![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1321 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1322 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Niestety, ale u mnie podobnie. Na liczniku mam 170000, a w PCM Forscan pokazuje mi 210000. Wychodzi, że licznik kręcony chybaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#1323 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Wątpię czy ktoś kręcił licznik dla 15tys km ...
Tapatalk
|
|
|
#1324 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-06-2014
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2004
|
Może być tak, że po wypadku samochód otrzymał nowy pcm i nikt nie zmieniał w nim nic. P&P
|
|
|
|
|
|
#1325 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-02-2016
Model: C-Max GHIA
|
Wątpie w to... Był kopnięty i tyle. Lepiej wyglada 170 niź prawiem 200 nie??? Polak potrafi. Tedi chcesz te skreeny looknąć z Forscana?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1326 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1327 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Ford Focus C-Max GHIA
|
Podsyłam link z Logiem i zrzutem ekranu z FORscana.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Program pokazuje błąd EGR ;/. Jak się zakleszcza to warto go przeczyścić całego i wtedy zrobić w programie adaptację? Drugi błąd, który mnie martwi to błąd wlewu paliwa. Magnes jest więc pewnie czujnik gdzieś tam nie daje rady. Czy w takim przypadku kiedy tankuję ( auto wlew "widzi" cały czas otwarty a wiadomo, że go zamykam) jest opcja, że płyn do DPF nie jest podawany do zbiornika i jest problem z wypalaniem? Ogólnie widziałem tu na forum, że można sprawdzić kiedy się wypalał itd. W Forscanie dodałem ten PID (jest tam to na zrzucie ekranu w paczce w linku) ale wchodząc w widok tabeli niestety nic takiego nie widzę. Co do wlewu to jeszcze jestem ciekaw czy komuś pomogło np wymienienie samego korka wlewu? |
|
|
|
|
|
#1328 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Na pytanie z cytatu - tak, EOLYS nie będzie dodawany bo sterownik nie wie, że jest zatankowane paliwo.
|
|
|
|
|
#1329 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Ford Focus C-Max GHIA
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tu są foty wgrane. a To log z Programu ===PCM DTC P0380-78=== Kod: P0380 - Obwód sterujący świec(y) żarowych(ej). Dodatkowe symptomy usterki: - Nieprawidłowy sygnał Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Obwód sterujący świec(y) żarowych(ej). Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd. Nieczynne świece żarowe mogą być przyczyną trudności przyrozruchu. Sprawdź, czy świece żarowe są całkowicie sprawne. Przyczyn_ tego kodu DTC mo_e by_: Przerwa w obwodzie Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy Zwarcie z masą lub z akumulatorem. Przekaźnik świec żarowych Niesprawne świece żarowe. Niesprawny albo uszkodzony PCM. ===END PCM DTC P0380-78=== ===PCM DTC U0140-A1=== Kod: U0140 - Utrata łączności z BCM Dodatkowe symptomy usterki: - Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wadliwe działanie układu włączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). ===END PCM DTC U0140-A1=== ===OBDII DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Diagnostyka pokładowa II ===END OBDII DTC Brak=== ===FACM DTC P2409-60=== Kod: P2409 - Zakres lub jakość sygnału w obwodzie czujnika/przełącznika korka wlewu Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC Moduł: Modul sterujacy dodatkowymi skladnikami paliwa Szczegóły kodów usterek Zakres lub jakość sygnału w obwodzie czujnika/przełącznika korka wlewu Otwórz i zamknij pokrywę wlewu paliwa dwa razy i sprawdź, czy DTC jest wciąż obecny, przed kontynuowaniem testu. Przyczyn_ tego kodu DTC mo_e by_: prowadzenie pojazdu z otwartą pokrywą wlewu paliwa brak magnesu w pokrywie wlewu paliwa nieprawidłowe działanie przełącznika pokrywy wlewu paliwa Dziaanie przecznika mo¨na sprawdzi wybierajc opcj DLM. usterki instalacji elektrycznej trwale uszkodzony FACM WSKAZÓWKA: Po skonfigurowaniu nowego FACM zawsze napełnij FAT postępując zgodnie z zaleceniami w podręczniku warsztatowym, a następnie wykonaj operację napełniania FAT dostępną w menu skrzynki narzędziowej. Upewnij się, że po wykonaniu napraw kody DTC zostaną wykasowane zarówno z FACM jak i PCM. ===END FACM DTC P2409-60=== ===FACM DTC B1318-20=== Kod: B1318 - Niskie napięcie akumulatora Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC Moduł: Modul sterujacy dodatkowymi skladnikami paliwa Szczegóły kodów usterek Niskie napięcie akumulatora Jezeli bajt statusu wskazuje, ze ten DTC byl wczesniej zapisany, ale nieobecny w chwili zapytania, mozna go wykasowac i nie sa wymagane zadne dalsze dzialania. Przyczyn_ tego kodu DTC mo_e by_: napięcie zasilania spada poniżej 10 V. Sprawdź stan akumulatora. Sprawdź działanie układu ładowania. Upewnij się, że po wykonaniu napraw kody DTC zostaną wykasowane zarówno z FACM jak i PCM. ===END FACM DTC B1318-20=== ===ABS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS ===END ABS DTC Brak=== ===EPB DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Elektryczny hamulec postojowy ===END EPB DTC Brak=== ===EPS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Elektronicznie sterowany układ wspomagania kierownicy ===END EPS DTC Brak=== ===IC DTC U1900-20=== Kod: U1900 - błąd magistrali komunikacyjnej CAN Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC Moduł: Tablica przyrządów Szczegóły kodów usterek Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru Uwaga : DTCs zaczynajace sie litera 'U' oznaczaja usterki w komunikacji miedzy modulami. Nigdy nie należy wymieniać modułów wyłącznie na podstawie kodu 'U'. Kody te nie zawsze oznaczają problem i mogą być spowodowane przez normalne funkcje diagnostyczne wykonywane w pojeździe. ===END IC DTC U1900-20=== |
|
|
|
|
|
#1330 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Maciek
Model: Kuga MK2 FL / Fiesta MK7
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM / 1.25 Pb 82 KM
Rocznik: 2017 / 2011
|
Cytat:
Powyższe zresztą Forscan ci podpowiada, mniej lub bardziej wprost. Potem wykasować błędy i obserwować co wróci.
Ford Kuga 2.0 TDCi 180 KM manual MK2 FL ST-Line [Mica Shadow Black] Ford Fiesta 1.25 Pb 82 KM manual MK7 pre-FL 4-d [Panther Black] był Ford Focus 1.8 TDCi 115 KM manual MK2 FL Hatchback [Panther Black] |
|
|
|
|