Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-12-2010, 15:20   #11
Kamil15132
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: silnik odpala ale momentalnie gaśnie, gdy już odpali to nierówno pracuje

dodaję filmik z pracą zaworu i wydaje mi sie że właśnie NIE pracuje bo nie wciąga wgl, czy to znaczy ze coś z sterowaniem podciśnieniem czy co? jak połącze 2 kabelki z podciśnienia to wciąga i samochód gaśnie, a gdy jest normalnie to wgl sie nie rusza zawór cały czas otwarty:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Kamil15132 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2011, 11:30   #12
Kamilox87

Model: Ford Mondeo
Domyślnie Odp: silnik odpala ale momentalnie gaśnie, gdy już odpali to nierówno pracuje

Cześć Kamil15132. Słuchaj mam podobny problem. A widziałem na filmiku opis ze rozwiązałeś problem. Mógłbyś napisac co to było. Z góry dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam
Kamilox87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2011, 11:24   #13
mariusz-jagi
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Kombi Titanium X
Silnik: 2.0 TDCI 115KM DPF

Cytat:
Napisał Kamil15132 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dodaję filmik z odpalaniemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sorry za jakość nagrywałem telefonem, nie wpadłem na to żeby włączyć lampę ale obrotomierz widać.

tutaj już autko odpaliło, wszystkie kolejne próby były udane...

a tutaj połączyłem jakieś 2 wężyki z podciśnieniem od EGR i samochód zgasł, następnie ręką lekko nacisnąłem na część z EGR(ta która przesuwa tłoczki) i słychać jak samochód zaczął ciszej pracować ale to tylko na moment 1:05-1:07,

miałem identyczne objawy i do tego nie chciał dynamicznie silnik wchodzić na obroty do 2 tys.

Po diagnostyce komputerowej okazało się, że zawór EGR ma nieprawidłowe parametry pracy. Usterka EGR była złożona i moim zdaniem przy takim silniku wszystko zależy od EGR, to nie opłaca się go regenerować, wiec kupiłem nowy za ok. 1 tys. PLN.
Stary 26-02-2011, 12:00   #14
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Re: Odp: silnik odpala ale momentalnie gaśnie, gdy już odpali to nierówno pracuje

Cytat:
Napisał Kamil15132 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
raczej odpada, z tego co mi wiadomo odpowiada ona za emisję spalin, oraz za spalanie
To Ci źle wiadomo.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2011, 12:04   #15
Kamilox87

Czyli mówicie koledzy żeby najlepiej podpiąć pod kompa? I że bardzo prawdopodobne że to zawór EGR? Komputer wogóle pokaże taki błąd że to EGR? pozdrawiam
Stary 26-02-2011, 12:08   #16
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Re: silnik odpala ale momentalnie gaśnie, gdy już odpali to nierówno pracuje

Przy WOT ignorowane są zasadniczo wskazania lambd (chociaż w dieslu mają one mniejsze znaczenie, jeśli o niego pytasz), EGR też nie działa. Czyli te dwie rzeczy są podejrzane w pierwszej kolejności, skoro jedzie dobrze jak przyciśniesz. Stawiałbym raczej na EGR.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2011, 18:51   #17
mariusz-jagi
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Kombi Titanium X
Silnik: 2.0 TDCI 115KM DPF

Cytat:
Napisał Kamilox87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli mówicie koledzy żeby najlepiej podpiąć pod kompa? I że bardzo prawdopodobne że to zawór EGR? Komputer wogóle pokaże taki błąd że to EGR? pozdrawiam
trzeba koniecznie zobaczyć na specjalistycznym kompie jakie paremtry osiąga EGR, a jakie są oczekiwane przez ECU. Normalnie żadne błędy nie były rejestrowane bo egr działa, ale wadliwe. U mnie były parametry pracy poza zakresem jego działania. Dokładnie nie pamiętam, ale widziałem wskazania na komputerze diagnostycznym w warsztacie i skakały jak szalone, bez żadnego sensu. Dlatego diagnosta odrazu wskazał na błędne działanie EGR. Oszukiwał jakiś czujnik i silniczek się zacinał bo miał upalone stykiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W środku były ślady wilgoci. Regeneracja nie miała sensu przy takim elektronicznym EGR. Kupiłem nowy i chula teraz bez zająknięciaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-02-2011, 22:24   #18
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

U mnie przy uwalonym zaworze EGR miałem następujące błędy:
P0404
P0406
P0401
P0402
dotyczą ogólnie działania EGR.
A ponadto źle działający EGR powodował występowanie błędów:
P132B
P244A
P2453
sterownik turbiny i DPF.
Po wymianie EGR-a na nowy wszystkie błędy znikły oprócz DPF-a. Czym zajął się kolega HEKO.
W moim EGRze wyłamały się dwa bolce na zębatce otwierającej tłoczek od spalin, starałem się zregenerować go we własnym zakresie, popracował jakiś czas i zablokował się w końcu w takiej pozycji że spaliny cały czas kotłowały do kolektora, co uniemożliwiało odpalenia silnika, tzn zapalał i momentalnie gasł.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2011, 20:27   #19
Kamilox87

Dzięki koledzy jutro skocze na kompa i zaobacze czego sie dowiem. Zdam relacje na bieżąco. Pozdro
Stary 27-02-2011, 20:39   #20
RADZIK71
ford::amateur

Model: MONDEO MKII
Silnik: 1,8 ZETEC
Rocznik: 2000

Siemka. Prostym sposobem aby sprawdzić EGR jest zaślepienie blaszką dolotu spalin do tego zaworu.Jeżeli będzie pracował normalnie to EGR do wymiany. A nawiasem to w tym silniku nie ma sondy. Pozdro.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
RADZIK71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania