Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-11-2010, 10:31   #1411
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Temperatura za mała, minimum musi być 85, a powinna w okokolicach 90 st. Po wymianie termostatu , dogrzewacz przy właściwej temperaturze silnika będzie 'odpoczywał'.
Pozdr.

Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 13:05   #1412
jacekr_2
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Galaxy MK3
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2006

pytanie :
powinien być jakiś włącznik do dogrzewacza? ja takiego nie mogę znaleźć i nie wiem jak go włączyć.
pozdrawiam
jacekr_2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 13:43   #1413
RafałB

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Standartowo nie ma...
Stary 23-11-2010, 14:20   #1414
kuczol

Model: Galaxy II
Silnik: 2.0 TDCI 115PS @ +++
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temperatura za mała, minimum musi być 85, a powinna w okokolicach 90 st. Po wymianie termostatu , dogrzewacz przy właściwej temperaturze silnika będzie 'odpoczywał'.
Pozdr.
Właśnie zrobiłem mały test: jeździłem po mieście tak że wydawało się że powinien być nagrzany a tu nadal 81*C i sprawdzam wąż idący z chłodnicy do silnika a tu moje zdziwienie on jest zimny. Teraz już wogóle nie wiem co jest grane, a jeździłem prawie 2 godziny.
kuczol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 14:45   #1415
jacekr_2

Imię: Jacek
Model: Galaxy MK3
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Standartowo nie ma...
oki to jak go włączyć?? bo na serio nie wiem
jacekr_2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 14:52   #1416
RafałB

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

On sam ma się załączyć jak temp.na zew mniejsza niż +10 i silnika mniej niż 75 ....
Stary 23-11-2010, 17:31   #1417
kowal1529
ford::amateur

Model: Ford Galaxy
Silnik: 1.9TDI

Witam koledzy posiadam Forda Galaxy 2001r.z klimatronicem i mam problem z włączeniem dogrzewacza mianowicie nie wiem jaką funkcje włączyć w klimatronicu z góry dziękuje za szybką podpowiedz

Pozdrawiam Mariusz
kowal1529 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 17:42   #1418
ewdar

Model: Ford Galaxy Ghia
Silnik: 1,9 TDI AHU
Rocznik: 1998

Witam kolego proponuję na poczatek ten link i poczytać zanim inni Cię zganią za lenistwo, poprostu poczytaj o dogrzewaczach a tam jest wszystko jasno i czytelnie opisane.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
ewdar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 18:46   #1419
bulik75
ford::average

Model: ford galaxy
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Witam ponownie... Byłem u gostka , podłączył komputerek i wyskoczyło- Wentylator powietrza spalania V 6 (sygnał poza specyfikacją). Do tego jeszcze pokazały się trzy kody-971;969;989...-( brak informacji o rodzaju błędu ). Nie wiem czy to ma znaczenie , ale wchodził do GALAXIORA przez programVW SHARAN...(ponoć nie ma różnicy). I teraz co z tym wentylatorem? Trzeba rozbierać cały dogrzewacz ? Zatarł się czy co? POZDRAWIAM...
bulik75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2010, 23:17   #1420
Stefano

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał bulik75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam ponownie... Byłem u gostka , podłączył komputerek i wyskoczyło- Wentylator powietrza spalania V 6 (sygnał poza specyfikacją). Do tego jeszcze pokazały się trzy kody-971;969;989...-( brak informacji o rodzaju błędu ). Nie wiem czy to ma znaczenie , ale wchodził do GALAXIORA przez programVW SHARAN...(ponoć nie ma różnicy). I teraz co z tym wentylatorem? Trzeba rozbierać cały dogrzewacz ? Zatarł się czy co? POZDRAWIAM...
Na osi wentylatora siedzą dwa małe kryte łozyska, mogą sie wyrobić, albo któres z nich stoi i kreci sie całe w obudowie, bo takie ostatnio przypadki widzę. Możesz też mieć za nisko zabity wiatrak na silniczku dmuchawy i trzeba go lekko podnieść, bo trze po jakimś czasie użytkowania o obudowę. Przyczyn jak widzisz wiele, a jeszcze zanieszczony dolot do pieca lub tłumik, tez daja takie błędy, a chodzi o to , ze w czasie testu lub tez pracy pieca, wentylator pobiera za dużo pradu i sterownik to wychwytuje i zapisuje jako błąd, Jeśli da sie skasować to jechac i grzać dalej, a jak sie powtarza to niestety trzeba wyciągać piec i naprawić lub wymienić wentylator.

Cytat:
Napisał kuczol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie zrobiłem mały test: jeździłem po mieście tak że wydawało się że powinien być nagrzany a tu nadal 81*C i sprawdzam wąż idący z chłodnicy do silnika a tu moje zdziwienie on jest zimny. Teraz już wogóle nie wiem co jest grane, a jeździłem prawie 2 godziny.
Sprawdzałes rozumię własciwy wąż, czyli ten co idzie od termostatu?
Termostat jest pod akumulatorem podcisnienia, czyli czarną platykową gruchą przy alternatorze.
Poszukaj w szukajce tematu pod tytułęm, chyba "jak sparwdzic termostat bez wyjmowania" Opisałem tam dość dokładnie całe zagadnienie.
Pozdrowienia.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 23-11-2010 o 23:24
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto

Zasady postowania