![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
|
Przymierzyłem się do drugiego wątku pt "Focus nie przyspiesza już prawidłowo", z tym że gość który o tym pisze robi pełno błędów ortograficznych i interpunkcyjnych i w związku z tym automatyczny tłumacz wariował i musiałem najpierw poprawić oryginalny tekst, żeby cokolwiek sensownego uzyskać. Niestety nie wszystko udało mi się zrozumieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W każdym razie, historia wyglądała mniej więcej tak, że Focus mk3 z silnikiem benzynowym 1,6L 125 KM w pewnym momencie przestaje normalnie przyspieszać i od 4 biegu wzwyż z trudem osiąga 3000 obr/min. Zjawisku towarzyszy głośniejsza praca silnika. Właściciel najpierw wiązał ten fakt z działaniem wentylacji, a konkretnie z tym, że w wersji z klimatyzacją manualną jak się włączy nawiew tylko na szybę to się automatycznie włącza klimatyzacja (to możliwe?), po czym jak ją wyłączył to po paru minutach się znów sama włączała i podobno jak ją wyłączył to wtedy właśnie to się działo. Później jednak zmienił zdanie, że to się działo nawet wtedy kiedy klimatyzacja była wyłączona a nawiew skierowany na szybę i na nogi. Napisał też że efekt znikał po tym jak wysiadał z samochodu. Przyznam że trochę się to kupy nie trzyma, ale pewnie dlatego że coś źle zrozumiałem. Dalsza część historii jak zwykle, czyli brak błędów po odczytaniu pamięci komputera w serwisie i niemożność odtworzenia tego zjawiska. W końcu raz się udało otworzyć efekt, ale również brak błędów no i efekt ustąpił po ponownym uruchomieniu silnika. W międzyczasie wgrywał kolejne aktualizacje. W końcu panowie powiedzieli mu, że teraz powinno mu przejść, przy czym nie powiedzieli mu jaką wersję oprogramowania mu wgrali i gdzie, więc nic konkretnie nie wiadomo poza tym, że ma być lepiej. Wątek kończy się na 6 grudnia i od tej pory cisza, więc może rzeczywiście jest lepiej. Lepiej by było gdyby ktoś znający niemiecki to doczytał i zweryfikował i/lub uzupełnił moje mizerne tłumaczenie. W każdym razie chyba rzeczywiście warto podjechać do serwisu i zaktualizować co się da. Próbowałem też trochę przetrawić drugi wątek na ten temat, czyli "Focus przejściowo bez mocy". W tamtym przypadku właściciel pojazdu reklamował również to, że po którejś aktualizacji oprogramowania nie mógł już uruchomić silnika jeżeli sprzęgło było częściowo wciśnięte a nie do końca lub wcale (swoją drogą nie wiem po co). Problem dotyczył dwóch egzemplarzy, z których jeden miał przejechane 17000 km, a drugi 20000 km. Podobno w serwisie powiedzieli mu że teraz już problem jest znany. O ile dobrze zrozumiałem przyczyna leżała w nieprawidłowym działaniu układu rozrządu, a konkretnie niewłaściwym czasie trwania faz. Aktualizacja oprogramowania umożliwiała też (znowu) uruchomienie silnika z częściowo wciśniętym sprzęgłem. Niestety również w tym przypadku brak szczegółów (gdzie i jaka wersja). Wątek urywa się 4 grudnia i od tej pory cisza, a więc być może już jest lepiej. |
|
|
|
|
|
#142 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-05-2012
Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257
Rocznik: 2011
|
Trochę to dziwne z tą klimatyzacją, u mnie rzeczywiście potrafi się sama włączyć (nagle, np. po 5 min. jazdy) jeśli nawiew jest skierowany na szybę, ale nie zaobserwowałem wtedy jakichś niepokojących objawów.
Ostatnio tak jak wcześniej pisałem pojechałem takim "słabym" autem do ASO na diagnostykę, ale nic nie wykryli. Powiedzieli mi natomiast, że wgrali nowy soft bo była aktualizacja. Od tego czasu autko jeździ normalnie, tyle tylko że ja Focusem jeżdżę rzadko, a żona mogła nie zauważyć że coś się dzieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Natomiast trzeba po prostu domagać się aktualizacji podczas każdej wizyty w ASO, przecież takie softy poprawia nie Ford Polska, a pewnie Ford Niemcy, czy gdzie go tam głównie robią, także skoro pomogło Niemcom z tego forum to mam nadzieję, że i nam coś to da... W każdym razie trzeba monitorować co tam niemiaszki nowego piszą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr! |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
|
Cytat:
Może ktoś mi powie czy takie zachowanie jest normalne dla tego silnika czy raczej nie i jak jest u Was. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez aerostar ; 28-12-2012 o 21:14 Powód: Poprawka |
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
![]() Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
|
Witajcie , w mojej foce 125 km zauważyłem też podobny problem jak u was . Przy zimnym silniku ok 2min jak przyśpieszam powyżej 2000obr czuję szarpnięcia, jutro zadzwonię do serwisu i umówię się na serwis. Dam znać jak poszło.
Pytanie do Was,czy jak silnik jest na wolnych obrotach słychać jakieś stukania lub obcieranie spod maski? Jakie macie spalanie chwilowe na jałowym , moje to 0,7-0,8 chwilowo 0,6l/h przebieg 1500km Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 28-12-2012 o 21:25 |
|
|
|
|
|
#145 |
|
|
@bonzo000:
Na wolnych obrotach nie powinno być żadnych stuków, możesz natomiast słyszeć taki jakby świergot, popiskiwanie między 900 a 1500 rpm: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Co do spalania na jałowym biegu to po nagrzaniu jest ok. 0,7 l/h, sporadycznie 0,6 l/h, a jak się obciąży alternator jakimś odbiornikiem (np ogrzewanie tylnej szyby, światła PM) to 0,8-0,9. |
|
|
|
|
|
#146 |
|
|
Zalałem dzisiaj fokę na shelu bo ostatnio na lotosie.Na razie jest ok. zobaczymy jak będzie z szarpaniem w dalszym ciągu przy ok 2000obr/min na zimnym motorku.
Co do świergotania to w środku u mnie nic nie słychać jak u kolegów więc olewam temat będę jeździł aż zarżnie się coś i tyle bo z tymi naszymi serwisami jest tak, że wymienią elementy za 5zł więc lepiej jeździć na oryginałach.Mam dopiero 1500km zrobione może więc niech się to wszystko ułoży. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-02-2013
Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
|
Szanowni Koledzy, czy Wasze problemy z "mulącymi" silnikami zostały ostatecznie zdiagnozowane i rozwiązane? Przymierzam się do zakupu Focusa 1.6 125 KM z wyprzedaży rocznika 2012, ale Wasze problemy mnie troszkę przeraziły...
Rozważam również 1.0 EcoBoost 125 KM, ale nie jestem przekonany co do jego trwałości. U dealera Forda usłyszałem, że turbina jest elementem EKSPLOATACYJNYM! Ciekawe czy zużywa się w takim tempie jak klocki hamulcowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#148 |
|
|
Witajcie forumowicze.
W mojej foce mk3 1.6 125km występuje nadal problem mulenia i dławienia silnika w trakcie rozpędzania zimnym silnikiem.Mianowicie , zanim przejadę ok 2km nacisnę gaz, silnik przyśpiesza do 2tyś obr. i szarpnięcie odczuwalne brak mocy i już później jedzie.Napisałem do Ford Polska po miesiącuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. odezwał się mój diler z Opola Chwa...ki gdzie problem był diagnozowany bez skutecznie.Zaproponowali mi samochód zastępczy za free, gdzie prędzej miałem zapłacić na okres naprawy.Naprawa ma polegać na czyszczeniu układu zasilania silnika jakimś preparatem i to ma pomóc tak mnie zapewniał pan z serwisu z Opola Chwal. Podobno takie wytyczne dostali od ford Polska usunięcia usterki CIEKAWE? |
|
|
|
|
|
#149 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-09-2011
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
|
Hej,
U mnie czyszczenie + nowy soft o tyle pomógł że jeśli owo "mulenie" wystąpi to po rozgrzaniu silnika ustępuje - wcześniej po złapaniu tego błędu silnik pomimo rozgrzania dalej pracował w tym dziwnym "trybie" do momentu zgaszenia i uruchomienia samochodu ponownie. Kiedyś na forum niemiecki wyszukałem iż jest to "feature" zapobiegający uszkodzeniu zimnego silnika ale ile w tym prawdy ? Pozdrawiam MiszA |
|
|
|
|
|
#150 | |
|