![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2011
|
Tą świecę można samą wymienić. Trochę czasu jednak schodzi, żeby wyjąć cały układ dopalający ale warto bo różnica w cenie jest znaczna (ceny 2020, cały układ dopalający ok. 1380 zł i to wam pewnie wymienią w ASO, a sama świeca z tego ustrojstwa ok. 230 zł)
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
ford::beginner
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 163km PS
Rocznik: 2012
|
dopadł i mnie ten problem. Błąd P269F ( Otwarty obwód świecy żarowej układu dopalania spalin. Siłownik zablokowany w położeniu otwartym)
Dziesiątki wątków na ten temat , dużo poczytałem , zapewne czeka mnie wymiana , ale mam pewne wątpliwości. Mianowicie , błąd wyskakuję dosyć często , ale co jest zastanawiające to na 100% nie w momencie kiedy DPF miałby być wypalany.( np. chwilę po odpaleniu silnika lub po przejechaniu kilku km) Dopalacz póki co działa , ostatnio sprawdzane wartosci LOAD SOOT ok 30%. Pytanie i tutaj proszę o pomoc : 1. Zakładając , że świeca w dopalaczu się kończy czy błąd wyskakiwałby tylko w momencie ruszenia procedury wypalania czy w każdym innym momencie może wyłapać błąd? 2. Jakie macie doświadczenia z zamiennikami? Kupować oryginał , używkę ( wiadomo loteria) czy dobry zamiennik i jaki ? ( FEBI , Pierburg etc ) |
|
|
|
|
|
#103 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Element grzejny nie musi mieć pełnego zwarcia ale może już delikatnie rozwierać choćby w skutek wstrząsów, może kabel już być zmęczony w jakimś miejscu.
A jaki masz DPF_LOAD? Zamiennik to bym sobie w ogóle darował, jeśli oryginał kosztuje około 250zl, choć i jego żywotność to pewnie loteria, u mnie nowa świeca oryginalna wytrzymała niecałe 3 lata |
|
|
|
|
|
#104 |
|
ford::beginner
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 163km PS
Rocznik: 2012
|
wczoraj wieczorem DPF LOAD 34 , od miesiąca obserwuję i w tym czasie już raz wypalał i błędu nie wywaliło podczas wypalania.
Kable i wtyczkę sprawdziłem , wygląda , że jest ok. Pytając o zamiennik miałem na myśli cały zawór par paliwa czyli świeca i wtrysk. Nie chcę się bawić w wymianę samej świecy , trochę czytałem i nie ma pewności , że uda się ją wykręcić . Zawór oryginał ok 1800zł , używany 550 zamiennik ok 700zł |
|
|
|
![]() |
|
|
|