Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-05-2009, 23:14   #181
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał kuzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja tez zamówiłem w marcu, a dzis był telefon z ASO ze fiesta dopiero trafiła na produkcję i bedzie w drugiej połowie czerwca ...... ;|
Moja, oficjalnie, ma się zjawić na początku czerwca, ale umowę spisaliśmy na koniec czerwca ze względu na możliwe opóźnienia w produkcji.

mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2009, 23:32   #182
barek
ford::beginner

Model: Fiesta 7 / Mondeo 2
Silnik: 1400 / 1800
Rocznik: 2009 / 2000

Kurczę, no nie jestem pewien, bo mam zamiar dopiero w ten weekend spróbować przełożyć te letnie Yokohamy 195/60 R15 z Mondka... Jak tylko założę, to umieszczę zdjęcie w wątku na dowód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale do licha na lewym słupku jest naklejka z oponami i ciśnieniami . I jak byk, na samym dole jest też opcja 195/60 R15 (którą przez to że jest na dole, dopiero niedawno zobaczyłem). Musi pasować! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. W ogóle miło że podają w Fieście tak dużo opcji opon - i to na przednim słupku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W Mondeo musiałem dopiero szukac rozmiarówki na TireManager na stronce GoodYear (goodyear.pl).

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesteś pewien, że 195/60 R 15 się zmieszczą? Przymierzałeś? Jeśli się mieszczą to sprzedaję focusa bez zimówek :-)
barek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2009, 23:41   #183
dajmio

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TdCi
Rocznik: 2006

Widzę, że niepotrzebnie sprzedałam moją Tigrę razem z alusami z zimówkami... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do oczekiwania - mam zapis w umowie na sierpień, ale jak mi wczoraj powiedział sprzedawca moje autko już się produkuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dajmio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2009, 23:47   #184
mancat

Cytat:
Napisał barek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)Ale do licha na lewym słupku jest naklejka z oponami i ciśnieniami . I jak byk, na samym dole jest też opcja 195/60 R15 (którą przez to że jest na dole, dopiero niedawno zobaczyłem). Musi pasować! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli tak to nie ma problemu.

Cytat:
Napisał barek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. W ogóle miło że podają w Fieście tak dużo opcji opon - i to na przednim słupku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W Mondeo musiałem dopiero szukac rozmiarówki na TireManager na stronce GoodYear (goodyear.pl).
W mondeo '99 Rodziców, którym trochę jeździłem, w instrukcji były wypisane wszelkie, możliwe do zastosowania, rozmiary opon.

Cytat:
Napisał dajmio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)Co do oczekiwania - mam zapis w umowie na sierpień, ale jak mi wczoraj powiedział sprzedawca moje autko już się produkuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wzięli jeszcze większy margines niż u mnie. Widać rzeczywiście ostro jadą z produkcją. Z tego co wiem produkują już nie tylko w Niemczech, ale w Hiszpanii również.
Stary 09-05-2009, 00:04   #185
barek

Model: Fiesta 7 / Mondeo 2
Silnik: 1400 / 1800
Rocznik: 2009 / 2000

Źle się wyraziłem, sorry. Masz rację że rozmiarówka jest też w instrukcjach. Ale na stronce GoodYear są podane wszystkie dane opon do Mondka, razem z nośnościami (np. 86, 87) i indeksami prędkości (np. T, U, H, V). Tego nie ma w instrukcji.

Nie ma tego też na słupku w Fieście, a szkoda. Nie ma też danych Fiesty 2008/2009 na stronie TireManager. Jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wychodzę z założenia że opony w Mondku mają większą nośność, więc bezpiecznie wsadzić je do Fiesty. Starsza Fiesta miała nośność wymaganą 82 albo 83, w Mondku (kombi) wymagana nośność to 85. Ja mam w nim wszystkie nośności opon 88.

Ważne: Felgi stalowe Fiesty są wykonane z o wiele cieńszej blachy niż Mondeo i to widac od razu. Nie wygłupiałem się i nie mierzyłem, ale nie radzę np. felg z Fiesty dawać do Mondeo. Miałem taki plan, ale już nie mam po porównaniu nośności opon dla obu aut.
Odwrotnie oczywiście można zrobić.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mondeo '99 Rodziców, którym trochę jeździłem, w instrukcji były wypisane wszelkie, możliwe do zastosowania, rozmiary opon.

Ostatnio edytowane przez barek ; 09-05-2009 o 00:07
barek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2009, 00:21   #186
mancat

Ten TyreManager trochę się myli, przynajmniej jeśli chodzi o focusa, a mam na myśli podane wartości ciśnienia w porównaniu z tymi z instrukcji.

Co do nośności to za wysoka w lekkim aucie też nie jest wskazana. Aczkolwiek na pewno bezpieczniejsza niż niska w cieżkim...
Stary 09-05-2009, 00:35   #187
caligator
ford::average

Silnik: 1.6 120KM

a ja mam jeszcze pytanie bo ostatnio jak chciałem coś domówić jeszcze to sprzedawca powiedział mi że juz się nie da bo numery już są wybite... czy to oznacza że autko już zostało wyprodukowane lub już sie produkuje i niebawem mogę go oczekiwać?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S. W salonie gdy go zamawialiśmy - początek kwietnia - sprzedawca powiedział ze się załapaliśmy u nich na ostatni model z najświeższej partii która będzie produkowana i okres odbioru to czerwiec...
caligator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2009, 19:28   #188
mancat

Tak mnie jeszcze naszło... Czy Fiesta nowa ma światła dzienne? Wyczytałem w katalogu: "Reflektory - do jazdy dziennej". Jak to działa, tak jak skandynawskie? Tzn światła drogowe świecą z mniejszą mocą?
Stary 11-05-2009, 09:12   #189
niki80

Model: Focus Kombi
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2019.75

Cytat:
Tak mnie jeszcze naszło... Czy Fiesta nowa ma światła dzienne? Wyczytałem w katalogu: "Reflektory - do jazdy dziennej". Jak to działa, tak jak skandynawskie? Tzn światła drogowe świecą z mniejszą mocą?
Dokładnie tak działają - po odpaleniu auta i pozycji przełacznika na "0" świecą troszeczkę ciemniej (i postojówki i mijania), nie ma podświetlenia deski rozdzielczej ale świeci sie zieloma kontrolka zapalonych świateł - tak jest przynajmniej w wersji titanium z bi-halogenowymi światłami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niki80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2009, 09:21   #190
losarturos
ford::average

Imię: Artur
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2007
Question Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał niki80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie tak działają - po odpaleniu auta i pozycji przełacznika na "0" świecą troszeczkę ciemniej (i postojówki i mijania), nie ma podświetlenia deski rozdzielczej ale świeci sie zieloma kontrolka zapalonych świateł - tak jest przynajmniej w wersji titanium z bi-halogenowymi światłami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy jest to powiązane z opcją automatycznie załączających się świateł po zmroku? O ile w ogóle coś takiego jest dostępne w nowym modelu. Tak czy inaczej wolałbym dodatkowe lampki diodowe bo je lepiej widać z daleka.
losarturos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania