Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-11-2016, 10:51   #161
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Rozpoznawanie znaków - nie widzi teren zabudowany

Cytat:
Napisał skoru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale proszę wszystkich świętych o kolejne pomysły jak wysłać info z mapy na zegary Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie czy "jak wysłać" czy "jak odebrać". Z Twojej próby wynika, że operacja podana przez @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jedynie usunęła wyświetlanie ograniczenia w navi, natomiast nie spowodowała wyświetlenia ograniczenia w zegarach. To chyba dobra wiadomość dla @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - już chyba wiedzą jak przywrócić u siebie wyświetlanie ograniczeń w navi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można dalej szukać po APIM, ale możliwe że jest to kombinacja APIM i IPC.

Bump:
Cytat:
Napisał taajniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja sobie tak pomyślałem, że może priorytet/sposób tego co jest wyświetlane na zegarach zależy od włączenia/wyłączenia ostrzegania przekroczenia prędkości ?
Sprawdzałem, włączałem i wyłączałem ostrzeżenia o prędkośći - bez wpływu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 08-11-2016 o 10:53
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 10:53   #162
skoru
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

Problem będzie jak takie ustawienie APIM spowoduje że zaczną im się wyświetlać info na ekranie navi a zniknie info o limitach z mapy z zegarów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można dalej szukać po APIM, ale możliwe że jest to kombinacja APIM i IPC.
Też się ku temu skłaniam, ale nie mam pojęcia w czym grzebać.

Ostatnio edytowane przez skoru ; 08-11-2016 o 10:57
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 11:01   #163
Miralon
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To chyba dobra wiadomość dla @Miralon i @cattani75 - już chyba wiedzą jak przywrócić u siebie wyświetlanie ograniczeń w navi
Ja to już raczej w tym wątku uczestniczę jako "dawca informacji". Uważam, że przekaz musi być spójny. I dla mnie jest spójny jeśli wyświetlana jest JEDNA informacja i w miejscu widocznym dla kierowcy czyli na zegarach. Nie chcę tego na ekranie navi. Jaki jest sens wyświetlania na ekranie navi informacji które nie są spójne z tym co na zegarach. Sens miałoby tylko rozwiązanie w którym i na ekranie navi i na zegarach wyświetlana jest dokładnie ta sama informacja. Ale i to byłoby dla sportu bo wyświetlanie na zegarach jest dużo czytelniejsze.
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 11:01   #164
taajniak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma znaczenia włączone/wyłączone. Sprawdziłem dzisiaj w nocyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok to jest z głowy.
Przy okazji znalazłem ciekawy zapis z intrukcji do mondeo ze strony angielskiej.

Popatrzcie...
Wynika z niego, że jeżeli nawi ma zapisaną inną prędkość dla danej drogi, to ta może wpłynąć na wyświetlane ograniczenie !

Moje zdanie jest takie, że będzie wyświetlana zawsze niższa dopuszczalna prędkość...

Czyli zagadka powoli się rozwiązuje. Oryginalne nawi mają tą opcję aktywną, ja że mam dokładaną nawi, takich cudów nie mam.

Wychodzi na to, problem belki jest rozwiązany, teraz specjaliści z forum muszą znaleźć, który parametr aktywuje przekazanie info na zegary i wtedy informacja powinna być zawsze spójna (chociaż czasem nieaktualna).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg info z instrukcji.jpg (19.6 KB, 35 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez taajniak ; 08-11-2016 o 11:05
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 11:21   #165
Miralon

Znaki mają wyższy priorytet.
Stary 08-11-2016, 11:26   #166
skoru

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znaki mają wyższy priorytet.
No nie do końca - wyższy priorytet ma niższe wskazanie. W modelowej sytuacji, czyli gdy przed zabudowanym masz znak "70" po czym wjeżdżasz w zabudowany, to na zegarach "70" zamienia Ci się na "50", odczytane z map navi
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 11:37   #167
Miralon

No czekaj, może trochę uprościłem - są jeszcze przepisy ruchu drogowego, czyli algorytm. W opisanej przez Ciebie sytuacji tak, bo jest to zgodne z przepisami ruchu, ale jeśli w tym zabudowanym będzie stało znowu 70 (którego nie będzie w nawigacji) to wyświetli 70.
Stary 08-11-2016, 13:06   #168
kaan1

Niestety ale mapy są aktualizowane rzadko. Jak znikają ograniczenia prędkości to kierowca jest wprowadzany w błąd o rzekomo istniejącym ograniczeniu. Skoro system pamięta, że w danym miejscu było ograniczenie, to po co go wyświetla jeśli kamera nie widzi fizycznego znaku - zwłaszcza że kamera ma priorytet? Przecież to jest niebezpieczne - osoba jadąca szybko, może dojść do przekonanaia, że przeoczyła znak i zacznie hamować tworząc sytuację kolizyjną na drodze. Chyba ryzyko przekroczenia prędkosci (mandatu) jest mniej ważne od ryzyka wywołania sytuacji kolizyjnej na drodze z powodu danych zapisanych w mapie navi, a które mogły się zdeaktualizować tydzień wcześniej

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 08-11-2016 o 13:09
Stary 08-11-2016, 13:26   #169
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

A ja dziś przejeżdżałem koło 20 przy progu. Ładnie się wyświetliło i zniknęło na rzecz 50 zaraz za skrzyżowaniem.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2016, 13:43   #170
kaan1

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja dziś przejeżdżałem koło 20 przy progu. Ładnie się wyświetliło i zniknęło na rzecz 50 zaraz za skrzyżowaniem.
I to jest super. Ale codziennie jeżdżę 500 m odcinkiem drogi gdzie mapa navi podpowiada 3 różne prędkości na tym odcinku (duchy przeszłości) - a obowiazuje jedynie 50 km/h dla obszaru zabudowanego.
Odpowiedz

Zasady postowania