![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-10-2017
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 Duratorq TDCi 163 KM
Rocznik: 2012
|
Były już przed wymianą filtra.
Zastanawiam się właśnie nad opisem tego błędu. ===PCM DTC P1169:86-26=== Kod: P1169 - Czujnik FRP w granicach normy ale wartość wysoka Dodatkowe symptomy usterki: - Nieprawidłowy sygnał Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Co może znaczyć stwierdzenie "Nieprawidłowy sygnał"? Błąd czujnika czy jednak odczyt zbyt wysokiego ciśnienia? Używam Forscana |
|
|
|
|
|
#122 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Tzn, ze sygnal z czujnika nie miesci sie w przewidzianych wartosciach. Sterownik nie "widzi" cisnienia, tylko napiecie, natezenie, lub czestotliwosc wychodaca z czujnika.
Szczerze mowiac to jest blad typu " zadanie dla wrozbity" Jesli przyczyna nie jest zawalony filtr, lub nieszczelnosc obudowy filtra, to osobiscie zaczalbym od zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy. Na biegu jalowym i przy powiedzmy 2000 obrotow. Mozliwe, ze ktorys leje w przelew i to powoduje spadek cisnienia w ukladzie. To jest najprostrza i najtansza rzecz jaka mozesz zrobic. Reszta testow wymaga specjalistycznego oprzyrzadowania, albo wymiany elementow az do skutku |
|
|
|
|
|
#123 |
|
|
hmm, tylko u mnie ciśnienie nie spada lecz jest zbyt wysokie.
Możliwe jest, że któryś z wtryskiwaczy jest przytkany? Na początku obstawiałem zabrudzony filtr. Pomyślałem, że ma niewystarczająca przepustowość i wytwarza się w szynie paliwowej zbyt wysokie ciśnienie. |
|
|
|
|
|
#124 |
|
|
To znaczy do jakich wartosci dochodzi skoro twierdzisz ze jest za wysokie cisnienie.
Sprawdz w takim razie czy cisnienie spada po zakonczeniu przyspieszania. Gaz w podloge w czasie jazdy i puszczasz gaz. Cisnienie musi pionowo spasc na wykresie. Jesli sie tak nie dzieje to zawor WC zawiesza sie |
|
|
|
|
|
#125 |
|
|
Zmierzyłem wartość ciśnienia szyny paliwowej w momencie przerwania dalszego rozpędzania i pojawienia się usterki silnika. Wartość wyniosła w 2 przypadkach 1338 i 1411 bar'ów. Czujnik wywala błąd, że wartość jest zbyt wysoka. Wysokie są to wartości?
Poniżej wysyłam wykres. Pierwszy to wskazanie czujnika ciśnienia szyny paliwowej FRP i drugi poniżej to wskazanie czujnik ciśnienia szyny paliwowej-wymagane. Wygląda na to, że ciśnienie spada po zakończeniu przyspieszania. Co to jest zawór WC? Zamierzam wypłukać jeszcze układ środkiem do czyszczenia układu paliwowego Liquid Moly. Jak to nie pomoże to w poniedziałek wyjmuję wtryski wraz z pompą i wysyłam do sprawdzenia/naprawy. |
|
|
|
|
|
#126 |
|
|
Niestety nic na tym zdjeciu nie widze. W sensie, ze obrazek za maly i nic na nim nie widac.
Zawor WC- wysokiego cisnienia. W Delphi jest na szynie. Jego zadaniem jest zmniejszyc cisnienie na szynie w przypadku naglego braku zapotrzebowania na cisnienie. W skrocie, jak mu przybutujesz i zciagniesz noge z gazu otwiera sie, zeby fala cisnienia nie rozpitolila calego ukladu. Pisalem wczesniej, ze jedyne wartosci fizyczne jakie widzi sterownik to napiecie, natezenie lub czestotliwosc. A tak pozatym, jezeli maksymalne cisnienie jakie uzyskales wynosi 1411 bar, to naprawde niewiele. Delphi, jak sie nie myle, osiaga 1800 bar. Wczesniej w 2.0 tdci byl Siemens, ktory osiagal 1600 bar. Bump: Rob jak uwazasz. Ja bym zaczal, od zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy, sprawdzenia czy nie ma wyciekow na polaczeniach i sprawdzenia czujnika cisnienia |
|
|
|
|
|
#127 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Hyundai IX 20/Ford S-max
Silnik: 1.4 Pb / 2.0 TDCi
Rocznik: 2015/2008
|
Wrzucę swoje 5 groszy w wątek. Mam auto na "simensie" lecz w poprzednim aucie miałem Delphi. Doskonały system wtryskowy do czasu.Kupiłem auto gdy miało 92 tys przebiegu przez następne 80 tys każdego kto skarżył się na ten system wyśmiewałem bo ideał aż ... auto co jakiś czas łapało falowanie podczas przyspieszania, po prostu chwilowy brak mocy i check, trzeba było odpuścić gaz i moc wracała. Wymiałem filtry pierdoły i inne bajery, auto jeździło. Oczywiście diagnostyka i wyniki pokazujące wariacje ciśnienia na listwy wtryskowej. Zamiennie zbyt wysokie i zbyt niskie. Później pojawiły się pęcherze powietrza w układzie paliwowym... Wiadomo wężyki obejścia i inne pomysły, pomagało na chwilę. Po jakimś czasie problemy z porannym uruchomieniem bo pęcherzy coraz więcej.. Wzrosło spalanie, pojawiły się wibracje w zakresie ok 2 tys i "twarda"praca silnika. Umówiłem się do warsztatu na diagnostykę za tydzień bo sam już nie miałem pomysłu. W umówiony dzień małżonka rano zadzwoniła, że coś jest całkiem nie tak bo wibruje tak że banan pojawia się na twarzy.. Zabrałem auto i .. do warsztatu już nie dojechałem. Przyczyna układ wtryskowy calutki do wymiany łącznie z przewodami. Pompa wtryskowa łuszczyła się i odrobinki metalu szły do układu zapychając powolutku wszystkie wtryskiwacze. Tak że ten tego może zajrzeć do filtra paliwa czy nie ma tam sreberka. Jeżeli jest to czyszczenie układu i wymiana pompy. Moje auto było z 2004 roku z pod znaku waginy, Delphi natomiast ponoć od tamtych lat bardzo się poprawiło ale..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#128 | ||
|
|
Cytat:
Co do zaworu wysokiego ciśnienia, z tego co widzę po wykresie w momencie zdjęcia nogi z gazu, natychmiast spada wartość. Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez gumalew ; 17-04-2019 o 18:38 |
||
|
|
|
|
|
#129 |
|
|
Chaupniczo czujnika cisnienia nie sprawdzisz. Poza wtyczka i okablowaniem. Jedynie podmiana.
Jesli masz wyciek miedzy pompa a silnikiem, to jest mozliwe, ze tu jest wlasnie problem. Bycmoze, iz wyciek wydaje sie byc maly. Tylko, ze silnik jak sie rozgrzeje to ropa odparowuje. Mimo wszystko zaczalbym od testu przelewowego wtryskiwaczy. Juz tak kiedys mialem ( uklad Boscha). Juz zamowilem nowa pompe, bo silnik czasem nie odpalal i pojawial sie blad zbyt niskiego cisnienia. Ale cos mnie tknelo i zrobilem test przelewowy. Jeden wtrysk lal jak krowa na lance. Bump: jeszcze jedna rzecz przyszla mi do lba. Wtyczka zaworu dozujacego na pompie i kable trzeba sprawdzic. Jak sie nie myle kable sa zagete i przycisniete jakoms rurka. Od servo bodajze |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Hyundai IX 20/Ford S-max
Silnik: 1.4 Pb / 2.0 TDCi
Rocznik: 2015/2008