Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2010, 02:22   #11
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: wypadanie zapłonu cylinder 4

no i problem nadal istnieje. co prawda nie ma juz bledu wypadania zaplonu na cylindrze 4 ale szarpanie na zimnym silniku wystepuje, jak sie nagrzeje to jest wszystko wporzadku, na lpg tez dobrze jezdzi. juz mi pomyslow brak. polaczenia elektryczne o ktorych pisalem wyzej sprawdzone - wszystko ok. powiedzcie mi czy sama listw wtryskowa moze sie przytykac (wlaczajac wtryskiwacze), jak ona jest zbudowana? jest jakis czujnik ktory sygnalizuje wypadanie zaplonu na danym z cylindrze?

bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2010, 09:58   #12
maximus999
ford::advanced

Model: Mondeo Kombi
Silnik: 1,8 Duratec B+G
Rocznik: 2002

Może sprawdź czujnik temperatury silnika. Może oszukuje i komp nie wie że silnik jest zimny (sterowanie zapłonem wtedy inaczej wygląda).
Wypadanie zapłonu diagnozuje się przez pomiar prędkości obrotowej - czyli chyba leci to z czujnika położenia wału.
maximus999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2010, 20:13   #13
bolek-tarnow

a orientujesz sie ktory czujnik mierzy temp do ecu? tez sie zastanawiam, bo to przeciez by bylo w bledach, aczkolwiek jak u sibie mialem zabrudzony czujnik powietrza dolotowego, pokazywal -17.8 stopni celcjusza to bledu nie wyrzucalo, wypadania zaplonu nie bylo ale szarpal na zimnym
Stary 17-10-2010, 18:12   #14
Szym0n
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: MK4 kombi TitaniumX
Silnik: 2.0 TDCi

Kolego Bolek- możesz napisać coś bliżej o błędzie wypadania zapłonu?
Chodzi mi o to że notorycznie na długich trasach zapala mi się CHECK i po sprawdzeniu tylko P0304 ,wiesz może czy można jeździć z tą "przypadłością" bo rece mi juz opadają co robić...
Szym0n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-10-2010, 10:42   #15
bolek-tarnow

bład wypadania zapłonu ustąpił i to już od dłuższego czasu go nie ma. po tym jak tata pojezdzil na benzynie ze srodkiem do czyszczenia wtryskiwaczy STP. nadal mial ciut nierowna prace silnika jedynie rano na zimnym silniku. w niedziele wyczyscilem krokowke, przepustnice i czujnik temp. powietrza zasysanego. wczoraj wieczorem oddalem tacie auto i twierdzi ze teraz jest wporzadku - ja tez odpalajac go wczoraj rano stwierdzilem ze pracuje rowno i bardzo ladnie. reasumujac blad wypadania zaplonu na cylindrze czwarety byl spowodowany faktycznym wypadaniem zaplonu na tym cylindrze - najprawdopodobniej wtryskiwacz byl deko przytkany. nierowna praca na zimnym silniku byla zapewne powodem zalewania cylindrow, a raczej przelewaniem (za duza dawka paliwa). gdy sie nagrzal to wszystko wracalo do normy. ja w swoim mialem to samo niedlugo po kupnie i na komputerze wykazalo, ze temp. powietrza zasysanego to -17.8 stopnia a na zewnatrz bylo ok +20 stopni i komputer glupial. moim zdaniem jesli masz faktyczny blad wypadania zaplonu to nie bedzie to najlepsze dla silnika i sam osobiscie staralbym sie jak najszybciej rozwiazac ten problem.
Stary 20-10-2016, 21:47   #16
kasztan_pwsw
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: S-Max MK2
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2016

Witam.
No nic, odgrzewamy kotleta.
Mondeo MK3 2.0 16V. Gaz BRC.
Mam taki oto błąd. Jest to w sumie jeden z wielu i nie wiem do końca czy on jest przyczyną problemu.
Jakie są objawy:
Najgorszym dla mnie objawem jest spadanie obrotów podczas dojazdu do krzyżówek. Nie jest to za każdym razem ale spadają obroty do 500, może nawet mniej. Raz się uratuje i nie zgaśnie, często jednak gaśnie. Do tego dochodzi nierówna praca, czyli sławienne falowanie obrotów. Mocy mu jako tako nie brakuje, nieźle się zbiera, aczkolwiek ma takie momenty kiedy wydaje mi się że pracuje na 3 baniaki.
Co zostało zrobione (część rzeczy używanych - mam 2 auto na części - część nowych, będę pisał N - nowe, U - używane).
-sonda pierwsza U
-brak katalizatora, jest wpięty emulator (150 zł) N
-przepustnica U
-krokowiec N + U
-wtryski + regulator ciśnienia na listwie U
-czujnik temperatury U
-czujnik położenia wałka rozrządu (czasami musi dłużej kręcić żeby odpalić) N + U
-czujnik ciśnienia doładowania (map sensor) N+U
-czujnik położenia przepustnicy N+U
-wiązka która jest nsa wtryski+krokowiec+czujnik wałka rozrządu+czujnik położenia przepustnicy U
-czujnik spalania stukowego U
-uszczelki kolektora dolotowego N
-świece (3 razy w tym roku, NGK, później Motorcraft, obecnie Bosch) N
-kable zapłonowe (2 w ciągu roku, były NGK, są Bosch) N
-cewka zapłonowa (2 razy U, obecnie Bosch N)
-przewód podciśnienia przy kolektorze dolotowym (ten gruby z tyłu) N
-czujnik ciśnienia w układzie wspomagania N
-przewody podciśnienia N
-sterownik silnika + IMO U
-pompa paliwa Bosch N
-kiedyś tam silnik, sprzęgło, ostatnio dwumas.

Nic nie pomogło.

Więcej nie pamiętam. Jedyne co mi zostało to regulacja luzów (pomoże to w czymś?) Myślę że zadanie na jutro to całkowite odpięcie LPG. W poniedziałek lub wtorek regulacja luzów. Samoadaptacja przepustnicy robiona wielokrotnie. Ładowanie w porządku. Obroty wg AutoDaty powinien mieć stałe zadane w wysokości 700, mój na jałowym z podłączonym czujnikiem ciśnienia wspomagania (wypięty powinien podnosić o 50 - u mnie nie podnosi) wynosi około 660. Mam zbyt niskie niskie obroty. Autko fajnie sie zbiera, najgorzej jest rano. Jakieś pomysły ma ktoś coś? 4,5 roku auto w rodzinie, 2 worki pieniędzy wsadzone, a ono dalej swoje... Jutro jeszcze spróbuję zbadać jakie błędy pozostają, bo wszystkie które dzisiaj widziały były spowodowane moją ingerencją (IMO, czujnik przy termostacie, ABS, spalanie stukowe, czujnik wałka rozrządu, map sensor itd itp, czyli wszystko co wypiąłem przy robocie + chwilowe zatrzymanie jednego koła).
Proszę - pomocy...

Ostatnio edytowane przez kasztan_pwsw ; 20-10-2016 o 22:41
kasztan_pwsw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania