![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-08-2010
Model: A
Silnik: B
Rocznik: C
|
Zadziała, zadziała... specjalnie sprawdzałem. Obydwa wentylatory mają działać, zwróciłem na to uwagę gdy jeden wentylator mi się zatarł i następnie musiałem go wymieniać po czym sprawdzałem na ściągniętym IC czy obydwa działają i jak odpalisz klimę faktycznie dwa działają. Na 100% klima włączy się na minusowej temperaturze (sprawdzone na manualnej), słychać sprzęgiełko przy sprężarce i włączają się wentylatory bez względu na temperaturę silnika.
Być może w automacie jest inaczej, może się ktoś jeszcze wypowie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-01-2011
Model: FORD GRAND C-MAX
Silnik: 2.0 tdci 120 kW
Rocznik: 2012
|
Może i masz rację na pewno w automacie klima nie działa, sterują nią czujniki temperatury i nasłonecznienia.
Przejrzałem instrukcję, podają ze manual, także powinien nie działać poniżej zera.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: w
Model: fokus
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Jeśli działa poniżej +4 stopni to jest coś niesprawnego. Według instrukcji i praktyki nie powinna działać. GROZI uszkodzeniem klimy (zamarzające skropliny)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
z ta praca ponizej 4 st bywa roznie, zasadniczo nie ma czujnika ktory by jej zabronił, procz de-ice. Mysle ze bardziej działa tu czujnik cisnienia w klimie, jak zbyt niskie poprostu nie właczy klimy, a niskie moze byc jak uklad nie w pełni napełniony
Wentylator powinien zas startowac razem ze sprezarką, najprawdopodobniej oba na 1 biegu, ale tu moga byc rozne systemy zaleznie od silnika i rocznika.
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-08-2010
Model: A
Silnik: B
Rocznik: C
|
Wszystko jest sprawne, sprawdzone i to nie tylko u mnie. Manualna załącza się poniżej zera. Chyba, że dziwnym trafem wszystkie te egzemplarze co widziałem mają wadę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak kolega napisał w TDDi nie ma czujnika temperatury co by wskazywał zewnętrzną, więc co by miało blokować włączenie klimy (manualna, bez kompa). Kolega również dobrze pisze, że obydwa wentylatory startują na pierwszym biegu razem z załączeniem sprzęgiełka na sprężarce. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-04-2010
Model: Clio III,Mondeo Mk4
Silnik: Benzyna,2.0 Tdci 140KM
Rocznik: 2006,2009
|
Czy przycisk A/C to manual czy automat bo juz sam sie gubie mialem kiedys mondeo 1997 z AC i juz sam nie wiem, mam rowniez mondeo mk3 i tam tez jest A/C i klima ponizej 0 nie dziala.A co do tego wentylatora to ktos na innym forum powiedzial ze wentylator zalezy od cisnienia ukladu a nie temperatury i wydaje mi sie ze jesli to prawda to mam zepsuty czujnik wysokiego cisnienia bo na przegladzie klimy wyszlo ze wysokie cisnienie jest za niskie(bylo ponizej normy) i byc moze dlatego wentylator sie nie wlacza od razu.Co sadzicie o tym czy to czujnik czy cos innego?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
I tu błąd. Czujnik temperatury jest w dolocie powietrza ssącego. A jeden wentylator jest do klimy stała prędkość a drugi od układu chłodzenia dwie prędkości. Wszystko jest opisane w książce " sam naprawiam" i instrukcji serwisowej.
|
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
|
Mam 1.8 TDDi
Zrobiłem test 1. Na mrozie odpaliłem silnik i klima nie działa ( wentylator wyłączony, elektro sprzęgło od sprężarki wyłączone) 2. Po zagrzaniu silnika ale na postoju klima działa. 3. Potem po przejechaniu ( przepływ powietrza ) klima nie włącza się. Czyli jest gdzieś czujnik temp. powietrza. Ostatnio edytowane przez wlotop3237 ; 24-02-2011 o 22:10 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Czujnik jest na wylocie intercoolera, po prawej stronie (pasażera). Dochodzi do niego wtyczka.
|