Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-12-2010, 12:10   #11
todziu

Domyślnie Odp: Ciezki poranny rozruch

no to dziwne spostrzeżenie bo kupując diesla pytałem się tutaj na forum odnośnie grzania świec i dostałem odp ze przy dużych mrozach można 2-3 razy dogrzewać świece wiadomo że przy temp w granicach 0C' grzeje tylko raz i pali bez problemu ...

Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 12:26   #12
dg.
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015

Mozna... ale kilkukrotne grzanie swiec niesie za soba konsekwencje.

Owszem jesli auto slabo pali to sposobem na podgrzanie komory jest kilkukrotne grzanie i wtedy w koncu zapali (znam z autopsji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). ale to mocno skraca zywotnosc swiec i tyle.

Dlatego sadze ze jak tak grzejeze (5 razy!!) to swiece dostaly po dup... ie ostro. Jesli dwa razy podgrzejesz i nie zapali to juz znaczy ze cos nie halo.

Moze zmien paliwo? nie wiem na czym jezdzisz. Zalej jakas verve, V powera. te paliwa gestnieja w nizszej temp niz zwykle paliwo.
dg. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 13:01   #13
todziu

hmmm tankuje V-power tylko na jednej stacji u mnie w miescie na Shell-u ok ale tak jak mówisz sprawdze te świece - dzieki
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 14:08   #14
dg.

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015

swoja droga rozumiem ze wzystkie filtry, olej, jest ok? no i na pewno aku przydalo by sie wymienic. generalnie aku ma starczac na 5lat i tyle.
dg. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2010, 13:37   #15
mayek

Model: Kuga / Sharan
Silnik: 2.0 TDCi / 2.0 TDI
Rocznik: 2009 / 2015

tez mam problem z porannym zapalaniem focusa
tyle ze u mnie pali od "dotyku" i przez chwile leci niebieskawy dym a samochod szarpie jakby chodzil na 3 garach
swiece na wszelki wypadek wymienilem w lecie bo w zeszlym roku bylo podobnie ale slabiej. samochod nie kopci, i praktycznie nic sie z nim nie dzieje, ale drazni mnie to poranne zachowanie
co myslicie co to moze byc
mayek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2010, 10:03   #16
todziu

no wiec po kilku przeprowadzonych testach z porannym rozruchem stwierdziłem, że wilgoć w powietrzu ma wpływ jak bylo -9 i "sucho" odpalal za pierwszym drugim razem dziś jest -13 i strasznie wilgotno i juz nie odpalił - czy można coś zaradzić ?

Pozdr
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2010, 19:50   #17
michallewanski

Cytat:
Napisał mayek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tez mam problem z porannym zapalaniem focusa
tyle ze u mnie pali od "dotyku" i przez chwile leci niebieskawy dym a samochod szarpie jakby chodzil na 3 garach
swiece na wszelki wypadek wymienilem w lecie bo w zeszlym roku bylo podobnie ale slabiej. samochod nie kopci, i praktycznie nic sie z nim nie dzieje, ale drazni mnie to poranne zachowanie
co myslicie co to moze byc
mialem podobny problem i okazalo sie ze winne byly wtryski. wszystkie zrobilem i jest ok
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2010, 10:27   #18
fordziak4971
Zablokowany

Imię: Przemek
Model: 2 X Focus i 4 X Mondeo
Silnik: 2 X 1.8TDDI(75KM i 90KM) 3 X Mondeo(115KM) i Mondeo(130KM)
Rocznik: 1997

Cytat:
Mozna... ale kilkukrotne grzanie swiec niesie za soba konsekwencje.

Owszem jesli auto slabo pali to sposobem na podgrzanie komory jest kilkukrotne grzanie i wtedy w koncu zapali (znam z autopsji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). ale to mocno skraca zywotnosc swiec i tyle.

Dlatego sadze ze jak tak grzejeze (5 razy!!) to swiece dostaly po dup... ie ostro. Jesli dwa razy podgrzejesz i nie zapali to juz znaczy ze cos nie halo.

Moze zmien paliwo? nie wiem na czym jezdzisz. Zalej jakas verve, V powera. te paliwa gestnieja w nizszej temp niz zwykle paliwo.
kolego teraz to zrobiłeś kolegę w bambuko, mam nadzieje, że znasz trochę zasadę działania silnika diesla i po prostu się pomyliłeś. W samochodzie z silnikiem diesla (co osoba trochę znająca się na samochodach powinna wiedzieć) świece grzane są nawet jak silnik już pracuje samoczynnie, także nie wkręcaj filmu, że świece się spalą od podgrzewania kilkakrotnego. Świece normalnie grzeją jeszcze, gdy silnik chodzi. Są tylko rozłączane w trakcie położenia kluczyka w pozycji rozruch, a jak już kluczyk pościsz to świeczki znowu się włączają i grzeją pewien czas.
fordziak4971 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2010, 10:30   #19
max3032
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 2000

Miałem też problemy z porannym odpalaniem wymieniłem świece i pali od szczała.
max3032 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2010, 10:36   #20
fordziak4971
Zablokowany

Imię: Przemek
Model: 2 X Focus i 4 X Mondeo
Silnik: 2 X 1.8TDDI(75KM i 90KM) 3 X Mondeo(115KM) i Mondeo(130KM)
Rocznik: 1997

no widzicie, trzeba najpierw sprawdzić świece dobrze, bo od nich naprawdę bardzo dużo zależy, są takim niepozornym, małym elementem, a potrafią dać ujście wszystkim naszym problemom.
fordziak4971 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania