Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2011, 13:15   #11
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Ciężko wchodzi deugi bieg na zimnym silniku

Cytat:
Napisał wombat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmmm

No to jak KOLEŚ?

Był wałkowany czy też nie? Dało się znaleźć?

Następnym razem szukaj i czytaj... i nie zaśmiecaj forum następnym tematem jak to sam stwierdziłeś "z którego nic nie wnioskowało".
A właśnie zakładanie 10000000000000000000000000000 wątków na ten sam lub podobny temat powoduje że jak potrzeba to czasem ciężko znaleźć.
Nie rób tego co tobie nie miłe.
Kolego jak już byleś taki mocny to trzeba było chociaż Koledze podrzucić jeden z tematów, a nie dalej cwaniakować jak już ktoś to za Ciebie zrobił
a co do porządku na forum racja, ale jak już wyżej napisałem... tym bardziej że żaden mod ani Jacek tematu do kosza nie zrzucili...

maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2013, 15:34   #12
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Ciężko wchodzi drugi bieg na zimnym silniku

Powiedzcie mi jak to wkońcu jest z tymi biegami.
Słyszałem, że w mondeo najgorzej jest z 1 i R.

U mnie akurat jest tak jak w temacie, ale nie ma na to większego wpływu temperatura.

Jak wbijam bieg 2 czuje w połowie taki opór jakbym tak zostawił i puścił sprzęgło byłby zgrzyt, więc musze bieg wbić mocniej do końca i jakbym tak robił cały czas to nie ma wtedy zgrzytania itd, ale jest to troche irytujące.

Owszem bywa że na 10 prób wbica biegu 2, 5razy czuje ten opór a 5 jest ok czyli pół na pół.

Nie wiem czy się tym zamartwiać czy nie i nie ruszać.

jak u Was chodzi 2 bieg?
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2013, 07:35   #13
cieniu
ford::average

Imię: Daniel
Model: Ford Mondeo Mk4 Hatchback Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi Duratorq 175KM/400Nm ;)
Rocznik: 2009

A wymieniliście Panowie olej na rzekomo Fordowski?
Nie bez przyczyny utrzymuje się opinia, że Ford lubi wszystko oryginalne.
Jeżeli chodzi o skrzynie MTX75 w mk2 to są to bardzo wyczulone skrzynie na olej.
Wlałem u siebie kiedyś mobil. I co? klapa. Nie mogłem wbić dwójki bez zgrzytu na zimnym silniku. To był bodajże październik br. A co by było gdyby złapały mrozy? Wolę nie myśleć. Wlałem ten: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i problem zniknął, chociaż nie jest idealnie to i tak różnica niebagatelna. Zacząłbym od tego.
cieniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2013, 15:46   #14
kpkp1985

Ja ciebie rozumiem, ale może idealnie byłoby jakbyś wziął samochód z salonu. I co rozumiesz, że jest u Ciebie dobrze, ale nie idealnie? Jaki objaw jeszcze masz, który Ci przeszkadza?

Miałem mieć wymieniane ciegna , bo ta plastikowa końcówka, która jest doczepiona do lewarka zmiany biegów powodowała ze wypadał mi on, ale nie zostały wymienione, bo rzadne nie pasowały, wiec mi jakoś to zaczepili czymś żeby nie wypadałoby juz

Może to miało wpływ na to, co się dzieje 2 biegiem, nie jestem na 100% pewny, bo jak oddawali samochód do warsztatu miałem go krótko i nie pamiętam jak było przed tak naprawę.

Wiem tylko tyle że wróciłem do nich z reklamacja, bo próbując wbić 2bieg wbijalo mi 1i w ogóle nie chciał to z wejść bolec od blokady skrzyni

Byłem dwa razy u nich i więcej już nie chce tam zostawiać samochód.

Tak jak pisze biegi chodzą ok tylko ta 2 musze ja mocniej pociągnąć / wbić, bo czuje w połowie w rzucania biegu opór i ggdybym zostawił go tak w połowie i puścił sprzęgło napewno byłby zgrzyt wtedy.

Oczywiście nie zawsze tak się dzieje na 10 prób połowa wchodzi ok druga niestety musze mocniej wbija bieg
Stary 19-12-2013, 12:17   #15
kpkp1985

a tak na marginesie płynu w skrzyni sie nie wymienia, tylko wymienia sie całą skrzynie jak jest zepsuta.

takie sa oficjalne informacje z aso
Stary 19-12-2013, 12:23   #16
matrog19
ford::expert

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM

W ASO to się wszystko wymienia na nowe... Wiadomo, że nie wymienia się tego oleju w skrzyni tak jak w silniku ale jak coś zaczyna się dziać to warto sprawdzić poziom, kolor i czy nie ma zabrudzeń/opiłków. No a po 10 latach użytkowania myślę, że warto wymienić. Wszystko się przepracowuje. Przecież np płyn hamulcowy czy chłodniczy też po 10 latach może być czysty jak nowy a wymiany są zalecane.
Ja wymieniłem tydzień tego olej w skrzyni na oryginalny przy naprawy awarii sprzęgła. Stary był czysty może trochę ciemniejszy od nowego. Po wlaniu nowego jest poprawa w pracy skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-12-2013, 15:23   #17
cieniu
ford::average

Imię: Daniel
Model: Ford Mondeo Mk4 Hatchback Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi Duratorq 175KM/400Nm ;)
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał matrog19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W ASO to się wszystko wymienia na nowe...
W pełni popieram
Tak jak kolega matrog19 napisał trzeba najpierw zmienić olej

Cytat:
Napisał matrog19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja wymieniłem tydzień tego olej w skrzyni na oryginalny przy naprawy awarii sprzęgła. Stary był czysty może trochę ciemniejszy od nowego. Po wlaniu nowego jest poprawa w pracy skrzyni
To samo było u mnie. Poprawa po wymianie oleju na oryginał Forda jest niebagatelna. Jeżeli chodzi o mroźną pogodę to tylko przy pierwszym wrzuceniu dwójki jest ciężej ( bez zgrzytu), a już drugi wrzut dwójeczki odbywa się bez zakłóceń.
Przypominam, że mowa o MK2. Nie wiem jak jest w MK3
cieniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2013, 16:57   #18
matrog19

Skrzynia ta sama praktycznie o ile nie ta sama więc jest jednakowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-12-2013, 17:38   #19
kpkp1985

Ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi tzn, tylko jeden kolega powiedział o biegach, ale czy wy jako posiadacze mondeo mk3 przed wymiarami dwumas czy po uważajcie, że biegu w tym modelu chodzą doskonale?, bo widziałem tuzin wypowiedzi ludzi, że 1i R są problematyczne nawet po dużych kosztach, mnie interesuje akurat w tym przypadku bieg 2 ale ogólne zdanie tez bym chciał poznać. I co w tym co opisuje może być powodem ciegna jakąś tarcza czy cos?
Stary 19-12-2013, 21:14   #20
matrog19

U mnie chodziło i chodzi wszystko bardzo płynnie i bez zgrzytów. Nie mam się do czego przyczepić...
Odpowiedz

Zasady postowania