![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#111 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
|
Posiadam forda mk2 po lifcie i zaczely sie problemy z zegarami, choinka na desce, wskazowki w dol, brak mocy, immobilizer i tak co jakis czas. Pewnie to "zimne luty" rozebralem licznik ale tak na oko wygladaja ok, moje pytanie jest czy jest opcja, ze tak "na oko" wyglada ok a to jednak te zimne luty??? Ewentualnie co moze byc przyczyna jeszcze??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#112 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-12-2008
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2005
|
Przelutuj złącze. Zimnych lutów czasami gołym okiem nie widać. Jak sam nie ogarniasz lutowania, oddaj komuś do zrobienia.
Możesz też zmierzyć miernikiem czy ścieżki nie są przerwane / nie skacze opór, przez właśnie zimne luty, punkty pomiarowe „oczka” są dość blisko albo nawet przy samym złączu. |
|
|
|
|
|
#113 |
|
|
A tak wygladaja te "bezpieczniki" kolo wtyczki licznika, czy ten jeden inny jest popsuty??
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
|
Od drugiej strony. Luty tego wielkiego złącza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
„Bezpieczników” nie dotykaj ![]() Oddaj to komuś kto lutować potrafi i ma stacje lutowniczą, przyjmij dobrą radę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#115 |
|
|
Ja rozumiem oczywiscie oddam komus ale to nie takie proste bo jestem za granica, jeden gosciu spojrzal i powiedzial ze te luty ok i wskazal na bezpiecznik ktory wyslalrm na zdjeciu, czy On ma tak wygladac?
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
C- capacitor
R- resistor gdzie ty tam widzisz F-fuse (bezpiecznik)??? Ostatnio edytowane przez Antej ; 16-10-2025 o 23:41 |
|
|
|
|
|
#117 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-06-2011
Model: Ford Fokus MK4 kombi
Silnik: diesel 2.0 eco blue
Rocznik: 2018
|
Witam,
Mam Forda Focusa MK2 FL, 1,8 TDCi z 2009r. Ostatnio trochę w niego włożyłem (rozrząd + sprzęgło), aby mieć w pełni sprawne auto rezerwowe. Wspomniany remont był w maju i od tamtej pory auto nie było używane. We wrześniu okazało się, że akumulator się rozładował, więc go naładowałem. Potem, gdy nim się przejechałem po paru kilometrach nagle wyskoczyła awaria silnika i auto przeszło w tryb awaryjny. Podejrzewałem dwie przyczyny: majowa naprawa lub wilgoć (ewentualnie kuna), która mogła namieszać w elektronice. Mechanik, który robił rozrząd i sprzęgło podpiął komputer i wyskoczyło mnóstwo błędów... od przyśpieszenia, wspomagania, po skrzynię biegów. Gdy je skasował, auto odpaliło bez problemów i można było nim jeździć. Stwierdził, że to coś na układzie/obwodzie 15-stym, ale on mi nie pomoże. Od tamtej pory wygląda tak, że gdy idę odpalić samochód to jest loteria... z reguły wyskakuje od razu awaria silnika i auto nawet nie kręci. Na liczniku, w miejscu przebiegu kilometrów pojawiają się kreski. Mam Car Scanner, który umożliwia sczytanie błędów i ich skasowanie. Po ich skasowaniu (czasami tę czynność muszę wykonać kilka razy) samochód odpala i mogę jeździć. Zauważyłem, że powtarzającym się jako pierwszym błędem jest immobilizer. Użyłem więc zapasowego kluczyka, ale niestety nic się nie zmieniło. Elektromechanik, z którym się skontaktowałem podejrzewa, że może to być licznik, który podobno w tym modelu powoduje takie problemy. Dodam, że mam przejechanie 360tyś km. Zauważyłem też, że przy przekręcaniu kluczyka tam i z powrotem dziwnie piszczy mały głośniczek od alarmu. Nie wiem niestety, czy jest on wpięty w układ zapłonu. Pamiętam tylko, że działa na czujniki, np woda na myjni potrafi go włączyć. Znajomi doradzili mi żebym wyjął wtyczki od komputera i psiknął preparatem na eliminacje wilgoci z elektroniki. Niestety nigdzie nie mogę namierzyć tego sterownika, a przeglądałem różne fora i filmiki. Wczoraj, po kilkukrotnej zabawie kluczykiem Car Scanner stracił łączność z komputerem. Elektromechanik doradził żebym sprawdził bezpieczniki, bo wygląda na to, że stracił się obieg. Zerknę zaraz na te bezpieczniki, ale boję się, że już Car Scanner nie połączy się z komputerem auta i nie będę mógł skasować błędów, aby dojechać do elektromechanika. Pech chce, że do 2 listopada mam przegląd :/ Doradźcie proszę, co może być przyczyną tego, że po przekręceniu kluczyka wyskakuje usterka silnika (a w rzeczywistości jej nie ma) i auto w ogóle nie kręci. Jakby ktoś mógł podpowiedzieć, gdzie szukać komputera to też będę wdzięczny.
|
|
|
#120 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
bieda licznik i obecna aura = zimne luty w liczniku do naprawy