![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Sławek
Model: C-Max/Corsa/C-Max GRAND
Silnik: 2,0 TDCI 136KM/1,3CDTi 75KM/1.6EcoBoost 150KM
Rocznik: 2004/2009/2012
|
tak łopatowo....
patrząc na silnik z przodu: zdejmujesz górną pokrywę silnika (tę wytłumiającą), czujnik jest po lewej stronie silnika, na jego szczycie, jakieś 10 cm od początku podszybia. Wkręca się na jedną śrubę, jak staniesz i nie możesz odpalić, to czasami pomaga poruszanie nim, ale to ewidentny dowód, że jest on do zmiany. Co ciekawe silnik w miarę normalnie pracuje po jego odłączeniu, ale na pewno nie odpali. Pozdrawiam S Daj znać jak Ci pójdzie. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4, Focus Active MK4
Silnik: 2.2 TDCi, 1.5
Rocznik: 2011, 2019
|
Dziękuję za pomoc.
Niestety po wymianie czujnika brak pożądanego efektu, według zaleceń delikatnie odsunąłem przy dokręceniu aby nie był do końca dociśnięty, może jest za daleko lub może jednak powinien być dociśnięty, czy jest sprawdzony sposób na ustawienie prawidłowej pozycji? Stary czujnik był valeo najprawdopodobniej poprzedni właściciel musiał już przy tym grzebać. No cóż w wolnej chwili będę patrzeć dalej. a czy przeczyszczenie przepustnicy może pomóc? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4, Focus Active MK4
Silnik: 2.2 TDCi, 1.5
Rocznik: 2011, 2019
|
W końcu się zebrałem i oddałem auta na diagnostykę do warsztatu. W rezultacie okazało się, że mam rozwalony rozrusznik a dokładnie po rozebraniu uszkodzoną tuleje i magnes, który był dookoła wirnika, na szczęście mechanik miał części na miejscu. Na razie odpala o wiele ciszej i jak na razie od razu. Zobaczę w tygodniu po rzadszym użytkowaniu po 2-3 dniach jak odpala - myślę, że już nie powinno być problemu.
|
|
|
|