![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2004
|
Cytat:
To w tygodniu będzie trzeba wziąć wolne i podjechać gdzieś. Odezwę się jak ogarnę regulacje i dam znać co wyszło. Pzdr |
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2004
|
Problem rozwiązany. Świece były każda inna i cewka uszkodzona. Wymienione na nowe i wróciło do normy.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 18.04 Powiem tak: dzień po wymianie problem powrócił. Kupiłem nowe kable beru, bo ngk zaczęły iskrzec. Wymieniłem i trochę się polepszyło, ale to jeszcze nie było to, więc wynalazłem jakąś zapasowa używana cewke od Beru co dostałem z autem od byłego właściciela. Podmieniłem ngk co była na aucie i problem się chwilowo rozwiązał. Jeżdżę już te 4 dni i na razie wszystko okej. Auto na ssaniu ładnie trzyma obroty i nie faluje. Nie wiem czy to zbieg okoliczności z tym ngk czy nie, ale w Golfie IV też po 2 tygodnia h zaczęła iskra na kablach przeskakiwać Ostatnio edytowane przez nerczynski ; 18-04-2022 o 07:41 |
|
|
|
|
|
#123 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Perpanjan
Model: mondeo
Silnik: 2.0 145km
Rocznik: 2003
|
Witam serdecznie,
Borykałem się chwilę z falującymi obrotami na jałowym, np przy dojeżdzaniu do świateł na luzie. Duratec 2.0 w LPG(problem nasilał się podczas używania LPG). wymienione świece i kable wysokiego napięcia, dobra mapa gazu, okazało się że system sterowania klapami wirowymi dogorywał już i silnik potrafił czasem schodzić na wolne obroty przy nie zamykając klap wirowych co rozjeżdżało mu mapę i powodowało falowanie obrotów (jeżeli ktoś ma podobne objawy można poruszać manualnie przepustnica do 1/3 albo połowy obrotów przy otwartej masce i obserwować czy wajcha nie spada z grzybka przy powrocie na obroty jałowe). Z racji że klapy też już okropnie się tłukły wymieniłem cały kolektor z klapami i problem zniknął. Zamiennik NTY z aledrogo za ok 450zł plus 300zł mechanik. to niezła cena za komfort pracy silnika (chyba że ktoś kupił mk3 za 2000zł to bym olał XD). co do jakości zamiennika wróce tu jak sie zepsuje i napiszę ile wytrzymał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#124 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
![]() Imię: Jakub
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
|
Mam Ford Mondeo MK3 2001, Duratec 1.8 125 KM (benzyna + LPG).
Po tym jak wyczyściłem przepustnicę i EGR oraz wymieniłem silniczek krokowy (IAC), samochód ma problem przy zimnym starcie: przez kilka minut obroty falują od ~500 do ~1700 rpm, po wciśnięciu gazu samochód chwilę się dławi, potem normalnie wkręca się na obroty. Gdy silnik jest ciepły po zatrzymaniu się na światłach widać, że silnik nie równo pracuję na biegu jałowym i dławi go przez chwilę po dodaniu gazu. Dzieje się to odkąd zrobiłem czyszczenie i wymianę IAC. Po czyszczeniu/naprawach wykonałem reset (odłączenie akumulatora), ale nie jestem pewien, czy adaptacja przepustnicy/IAC została przeprowadzona poprawnie. Działania, które już zrobiłem / dane które zebrałem -Czyściłem przepustnicę, EGR i MAP. -Wymieniłem silniczek krokowy (IAC) na nowy. -Resetowałem ECU (odłączenie akumulatora). -Mam logi FORScan [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -Wrzuciłem zdjęcie miejsca „za przepustnicą” [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] — jest tam kulowy sworzeń + plastikowe gniazdo, który wypadł prawdopodobnie podczas czyszczenia podzespołów, włożyłem je w siebie, ale nie ma poprawy. Kody błędów zapisane w sterowniku: P0172 — mixture too rich (zbyt bogata mieszanka) U1401 — błąd komunikacji / CAN (może być niepowiązany) C3200 — ABS/ESP (prawdopodobnie niepowiązany z tematem silnika) P00D4 — błąd czujnika temperatury powietrza dolotowego (IAT) lub nieprawidłowa temperatura dolotu Kody pojawiły się po wykonaniu prac (tak jak pisałem wcześniej). Dodam jeszcze, że podczas jazdy, głównie przy ruszaniu słychać bulgotanie i czasem strzały z dolotu. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, męczę się już z nim od dłuższego czasu. |
|
|
|
|
|
#126 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Czy w procedurach serwisowych w Forscanie jest adaptacja przepustnicy?
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
![]() Imię: Jakub
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
|
W Forscanie, z tego co czytałem, nie ma możliwości adaptacji czegokolwiek, można jedynie wyzerować wartości adaptacyjne, co robiłem. Odłączyłem również akumulator na 30 minut i przeprowadziłem adaptację mechaniczną, czyli pozwoliłem mu pracować na jałowym do rozgrzania i trzymałem go 2 minuty na ok. 2000 obrotów. Było dobrze do momentu ponownego ostygnięcia silnika, później wszystkie objawy wracały.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|