Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2019, 15:51   #181
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu

Cytat:
Napisał Lisseek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy wiązka którą kupiłeś jest kompletna tzn od złącza pod schowkiem po przez białą wtyczkę do wszystkich kamer i czujników? Jeżeli ona kosztuje 75 zł to myślę, że nie ma co rzeźbić Czy posiadasz nr tej wiązki ?
Niestety nie - za tyle kupiłem tą końcową wiązkę pomiędzy czujnikami na szybie, a wtyczką przy lusterku, która jest widoczna na Twoich zdjęciach (która w istocie jest szara a nie biała - mój błąd pisałem z pamięci). Wtyczka przy lusterku stanowi część wiązki podsufitki i w Twoim przypadku, co widać na zdjęciach, jest ona niekompletna. Przy pełnej wiązce wtyczka powinna mieć prawie wszystkie przewody (bez jednego)- poniżej zdjęcia tej, którą kupiłem. Tak więc w Twoim przypadku, zakup w ASO tej końcowej nie rozwiązuje problemu, bo jakbyś chciał mieć to tak, jak z fabryki to do wymiany jest wiązka podsufitki. Ponieważ wymiana wiązki podsufitki w FF3 nie jest taka łatwa (przerabiałem temat), lepiej jest pociągnąć dwa przewody (zasilanie i sygnał LIN) z BCM a masę z tej szarej wtyczki. Zasilanie z szarej wtyczki też można spróbować, chociaż nie jest to fabryczne rozwiązanie.

IMG_20191106_073824.jpg IMG_20191106_073849.jpg

Cytat:
Napisał Lisseek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że włącznik światłem powinienem wysunąć bez kratki nawiewu?
Tak. Załączam obiecane zdjęcie.

IMG_20191106_073258.jpg

Stary 06-11-2019, 17:00   #182
Lisseek
ford::beginner

Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak. Załączam obiecane zdjęcie.

Dzięki za zdjęcie, dzisiaj udało mi się wyciągnąć sam przełącznik. Spróbowałem go rozkręcić. Ktoś pisał, że można przerobić go na wersję z automatycznymi światłami, tylko trzeba usunąć blokadę. Od strony płytki nie widziałem blokady, od strony przycisków nie mogę zdjąć obudowy, wydaje mi się ze trzyma się na głównym pokrętle. Od której strony można dobrać się do tej blokady ?

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Lisseek
Czy wiązka którą kupiłeś jest kompletna tzn od złącza pod schowkiem po przez białą wtyczkę do wszystkich kamer i czujników? Jeżeli ona kosztuje 75 zł to myślę, że nie ma co rzeźbić Czy posiadasz nr tej wiązki ?
Niestety nie - za tyle kupiłem tą końcową wiązkę pomiędzy czujnikami na szybie, a wtyczką przy lusterku, która jest widoczna na Twoich zdjęciach (która w istocie jest szara a nie biała - mój błąd pisałem z pamięci). Wtyczka przy lusterku stanowi część wiązki podsufitki i w Twoim przypadku, co widać na zdjęciach, jest ona niekompletna. Przy pełnej wiązce wtyczka powinna mieć prawie wszystkie przewody (bez jednego)- poniżej zdjęcia tej, którą kupiłem. Tak więc w Twoim przypadku, zakup w ASO tej końcowej nie rozwiązuje problemu, bo jakbyś chciał mieć to tak, jak z fabryki to do wymiany jest wiązka podsufitki. Ponieważ wymiana wiązki podsufitki w FF3 nie jest taka łatwa (przerabiałem temat), lepiej jest pociągnąć dwa przewody (zasilanie i sygnał LIN) z BCM a masę z tej szarej wtyczki. Zasilanie z szarej wtyczki też można spróbować, chociaż nie jest to fabryczne rozwiązanie.
Rozumiem, ze Ty miałeś wiązkę podsufitki kompletną czy też dorabiałeś kabelki? Czy w moim przypadku lepiej nie jest pociągnąć bezpośrednio kabli z czujnika do BCM?

Czy piny w kostce białej (szarej) są takie same jak w BCM? czy jest szansa że będą pasowały z kabelka naprawczego VW? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Lisseek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2019, 18:06   #183
Lisseek

Cytat:
Ja kupiłem w ASO "najbogatszą" wiązkę z wszystkimi wtyczkami za ok. 75 zł.
Napisałem e-mail do Euro Car Gdynia niestety nr częsci mi nie podali, ale cena wiązki to 250 zł. Cena wiązki podsufitki to ok 1400 zł. Łączny koszt części niezbędny do montażu czujnika deszcz/zmierzchu w ASO to około 3 tys zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-11-2019, 21:53   #184
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Ciekawie to policzyli, chyba razem z nową szybą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając do Twoich wcześniejszych pytań - u mnie fabrycznie na szybie był tylko czujnik zmierzchu (szyba bez uchwytów pod kamerę i lidar) - w takiej konfiguracji wiązka dachowa nie ma tej szarej wtyczki ale jest po prostu wtyczka do czujnika. U siebie wymieniłem wiązkę podsufitki na taką pod full opcje (dałem za nią chyba 110 zł, a korzyści miałem więcej bo na nowej wiązce podłączyłem bez rzeźbienia lampki ledowe, osłony przeciwsłoneczne z podświetlanymi lusterkami, moduł gpsm dołożonego SYNCa i w planach było dołożenie lidara do ACS i kamery LKA). Jeżeli w planach masz dołożenie tylko czujnika zmierzchu, to nie ma sensu ruszać wiązki podsufitki i wymieniać tej wiązki końcowej. Lepiej bezpośrednio przeciągnąć przewody z BCM do czujnika.
Piny z tej wiązki VW, nie będą pasować ani do BCM ani do szarej wtyczki.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 08-11-2019 o 21:58
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2019, 13:31   #185
Lisseek

Cytat:
Ciekawie to policzyli, chyba razem z nową szybą
Właśnie nie, szybę mam nową bo rok produkcji to 2019.

Cena wiązki o której pisałeś, że zapłaciłeś 75zł to 249,69 zł
wiązka podsufitki w Twoim przypadku jak dobrze zrozumiałem 110 zł mi napisali około 1400zł
czujnik 249,69
żelowa poduszka 228,78 (na allegro widziałem po 28zł)
metalowa blaszka 23,13 (jedyna normalna cena)
przełącznik z funkcją auto 429,27

Do tego zapytałem o cenę lusterka to jest 1241,30... oraz otrzymałem informację że potrzebne jest przeprogramowanie czego serwis nie wykonuje.

Rok temu koleżanka wymieniała szybę w Mondeo mk5 to wycena była na 6-7 tys więc pewnie w focusie jest niewiele taniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Wracając do Twoich wcześniejszych pytań - u mnie fabrycznie na szybie był tylko czujnik zmierzchu (szyba bez uchwytów pod kamerę i lidar) - w takiej konfiguracji wiązka dachowa nie ma tej szarej wtyczki ale jest po prostu wtyczka do czujnika. U siebie wymieniłem wiązkę podsufitki na taką pod full opcje (dałem za nią chyba 110 zł, a korzyści miałem więcej bo na nowej wiązce podłączyłem bez rzeźbienia lampki ledowe, osłony przeciwsłoneczne z podświetlanymi lusterkami, moduł gpsm dołożonego SYNCa i w planach było dołożenie lidara do ACS i kamery LKA). Jeżeli w planach masz dołożenie tylko czujnika zmierzchu, to nie ma sensu ruszać wiązki podsufitki i wymieniać tej wiązki końcowej. Lepiej bezpośrednio przeciągnąć przewody z BCM do czujnika.
Piny z tej wiązki VW, nie będą pasować ani do BCM ani do szarej wtyczki.
Nie chce za dużo inwestować w samochód, czytałem że kamera LKA to cena około 900 zł + aby działało lane assist prawdopodobnie potrzebne są inne modyfikacje. Generalnie posiadam bardzo bogatą wersję tzn. mam nawigację sync, podświetlenie nastrojowe (tylko czerwone), podgrzewane siedzenia i kierownice itd. Szczerze jestem zawiedziony że w wersji Titanium czujnik deszczu/ zmierzchu nie jest standardem, czytałem też ze powinny być lampy z ledami, czego również nie mam. W planach mam przyciemnić tylne szyby oraz może zamontować ledowe lampy z tyłu.
Stary 09-11-2019, 16:10   #186
dzwiedziu
ford::professional

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021

Wiązkę tą mała do kamer itp kupowałem miesiąc temu w aso i zapłaciłem 63zł, data produkcji tydzień po zamówieniu.
Żel pod czujnik w intercars lub pilkington od 26zł.
Czujnik deszczu na allegro od 50zł.
Przełącznik można upolować od 50zł na allegro.
Wiązkę podsufitki od 80zł na allegro, wypruwasz to co potrzebne i dokładasz do obecnej.
W aso warto pytać o części bo czasami nowe są dużo tańsze niż na aukcjach, ale przeważnie ceną potrafią zabić.
Co do programowania to dużo zrobisz sam, co trudniejsze to forumowi magicy, aso ...... albo nie mogą albo nie potrafią.
dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2019, 08:58   #187
Lisseek

Masz może nr tych części?
Czujnik najtaniej widzialem za 70 zl bez wtyczki za 100 z wtyczka, a przełącznik najtańszy za 120zl. Może po nr części uda znaleźć się coś taniejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiązkę tą mała do kamer itp kupowałem miesiąc temu w aso i zapłaciłem 63zł, data produkcji tydzień po zamówieniu.
Żel pod czujnik w intercars lub pilkington od 26zł.
Czujnik deszczu na allegro od 50zł.
Przełącznik można upolować od 50zł na allegro.
Wiązkę podsufitki od 80zł na allegro, wypruwasz to co potrzebne i dokładasz do obecnej.
W aso warto pytać o części bo czasami nowe są dużo tańsze niż na aukcjach, ale przeważnie ceną potrafią zabić.
Co do programowania to dużo zrobisz sam, co trudniejsze to forumowi magicy, aso ...... albo nie mogą albo nie potrafią
Stary 10-11-2019, 12:21   #188
gibaj

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

po co ci to wogóle? jak to nie działa dobrze? znajomi jeżdżą i wyłączają to wogóle
gibaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2019, 13:22   #189
maciej_b

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Ja uważam że działa przynajmniej przyzwoicie. I nie żałuję że to mam. Co więcej w kolejnym aucie też to mam. I nie mam zamiaru wyłączać.
Także te kwestie pozostawmy zainteresowanym. Chce to niech zakłada, jeśli chcesz doradzić to merytorycznie i na konkretne pytania...
Stary 20-11-2019, 14:16   #190
Lisseek

Czujnik udało się zamontować i działa. Dzięki za pomoc Teisejas oraz totek2.

Bez kodowania faktycznie działały światła, ale nie do końca. Tzn w trybie automatycznym świeciły słabiej oraz nie działało oświetlenie nastrojowe. Po zakodowaniu dodatkowo doszła możliwość ustawienia czasu świecenia come home.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania