Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-01-2018, 15:08   #91
Dariusz1234
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Ford mondeo Mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Samochód sam gaśnie podczas jazdy

mam podobny problem zgasl mi podczas jednego wyjazdu 2 razy z tym ze za drugim razem nie dzialal mi obrotosciomierz po wylaczeniu i wlaczeniu stacyjki problem zniknal filtr paliwa niedawno wymienialem co prawa problem sie nie powtarza ale moze dlatego ze nie jezdze w dluzsze trasy

Dariusz1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2018, 19:27   #92
Krzysztoff
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Titanium X kombi
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2009/2010

Witam,

Miałem identyczne zdarzenie. W czasie jazdy na autostradzie przydławił mi się na chwilkę i wtedy zapaliła mi się kontrola ESP a wskazówka obrotomierza spadła na zero. Autko cały czas jechało bez zarzutu. Gdy dojechałem do miasta nagle zgasł - zapaliły się kontrolki akumulatora i oleju. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy. Po powrocie do domu wymieniłem olej i filtry paliwa i powietrza. Dzisiaj znowu problem się powtórzył. Tym razem tylko zgasł. Jechałem wtedy z równą niewielką prędkością.
Przypuszczam, że opisany problem związany jest z procesem wypalania DPF-a.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Krzysztoff ; 18-02-2018 o 12:29
Krzysztoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2018, 14:17   #93
Krzysztoff

Dzisiaj sprawdziłem błędy FORSCANEM, pojawił się błąd P0336:31-68 co oznacza nieprawidłowe działanie obwodu czujnika A CKP - czujnika położenia wału.
Nie wiem tylko czy jest tych czujników więcej (dwa?) bo w komunikacie jest informacja o czujniku A. Kolega Butel "przerabiał" problem czujnika ale wtedy pojawił się błąd P0018.
Proszę o jakieś sugestie.
Stary 24-02-2018, 19:26   #94
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017

Wychodzi na to, ze u Ciebie pszedl czujnik polozenia walu korbowego. Tylko, ze normalnie jak siada ten czujnik to silnika wogole nie da sie uruchomic. Ten drugi czujnik o ktorym piszesz to czujnik polozenia walka rozrzadu. Chodzi o to, ze te dwa czujniki, sa bardzo wazne do ustalenia czasu i dawki wtrysku. Sterownik bierze z nich sygnaly ktore musza sie pokrywac-synchronizowac. To sa czujniki Halla i do ich funkcjonowania potrzebne sa bieznie magnetyczne i odpowiedni dystans miedzy tymi czujnikami i biezniami. Na poczatek warto wyczyscic te bieznie i sprawdzic okablowanie czujnikow, a dopiero potem je wymieniac
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2018, 20:08   #95
Krzysztoff

Dziękuje za podpowiedź.
Znalazłem kody znaczenie kodów w internecie:
P0335 "Czujnik A położenia wału korbowego - usterka"
P0336 "Czujnik A położenia wału korbowego - sygnał poza pawidłowym zakresem"
P0337 "Czujnik A położenia wału korbowego - niski sygnał wejściowy"
P0338 "Czujnik A położenia wału korbowego - wysoki sygnał wejściowy"
P0339 "Czujnik A położenia wału korbowego - przerwa"
Czujnik A oznacza, że dotyczy tylko wału korbowego i jest tylko jeden.
Nie wiem tylko po co takie dziwne oznaczenie - czujnik A skoro nie ma już czujnika B obsługującego wał korbowy.
Skasowałem błąd i zobaczę czy problem się powtórzy i ten błąd się znowu pojawi.
Teraz autko jeździ bez zarzutu.
Stary 19-05-2018, 11:24   #96
DarekR

Imię: Darek
Model: GALAXY mk 3
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006

Już kilka lat jeżdżę z tym defektem. Samochód nie nadaje się przez to w dłuższe trasy. Nie ma pewności, że defekt się nie powtórzy. Czujniki Halla wymienione ze dwa razy, zawór odpowiedzialny za ciśnienie paliwa też, wtryski dwa razy sprawdzone, filtry wymieniane regularnie, EGR w końcu zaślepiony, przepływomierz powietrza wymieniony + kilka innych czujników też, układ paliwowy przeczyszczony i ciort wie co jeszcze zrobione. W każdym razie nic nie skutkuje. Po miesiącach dobrej pracy potrafi się wyłączyć w trasie i są problemy z uruchomieniem.
DarekR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2018, 17:58   #97
kera.p

Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2008

Witam,

mam podobne objawy ale jest w tym czynnik temperatury i to wskazuje na czujnik Halla więc przymierzam się do wymiany czujnika na wale korbowym. Taki błąd mi wskazało po podłączeniu kompa - inne błędy do pominięcia. Zauważyłem że:
- Na samym początku objawy były rzadkie i nasilały się z czasem. Dziś zgasł mi cham 4 razy i wkurzyłem się więc jutro będę miał czujnik...
- Gasł jak silnik był nagrzany przy wolnych prędkościach i obrotach głównie. Czyli na luzie albo dojazd do krzyżówki...
- Zawsze wyskakuje błąd awaria silnika...
- z tego co wiem czujnik halla jak pada to przy podwyższonej temperaturze przestaje działać a to uniemożliwia odpalenie. Jak ostygnie wszystko wraca do normy. Jest taki filmik na youtoube gdzie gość to pokazuje z miernikiem...
- Jak zrobiło się cieplej momentami gasł częściej. Autko musiało ostygnąć czasem 2 min czasem 10 aby odpalić i jechało normalnie do następnego razu. Nie wiem jeszcze gdzie jest ten czujnik ale jak w pobliżu jakiejś rurki od klimy to tłumaczy czemu czasami... Mi gaśnie rzadziej a ja używam dużo klimy - małżonka nie... Jak to sprawdzę gdzie jest to opiszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- Na trasie gaśnie mniej... ale zdarzyło się po dojeździe do czegoś na luzie... Myślę że w mieście przy wolnym ruchu bardziej się grzeje...

Jutro najprawdopodobniej wymiana... Jak będę miał wnioski to opiszę

Mondeo Mk4 - 2.2 tdci
kera.p jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2018, 20:35   #98
Jordan_23
ford::beginner

Imię: Krzych
Model: Ford Mondeo Mk4 kombi
Silnik: 2,0 TDCI 140KM 400Nm/178KM
Rocznik: 2009

Mi równiez gasł podczas jazdy. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrzadu i czujnik położenia wału korbowego i spokoj juz 1,5roku
Jordan_23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2018, 20:30   #99
DarekR

Imię: Darek
Model: GALAXY mk 3
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006

I znów to samo. Zgasł na bramkach autostrady i na stacji benzynowej. Ruszył na pych.
DarekR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2018, 20:37   #100
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał DarekR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I znów to samo. Zgasł na bramkach autostrady i na stacji benzynowej. Ruszył na pych.
Ale jakies bledy byly czy wszystko tak na czuja bylo wymieniane?
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania