Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-02-2012, 13:16   #11
piotrvars
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 ZETEC-SE 101KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Zmiana modułu komfortu na wspierajacy pilota

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze, to patrząc na twój rocznik to nie masz moduł ZV tylko GEM, po drugie zerknij za schowek i zobacz co tam jest, gwarantuję że na 100% GEM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Będąc w fordzie powiedziano mi, że jeśli są problemy z dorobieniem kluczyka to pewnie wina GEM bo "Stare" Fordy tak mają, że w wyniku wprowadzonych przez Forda zmian, ze względu na ekologię zaczęto stosować cynę o niskiej zawartości czegoś tam i dlatego w tych rocznikach często występują tzw. zimne luty w modułach.
Dodał także, że znalezienie takiego samego Gema na rynku wtórnym jest trudniejsze od wygrania w lotka, bo w zależności od tego czy był to kombi, diesel, inna wersja wyposażenia w każdym występował inny rodzaj modułu

Tak jako ciekawostka: Stwierdzenie "stary" w czasie pobytu w serwisie pierwszy raz usłyszałem już po trzech latach, po zakupie nowego Focusa i polecono mi zakup bieżącego modelu, mimo przejechanych 25 tys km. Pracownik, który to stwierdził sam porusza się samochodem blisko 15 letnim.
Zaczynam powątpiewać w jakiekolwiek umiejętności niektórych serwisów forda po za wymianą żarówki.

piotrvars jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2012, 16:37   #12
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Jeśli chcesz wymienić GEM Allegro Twoim przyjacielem, GEMów tam można powiedzieć na pęczki. Nie jest ważne od jakiej budy czy od jakiego silnika - wszystkie są takie same. Jedyne co to ważne żeby najlepiej wziąć o takim samym numerze. Choć z GEMem tak do końca różowo nie jest bo w nim można już trochę komputerem przestawiać. I np. w kupionym może nam zniknąć potrójne mrugnięcie kierunkowskazów jeśli było to aktywne w naszym GEMie. Ale wtedy pozostaje wizyta w ASO albo u kogoś kto posiada IDSa.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2012, 21:18   #13
kopytek
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus MK 4
Silnik: 1.0 Eco Boost
Rocznik: 2020
Smile

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a skad wiesz ze twoj modul nie obsluguje pilota?
Sprawdziłem wczoraj i jest różowiutki jak pupcia niemowlaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na jakim słupku?????
Moduł ZV bo o takim mowa jest za schowkiem pasażera. Otwieramy schowek, ściskamy ścianki i otwieramy na maxa. Jeśli jest mały różowy to nie ma obsługi pilota jeśli jest jakikolwiek inny to moduł obsługuje pilota.
W każdym kluczyku jest pastylka immo, dodatkowo w kluczyku może być pilot (popularnie nazywany jajkiem)
Aby zakodować immo z klucza do auta trzeba mieć dwa fabryczne klucze. Żeby zakodować pilota wystarczy jeden kluczyk.
Jeśli jest tylko jeden kluczyk to pozostaje ASO i dopisanie klucza w ASO lub jakiś magik od kluczy i klonowanie immo.
A tak poza tym to wszystko jest już kilka krotnie opisane na forum i nie ma co się tu rozwodzić.
Pozdrawiam
Czyli reasumując, żeby dodać pilota, mając już odpowiednie ZV (zielona nalepka, itp), wystarczy jeden kluczyk? Pytanie, czy konieczne jest przenoszenie pastylki i zabawa w przycinanie grotu, czy wystarczy, ze pilot (np jajko bez grotu - sama obudowa) będzie sobie dyndał na breloku.

Pojawiło mi się inne pytanie studiując listę modułów natknąłem się na autoalarm, czy po kupnie ZV alarm będzie działał, czy do tego potrzebne jest specjalne okablowanie?

Pozdrawiam,
Paweł

Cytat:
Napisał piotrvars Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Będąc w fordzie powiedziano mi, że jeśli są problemy z dorobieniem kluczyka to pewnie wina GEM bo "Stare" Fordy tak mają, że w wyniku wprowadzonych przez Forda zmian, ze względu na ekologię zaczęto stosować cynę o niskiej zawartości czegoś tam i dlatego w tych rocznikach często występują tzw. zimne luty w modułach.
Dodał także, że znalezienie takiego samego Gema na rynku wtórnym jest trudniejsze od wygrania w lotka, bo w zależności od tego czy był to kombi, diesel, inna wersja wyposażenia w każdym występował inny rodzaj modułu

Tak jako ciekawostka: Stwierdzenie "stary" w czasie pobytu w serwisie pierwszy raz usłyszałem już po trzech latach, po zakupie nowego Focusa i polecono mi zakup bieżącego modelu, mimo przejechanych 25 tys km. Pracownik, który to stwierdził sam porusza się samochodem blisko 15 letnim.
Zaczynam powątpiewać w jakiekolwiek umiejętności niektórych serwisów forda po za wymianą żarówki.
Mała sugestia, nie wiem jak łatwo jest otworzyć moduł GEM, ale może wystarczy, że elektronik posprawdza ścieżki i zobaczy o co chodzi, trudno mi uwierzyć, że elementy SMD mogą mieć zimny lut jak już to jakieś przewlekane.
Skoro i tak pewnie jak zasugerował Moons poszukasz nowego to może gra jest warta świeczki.
Pozdrawiam,
Paweł

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 20-02-2012 o 23:43 Powód: pkt 21 regulaminu
kopytek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2012, 22:34   #14
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

@kopytek, a po co Ci najwyższy model? I tak nic z niego więcej nie uzyskasz. Wystarczy zwykły z białą nalepką. Jeśli nie przeszkadza Ci taka partyzantka to możesz nosić pilot jako brelok przy oryginalnym kluczu.
Oczywiście że alarm nie będzie działać, potrzebna wiązka, czujniki, zamki z podwójnym ryglowaniem.
Oczywiście że SMD może złapać zimny lut, ale najpewniej to zwykła wilgoć w środku GEMa rozwaliła ścieżkę czy lut.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2012, 03:12   #15
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

immo i gem nie maja nic wspolnego. Pestke immo sie przeklada do obudowy pilota i nic nie trzeba programowac, kluczyk (grot) kupuje sie surowy za 30zł i docina za kolejne 30żł
Stary 21-02-2012, 11:25   #16
piotrvars

Gem dosyć łatwo rozebrać, płytka wyglądała na nienaruszoną wizualnie. Użyłem Contact tak na wszelki wypadek, ponoć ten środek też zabezpiecza.

Mam mieszane odczucia co do wymiany Gem, bo jest duże prawdopodobieństwo, że wymienię, pojadę do Forda na programowanie a i tak okaże się, że nie w tym rzecz.

Chętnie bym oddał Gem w ręce jakiegoś dobrego elektryka/elektronika w Krakowie, który by to ocenił swoim sprawnym okiem, czy rzeczywiście GEM jest ok.
Obdzwoniłem kilka numerów, które znalazłem na internecie i nikt nie chciał się podjąć.
Stary 21-02-2012, 12:10   #17
kopytek
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus MK 4
Silnik: 1.0 Eco Boost
Rocznik: 2020
Smile Odp: Zmiana modułu komfortu na wspierajacy pilota

Cytat:
@kopytek, a po co Ci najwyższy model? I tak nic z niego więcej nie uzyskasz. Wystarczy zwykły z białą nalepką. Jeśli nie przeszkadza Ci taka partyzantka to możesz nosić pilot jako brelok przy oryginalnym kluczu.
Oczywiście że alarm nie będzie działać, potrzebna wiązka, czujniki, zamki z podwójnym ryglowaniem.
Oczywiście że SMD może złapać zimny lut, ale najpewniej to zwykła wilgoć w środku GEMa rozwaliła ścieżkę czy lut.
Pozdrawiam
Ok dzieki tego potrzebowalem, jak zakupie w koncu modul i jajko to zdam relacje jak poszlo (dzisiaj jade na full przeglad, olej, filtry+akumulator bo mi padl wiec poczekam do przyszlego miesiaca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

Dzieki za wszystkie informacje.
Pozdrawiam,
Paweł
kopytek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2012, 02:08   #18
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał piotrvars Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chętnie bym oddał Gem w ręce jakiegoś dobrego elektryka/elektronika w Krakowie, który by to ocenił swoim sprawnym okiem, czy rzeczywiście GEM jest ok.
Obdzwoniłem kilka numerów, które znalazłem na internecie i nikt nie chciał się podjąć.
przejedz przez łodz to sie sprawdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-02-2012, 15:35   #19
piotrvars

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przejedz przez łodz to sie sprawdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W łodzi nigdy nie byłem. Może w ramach wycieczki powinienem się udać. Zwykle kursuje w stronę bardziej południowo wschodnią.
Stary 22-02-2012, 22:54   #20
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

niestety w okolicy krakowa mam tylko kumpla mechanika, nie elektryka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
centralny zamek , pilot

Zasady postowania