![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo GHIA Kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
![]()
Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Czyli teraz zostaje mi tylko znaleźć kupca na moją turbinkę i szukać drugiej-odpowiedniej. Mam nadzieję, że gdy zamknę tą sprawę moja udręka się skończy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez alienn ; 22-02-2011 o 12:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
![]()
Tak sobie mysle czy zakup przepływki i elkrozaworu nie wyszedłby jednak taniej niż cała operacja z wymianą turbiny. Jak pisał Jendrek nie mam pewnie sterowania turbina w komputerze ale czy wystarczyłaby poprostu zmiana softu czy trzeba wymieniać cały komputer?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ford::professional
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
![]()
alienn przecież jak się postarasz to wyłożysz tylko kasę na mecha. Za sam używany elektrozawór trzeba dać 100 zł.
![]() |
#14 | |
|
![]() Cytat:
A jak to jest z parametrami jeśli chodzi np. o przyśpieszanie od 0-100km/h? Czy turbawka zwykła czy VTG jest chyba to samo.. Ostatnio edytowane przez alienn ; 23-02-2011 o 21:50 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
![]()
Chyba dlatego sie tak waham bo mam sentyment do tej turbawki- w sierpniu wybuliłem 1600 PLN na jej regeneracje i montaż bo palant, który ją demontował i zasugerował naprawę nie poznał się że to nie taka jak powinna być ,a że nie miał jej do czego podłączyć to podpiął "na krótko".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ford::professional
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
![]()
Nie są akie same, ten od turbawki ma w innym miejscu wyżłobienie we wtyczce. Nie jest do końca tak samo. Turbawka ze zmienną geometrią powoduje płynniejszy wzrost ciśnienia, przy stałej geometrii jest nagły kop. Ogólnie rodzaj turbawki nie ma wpływu na przyspieszenie. Weź też pod uwagę to że ta ze stałą geometrią jest dużo prostsza i trwalsza. Mnie się wydaje że podłączenie sterowania pod tą którą masz to lekki kosmos i loteria. Albo będzie dobrze działać albo nie. I podstawowa sprawa żeby zacząć o tym myśleć trzeba mieć mecha który to zrobi, a znalezienie takiego to nie będzie prosta sprawa. Ale jak się mylę to niech mnie ktoś poprawiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#17 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
![]()
Ja jestem zadowolony z mojej ze stałą geometrią. Wiem, że małe prawdopodobieństo, że padnie cos bo wiem ja się z nią obchodzić a i w razie "W" mniejsze koszta. Przyspieszenie wydaje mi sie, że nie gorsze niż te mondki co mają zmienną geomerię, którymi jeździłem.