilka razy hamulec. pozniej wykonujemy jazdę probna spradzajac i ustawiajac hamulce delikatnymi przyhamowaniami.

Milej zabawy

w nastepnym odcinku wymiana cylinderka :fcp2

GrzegorzD jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2008, 10:57   #2
Krzysiekifa
ford::beginner

Domyślnie Re: [mkI]Czyszczenie zacisków/wymiana klocków - fotorelacja ;)

Super bardzo mi pomogłeś dzięki :fcp1
Stary 21-08-2008, 14:07   #3
GrzegorzD

Domyślnie Re: [mkI]Czyszczenie zacisków/wymiana klocków - fotorelacja ;)

Cytat:
Napisał Krzysiekifa
Super bardzo mi pomogłeś dzięki :fcp1
milo to słyszeć :fcp26 :fcp1
Stary 22-08-2008, 11:19   #4
PiotrPJ
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: mondeo kombi mk1
Silnik: 18TD
Rocznik: 1996
Domyślnie Re: [Mondeo mkI]Czyszczenie zacisków/wymiana klocków

Witam
i też potwierdzam że to dobry pomysł pokazać krok po kroku wymianę klocków. Właśnie zabierałem się do wymiany i pomyślałem że warto zerknąć czy ktoś napisał na ten temat. A tu taki świeżutki wątek :-)

Od siebie mogę dodać że nie wypinałem przewodu hamulcowego a tłoczek wciskałem dwoma grubymi prętami: ich końce "wchodziły" do środka tłoczka a na zewnątrz opierały się na wypustkach obok tłoczka. Powstały dwie dźwignie - w wyniku nacisku tłoczek chowa się, choć bardzo powoli i w pierwszej chwili jest wrażenie że nie rusza się ... ale to tylko wrażenie ;-)
Mam komplet omnibusów ale pechowo nie ma w nim 7 więc podparłem się torxem (hm numeru nie pamiętam :-( sorki)

Po zdjęciu klocków mój niepokój wzbudziła "latająca" luźno tarcza ... ale chyba tak ma być. Po skręceniu wszystkiego było ok.

No i małe pytanie: wcześniej miałem klocki z czujnikiem (z klocka wystawał kabelek), lampka zapalała sie po zużyciu klocków. Teraz mam klocki bez kabelka czyli i bez czujnika - dla mnie to nie problem a różnica w cenie między klockami z i bez czujnika to ok 100 zł. Chyba zostanę przy klockach bez czujnika bo i tak sporadycznie zerkam na klocki. Czas na pytanie: nie podłączam czujnika więc będzie dyndał mi kabelek dochodzący do klocków - co z nim zrobić? z jarzma wystaje elktroda/blaszka: może z nią połączyć?

z pozdrowieniami
PiotrPJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2008, 19:37   #5
GrzegorzD

Cytat:
Witam
i też potwierdzam że to dobry pomysł pokazać krok po kroku wymianę klocków. Właśnie zabierałem się do wymiany i pomyślałem że warto zerknąć czy ktoś napisał na ten temat. A tu taki świeżutki wątek :-)

Od siebie mogę dodać że nie wypinałem przewodu hamulcowego a tłoczek wciskałem dwoma grubymi prętami: ich końce "wchodziły" do środka tłoczka a na zewnątrz opierały się na wypustkach obok tłoczka. Powstały dwie dźwignie - w wyniku nacisku tłoczek chowa się, choć bardzo powoli i w pierwszej chwili jest wrażenie że nie rusza się ... ale to tylko wrażenie ;-)
Mam komplet omnibusów ale pechowo nie ma w nim 7 więc podparłem się torxem (hm numeru nie pamiętam :-( sorki)

Po zdjęciu klocków mój niepokój wzbudziła "latająca" luźno tarcza ... ale chyba tak ma być. Po skręceniu wszystkiego było ok.

No i małe pytanie: wcześniej miałem klocki z czujnikiem (z klocka wystawał kabelek), lampka zapalała sie po zużyciu klocków. Teraz mam klocki bez kabelka czyli i bez czujnika - dla mnie to nie problem a różnica w cenie między klockami z i bez czujnika to ok 100 zł. Chyba zostanę przy klockach bez czujnika bo i tak sporadycznie zerkam na klocki. Czas na pytanie: nie podłączam czujnika więc będzie dyndał mi kabelek dochodzący do klocków - co z nim zrobić? z jarzma wystaje elktroda/blaszka: może z nią połączyć?

z pozdrowieniami
w tanich zestawach nie ma impusa nr 7.. tez siue na to naciołem. podjechałem do Castoramy i skompletowałem sobie cały zestaw z Kuźni :) tarcza bez kola lata bo do piasty dociska ja kolo. co do kabelka.. podwiaz go gdzies opaskami to przewodów i bedzie ok.
Stary 22-08-2008, 20:12   #6
Krzysiekifa

Super a teraz czekamy na odcinek drugi :fcp2
Stary 22-08-2008, 21:03   #7
GrzegorzD

Cytat:
Super a teraz czekamy na odcinek drugi :fcp2
odcinek drugi przesunie sie o tydzien bo jutro musze do roboty isc :(
Stary 22-08-2008, 22:16   #8
Krzysiekifa

Ja cie nie poganiam tak sobie napisałem :fcp2
Takie instrukcje są bardzo pomocne człowiek całe życie się uczy i głupi umiera ja nie raz zmieniałem klocki ale okazuje się że nie robiłem tego dobrze.Teraz kupiłem mondeo
i nie wiele o nim wiem a im więcej sie o nim dowiaduję tym mniej wiem.
Ja lubię sam przy aucie grzebać a z drugiej strony nie chciał bym przez własną ignorancję czegoś skopać tak więc pisz o wszystkim a ja będę chłoną wiedzę :fcp2
Stary 22-08-2008, 23:37   #9
GrzegorzD

nie jestem jakim guru.... 3 lata jezdzenia 2 mondeo poprostu :P

do zrobienia w ciagu pol roku mam hamulce tyl, amorki, chlodnice oleju silnika itp. bede zawsze opisywal :fcp26
Stary 08-11-2009, 00:06   #10
ryba_sciema
ford::amateur

Model: focus ii
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: [Mondeo mkI]Czyszczenie zacisków/wymiana klocków

odswieżam temat.Czy ta spręzynke zabezpieczająca klocek wyjme po prostu podwazajać ja srubokretem?Powinna wyskoczyc tak?
ryba_sciema jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania