Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-08-2008, 07:57   #91
pwisn
ford::amateur

Domyślnie Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

klocki i tarcze wymieniałem w sobotkę wygląda na to że tam wszystko oki.

Kudżawa byłem wczoraj w stacji kontroli pojazdów u znajomego, przetrzepał go na wszystkie możliwe sposoby I NICCCCC nie jest wstanie stwierdzić co tam tak sobie puka na trzepakach jest wsio wpariatkie :fcp25
Jedno co wyszło dziwnego podczas kontroli to to że lewy przedni (właśnie po tej stronie puka) amort ma 90% sprawności i spod sprężyny po części wysunęła się podkładka która jest na pierwszym zwoju od dołu (od kielicha kolumny) - a z tego co mówią powinien mieć do 85% max.
Bardzo niechętnie ale muszę chyba zawitać w ASO albo w jakimś dobrym warsztacie specjalizującym się w Fiordach, ale to juz po urlopiku :fcp2

Co do spotkania to nie ma problema możemy pojeździć, sam jestem ciekawy jak pracuje skrzynka w innym modelu - tym bardziej że to mój pierwszy automat i za bardzo nie wiem czego się po niej spodziewać a czego nie - jak powinna reagować i takie tam ? po prostu nie umiem jeździć automatem :fcp3

NIE ORIĘTUJECIE SIĘ MOŻE GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ DOBRY WARSZTAT W WARSZAWCE LUB W OKOLICACH ??

pozdrawiam wszystkich i dzięki bardzo

pwisn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2008, 15:08   #92
piotr.piskozub

Panowie,

Ostatnio zdażyła mi się rzecz osobliwa - samochód mi zgasł na prostej drodze.

Na szczęście nie było dużej prędkości, bo droga osiedlowa i właśnie wyjeżdżałem rano z domu (samochód zimny, temperatura otoczenia około 26 stopni C).

Z czego może wynikać takie gaśnięcie silnika? Nie falują mi obroty, samochód pracuje ładnie jak się nagrzeje (a klekocze jak jest zimny - ale to chyba jak wszystkie diesle :fcp1), nigdy wcześniej mi się to nie zdażyło no i .... to oczywiście nie był kangurek spowodowany złym puszczeniem sprzęgła.

Czy komuś się coś takiego zdarzyło wcześniej? Ktoś coś z tym próbował zrobić? I czym historia się skończyła (i dlaczego musiała to być akurat wymiana wtrysków... :fcp2)?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Piotr
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2008, 16:03   #93
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008

Sprawdź może czujnik położenia wałka rozrządu, koszt 70-80 zł. W moim przypadku to był właśnie ten czujnik.
Mi też gasł kilka miesięcy temu, najciekawszy moment to jazda po rondzie, przestaje działać wspomaganie i częściowo hamulce, bardzo ciekawa i nieoczekiwana sytuacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-09-2008, 16:14   #94
piotr.piskozub

stanisz,

Dzięki za odpowiedź. Stało się właśnie tak, jak mówiłeś - zero hamulców, zero wspomagania - ale na szczęście nie na rondzie. Swoją drogą - musiało być wesoło...

Umówiłem się w sobotę do mechanika - sprawdzi mi czujnik i zapewne wymieni. Nie chcę czekać, aż sytuacja powtórzy się właśnie na rondzie albo przy większej prędkości.

Pozdrawiam,

Piotr
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2008, 18:49   #95
stanisz

Daruj sobie mechanika, to jest banalnie proste.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 10-09-2008, 00:20   #96
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

trzymając sie tematu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - moja skrzynia chula az miło (i nie mam zamiaru zmieniać oleju :fcp2 - mimo że mi tak radzą .... na zasadzie bo tak trzeba i juz )
zrobiłem tym autem już 60.000km....
skrzynia pracuje normalnie... nie szarpie, biegi zmienia kiedy trzeba.... poza tym zmiana oleju co 30.000km to jakiś absurd .....
no ale ja sie nie znam - co mi udowadniają niektórzy :fcp20
ktoś zmieniał olej w skrzyni - z tego co pamietam bo szarpała mimo małego przebiegu:
pytanie pierwsze: czy to był na 100% orginalny przebieg?
pytanie drugie: a czemu nie został wymieniony filtr w skrzyni ??
po tych 60.000km stwierdzam ze auto mi przecietnie w trasie pali 7 w mieście/mieszanym 8....
max zanotowany 9 litrów ... szybka jazda autostradowa....
najmniej to 6,3 .... - normalna jazda z zachodu Niemiec
ale to normalka - jak na zachód to pod wiatr i wtedy pali koło 7 - 7,5
jak z zachodu to z wiatrem i wtedy ponizej 7 spali :fcp26

a teraz pytanie kolejne:

kto z Was zrobił kilkadziesiat (stokilkadziesiat) tys kilometrów (nie wymieniając oleju w skrzyni) i nie ma problemów oraz kto z tego (??) powodu ma problemy ze skrzynia??

czy Ci z Was któzy olej wymeinili odczuwają NAPRAWDĘ jakąs poprawe ?? róznice ??
Stary 10-09-2008, 00:34   #97
polaff

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021

Cobretti - czy uważasz, że nie powinno się wymieniać oleju a automacie mondeo??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja się właśnie zastanawiam czy na przeglądzie mam na 150kkm nie zażądać wymiany...

pozdr.
polaff
Stary 10-09-2008, 00:37   #98
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

przeczytaj jeszcze raz bo edytowałem cały post :fcp2
Stary 10-09-2008, 00:58   #99
polaff

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021

Ja powiem tak, już pomijając to czy to automat czy manual...

Mnie w samochodówce uczyli, że w skrzyni oleju nie wymienia sie pod żadnym pozorem jeśli isę skrzyni nie naprawia. Bo olej się uszlachetnia przez ścierające się elementy - łozyska z amteriałów samosmarujących, synchronizatory...

Może i tak czasem jest, że wymiana oleju jest tylko przy naprawie, ale (!!) tylko u niektórych producentów. Fiat np. tak zaleca. W japończykach się wymienia co ileś tam...

JA miałem taki przypadek:
miałem nissana, orałem go niemiłosiernie bo po pierwsze jeździłem bardzo agresywnie a po drugie pracuję tak, że robie miesięcznie od 5kkm do 12kkm więc całkiem sporo jak na nasze warunki. MEchanikiem już od dawna nie jestem, ale jeszcze zostało mi trochę naleciałości... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kumpel mowi mi żebym wymienił ten olej w skrzyni bo nissanem zrobiłem już 60kkm a nie wiadomo czy był wogóle kiedyś wymieniany ten olej. Stan samochodu wskazywał na przebieg około 500kkm.
Oleju nie wymieniłem i po przejechaniu 10kkm od tej rozmowy podczas powrotu do domu od klienta skrzynia najpierw zaczęła strasznie wyć, potem zaczęło kopcić się ze sprzęgła (takie już było obciążenie ze skrzyni) a na końcu już pod domem skrzynia zrobiła chrup i od tego momentu już występowała jako dwa niezależne elementyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (pękła na pół) łożysko się rozsypało i rozerwało całą obudowe skrzyni.

Od tamtej pory staram sie analizować zalecenia producenta i je spełniać...

To samo myślę o skrzyni
Stary 10-09-2008, 09:09   #100
stanisz

Cytat:
Napisał Cobretti
ktoś zmieniał olej w skrzyni - z tego co pamietam bo szarpała mimo małego przebiegu:
Dobrze pamiętasz, ja wymieniałem olej bo trochę za mocno szarpała skrzynia.
Po wymianie pracuje płynniej i generalnie jest poprawa.
Zastanawiam się czy znowu nie zrobić wymiany, mimo że wymiana była kilka tysięcy temu.
A myślę o tym ponieważ wymianę powinno się robić metodą przelewową, czego nikt chyba nie stosuje.
Cytat:
Napisał Cobretti
pytanie pierwsze: czy to był na 100% orginalny przebieg?
98 000 km - oryginalny
Cytat:
Napisał Cobretti
pytanie drugie: a czemu nie został wymieniony filtr w skrzyni ??
Nie został wymieniony bo w tych skrzyniach (Jatco) do filtra można się dostać podobno tylko przez demontaż skrzyni, czyli robi się to zazwyczaj przy remoncie.
Cytat:
Napisał Cobretti
a teraz pytanie kolejne:

kto z Was zrobił kilkadziesiat (stokilkadziesiat) tys kilometrów (nie wymieniając oleju w skrzyni) i nie ma problemów oraz kto z tego (??) powodu ma problemy ze skrzynia??
Tutaj się nie wypowiadam bo zrobiłem samochodem dopiero ok. 15 000 km (przez rok) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Cobretti
czy Ci z Was któzy olej wymeinili odczuwają NAPRAWDĘ jakąs poprawe ?? róznice ??
j/w, w moim przypadku jest poprawa i zastanawiam się czy po kolejnym przelewie nie będzie jeszcze lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tagi
automat , mondeo mk3

Zasady postowania