Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2011, 22:11   #11
mark_TDDI
ford::average

Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Montaż czujników parkowania przód w MK II 2008

Kolejny demagog... Nie udzielaj na formu "druciarskich porad", bo zaślepki nie służą "bezkarnemu ich dziurawieniu", ale uszczelnianiu nadwozia - nawet te technologiczne. Można tamtędy coś "przepuścić", ale to miejsce trzeba później doszczelnić. A te inne przewody przeprowadzone tamtędy fabrycznie, są uszczelnione właśnie...Pojąłeś?

Stary 25-04-2011, 23:07   #12
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

mark_TDDI tak powiedz szczerze, widziałeś to miejsce, czy tylko tak kłócisz się bez potrzeby? Domyślam się, że Matych już coś tamtędy prowadził i wie o czym pisze. Dachu pod CB też w takim razie nie należy dziurawić, bo może przeciekać. Luz, to tylko samochód.
Stary 26-04-2011, 09:19   #13
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał mark_TDDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejny demagog... Nie udzielaj na formu "druciarskich porad", bo zaślepki nie służą "bezkarnemu ich dziurawieniu", ale uszczelnianiu nadwozia - nawet te technologiczne. Można tamtędy coś "przepuścić", ale to miejsce trzeba później doszczelnić. A te inne przewody przeprowadzone tamtędy fabrycznie, są uszczelnione właśnie...Pojąłeś?
Tak pojełem-że nie bardzo mamy o czym rozmawiać innego przejścia technologicznego nie ma a z tego korzystają w ASO ale przecież to druciarze-popracuj trochę przy samochodach jako elektryk ,instalator ,mechanik a dopiero potem mądrzyj się na temat przecieków kiedy przeciśnięty przez otwór przewód ściśle obejmuje guma (zaślepki-przejścia) w suchej jak pieprz komorze silnika.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2011, 20:53   #14
mark_TDDI

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
widziałeś to miejsce, czy tylko tak kłócisz się bez potrzeby?
Przez 10 lat pracowałem w firmie, zajmującej się produkcją tychże właśnie wiązek, do tychże właśnie samochodów; ba - analizowałem coś, co nazywano "zwrotami gwarancyjnymi" w ramach laboratorium jakości. Już nic nie będę pisał, bo widzę, że nie warto. Najwyżej nabijecie sobie postów, jak się na Was zemszczą te eksperymenty.
Stary 26-04-2011, 21:01   #15
mark_TDDI

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w suchej jak pieprz komorze silnika
Ja zapytam o coś innego - widziałeś kiedyś na własne oczy ową komorę, bo u mnie pomimo osłon z każdej strony (diesel), wszystko jest "obżygane" błotem. No chyba że piszemy o innych samochodach (FFII FL)?
Stary 26-04-2011, 21:36   #16
KZT1974
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus Gold X
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mark_TDDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zapytam o coś innego - widziałeś kiedyś na własne oczy ową komorę, bo u mnie pomimo osłon z każdej strony (diesel), wszystko jest "obżygane" błotem. No chyba że piszemy o innych samochodach (FFII FL)?
Mark TDDI przyglądam się waszej dyskusji i tak się zastanawiam czy mamy na myśli ten sam otwór technologiczny w grodzi. Z tego co widziałem w swoim 1.8 TDCI 2008 (zdjęcia poniżej) to Matychowi chodzi o ten otwór zaznaczony przeze mnie strzałką i kółkiem. Jego okolice są faktycznie suche jak pieprz i z tego co zrozumiałem wychodzą za schowkiem jak na zdjęciu z tego linka: http://img694.imageshack.us/img694/6196/dsc00818bs.jpg.
Może zrób zdjęcie tego przejścia przez grodź, które masz "obrzygane błotem". Może to jest inne miejsce?
Matych czy dobrze Cię zrozumiałem?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg grodz2.jpg (95.7 KB, 348 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg guma.jpg (88.5 KB, 333 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg guma2.jpg (95.9 KB, 326 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez KZT1974 ; 27-04-2011 o 15:30 Powód: Dodanie zdjęć
KZT1974 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 16:36   #17
Matych

Doskonale mnie zrozumiałeś chodzi dokładnie o ten otwór ok 10 razy(powiedzmy)robiłem w nim otwór na różne przewody np. syrenka od alarmu czy zasilanie podgrzewanych dysz spryskiwaczy ponieważ jest tam czysto i sucho i z doświadczenia wiem że nic nigdy nie będzie się tam działo po za tym w ciągu 3 lat wielokrotnie wyjmowałem schowek w swoim Focusie a w tej gumie mam ze trzy założone przez siebie przewody i nie wiem co by się miało dziać sucho ,szczelnie jakie błoto.O czym my tu dyskutujemy-na litość ,nie przesadzajmy z laboratorium zajmującym się patologiami wiązek przewodów które zostały uszkodzone przez waszą produkcję ,człowieku trochę umiaru i zdrowego rozsądku do czego chcesz nas przekonać.Otrzymałem solidne wykształcenie techniczne ,a wszyscy którzy mnie znają nazywają mnie pedantem i człowiekiem który musi mięć zrobione na tip top.Więc trochę mnie zabolało jak nazywasz moje metody druciarskimi.Powiedz i poradz koledze więc ,którędy ma puścić ten przewód skoro wiesz lepiej i wszyscy dokoła nawet moi znajomi mechanicy z licznych serwisów i ASO forda się mylą. Popatrz sobie dokładnie na te zdjęcia może coś ci się rozjaśni co niby miałoby się stać i jak miałoby się zemścić.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 27-04-2011 o 16:42
Stary 27-04-2011, 19:15   #18
mark_TDDI

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Otrzymałem solidne wykształcenie techniczne
Sory Stary, ale w kwestii elektryki jesteś dla mnie laikiem. Nie masz pojęcia, którędy woda jest w stanie przejść do kabiny (a może to zrobić nawet pojedyńczym przewodem pomiędzy żyłami a izolacją, pomimo zacisku i "seala" w komorze konektora). Wylegitymuj się wieloletnim doświadczeniem w branży automotive, obejżyj tyle tego co ja, odwiedź kilka montowni samochodów, to pogadamy. A co do psucia przez producenta??? To serwisy wlutowując cokolwiek w wiązki (zwłaszcz CAN), czy też "druciarsko" przepuszczając przewody przez "grommety", najczęściej je psują, albo też domorośli fachowcy, dziurawiący wszystko byle jak. Może i jesteś pedantem i masz techniczne wykształcenie, ale sposób tu proponowany niewiele ma wspólnego z fachowością. Płytki ceramiczne na silikonie też chwilkę powiszą - nieprawdaż? A czy Ty wiesz, że tenże grommet (duża czarna guma sucha jak pieprz, której dziurawieniu tak namiętnie się poddajesz), jest maszynowo rozwierany do rozmiarów zewnątrznych po to, aby przemieścić przez niego gałąź wiązki, a później go doszczelnić masą butylową dookoła każdego przewodu? No to po kiego guma - może silikon. EOT.
Stary 27-04-2011, 20:22   #19
conris
Zablokowany

Model: mondeo 2l Kombi 145.S-max,Focus 2 SW
Silnik: 2l 145, 2,3HE, 1,6 16V Ti VCT
Rocznik: Mondeo2003, S max2009,F2005

A jak już będziemy w środku, gdzie umieścić wskaźnik led'owy.
Jest wyprowadzenie przewodu , którędy je puścić aby wyjść na kokpicie w miejscu łaczenia panelu z podszybiem wewnętrznym.Czy polacznie na 3M taśmę
gwarantuje trwałość .
conris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 20:41   #20
Matych

Cytat:
Sory Stary, ale w kwestii elektryki jesteś dla mnie laikiem. Nie masz pojęcia, którędy woda jest w stanie przejść do kabiny (a może to zrobić nawet pojedyńczym przewodem pomiędzy żyłami a izolacją, pomimo zacisku i "seala" w komorze konektora). Wylegitymuj się wieloletnim doświadczeniem w branży automotive, obejżyj tyle tego co ja, odwiedź kilka montowni samochodów, to pogadamy. A co do psucia przez producenta??? To serwisy wlutowując cokolwiek w wiązki (zwłaszcz CAN), czy też "druciarsko" przepuszczając przewody przez "grommety", najczęściej je psują, albo też domorośli fachowcy, dziurawiący wszystko byle jak. Może i jesteś pedantem i masz techniczne wykształcenie, ale sposób tu proponowany niewiele ma wspólnego z fachowością. Płytki ceramiczne na silikonie też chwilkę powiszą - nieprawdaż? A czy Ty wiesz, że tenże grommet (duża czarna guma sucha jak pieprz, której dziurawieniu tak namiętnie się poddajesz), jest maszynowo rozwierany do rozmiarów zewnątrznych po to, aby przemieścić przez niego gałąź wiązki, a później go doszczelnić masą butylową dookoła każdego przewodu? No to po kiego guma - może silikon. EOT.
Składaj dalej te swoie wiązki i nie rozwalaj wszystkich na łopatki bo na bo na priv ludzie się z ciebie śmieją -słuchając takich wypowiedzi to tak jak bym słuchał wypowiedzi członków PIS-u byle zamydlić ludziom oczy i zaistnieć za wszelką cęnę .A wszystko zaczeło się od jednego małego kabelka który w tym przepuście nigdy niczemu by nie zaszkodził ale ty już piszesz o niszczeniu magistrali CAN-człowieku trochę dystansu do tematu to nie prom kosmiczny

P.S ze szkoły średniej jestem Technikiem Elektrykiem
Odpowiedz

Zasady postowania