![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 115km
Rocznik: 2008
|
no nic. Zakupię nową półoś i się zobaczy. Dzięki za wszelkie info. pozdro. jak wymienię to dam znać
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Cytat:
Jeżeli jest to typowe terkotanie przy skręcie , to może to być objaw kończącego się przegubu zewnętrznego. Na szczęście jak kupujesz półoś to kompletną i wtedy jedną stronę możesz wykluczyć , że jest coś uszkodzone. Pozdrawiam Wojtek.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
Od dłuższego czasu śledzę wątki dotyczące tego tematu i wynika z nich, że częściej pada lewy krótki przegub wewn. (tak też było w mojej foce). Najlepszą metodą sprawdzenia, jak to napisał kolega "Wojtek", jest wymontowanie półosi oraz sprawdzenie organoleptycznie bieżni krzyżaka w kielichu i samego krzyżaka. Trzy lata temu za taką przyjemność płaciłem 170 zł za obie strony, ale dzięki temu wiedziałem dokładnie, co trzeba wymienić. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
Raczej podpisze sie pod tym co napisal korek007
Tez wydaje mi sie ze bardziej pada przegub z lewej strony. Z czego to wynika? mysle ze moze to wynikac z kilku powodów: -moze dlatego ze przegub z lewej strony jest lzejszy, a tym samym pochlania mniej energi przy rozpedzaniu samochodu bo wiadomo ze to wlasnie wowczas przegub wewnetrzny najbardziej jest obciazony, a dzieki temu ze jest lzejszy moze przekazywac troche wiekszy moment na kolo w czasie szybkiego rozpedzania na niskich biegach -ruch prawostronny...czyli jazda po rondach w lewo -zawsze kolo lewe wolniej sie kreci a tym samym przekazywane jest na nie ciut wiekszy moment obrotowy. -przewaznie ruszamy gwaltowniej w lewo jak w prawo na skrzyzowaniach (prawdopodobnie czesciej wpada w poslizg przednie lewe kolo jak prawe-a to moze znacznie odbijac sie na przegubie bo moment przekazywany na kolo w czasie poslizgu zawsze jest niejednakowy) -sposob mocowania samego przegubu-przegub z prawej strony jest sztywno osadzony w lozysku podpory polosi , a ten z lewej strony moze miec minimalny luz na mocowaniu w skrzyni. Oczywiscie jest jedna rzecz ktora z koleji wplywa na to ze czesciej pada zawieszenie i uklad napedowy z prawej strony-...dziury na poboczach-ale wydaje mi sie ze jezeli chodzi o przegub wewnetrzny to jednak bardziej lewy. Nie zmenia to faktu ze nikt nieda Ci 100% pewnosci z ktorej strony padl jak go nie zdemontuje i nie sprawdzi. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Cytat:
jak byłem u mechanika to większy luz był na prawej półosi więc takową zakupiłem. Jak będzie potrzeba to i lewą kupię ;-) Jednak lewa była już wymieniana (u poprzedniego właściciela). Poza tym kiedyś dosyć mocno wpadłem prawy kołem na duży krawężnik tak, że rozdarło mi oponę i alus do naprawy. Pewnie prawa półoś też to odczuła. Poza tym przy skręcaniu w lewo słyszę jak mi coś hałasuje właśnie z prawej strony.
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
czyli ze potwierdza sie ...? lewa byla wymieniona a prawa to byl oryginal jeszcze?
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
oczywiscie...prawdopodobnie teraz bedzie prawa... ale 75kkm jak na zamiennik to moze roznie oznaczac.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Trzeba wziąć jedno pod uwagę.
Przerabiałem to z 10 razy w praktyce. Nie jak niektórzy teoretycznie , ze słyszenia itp. Długa półoś częściej pada niż krótka. Dlaczego ? Ponieważ ze względu na swoją długość jest bardziej podatna na wpadanie w wibracje. Wystarczy minimalny luz na łożysku podpory półosi lub w samej podporze i już powstają wibracje , które w krótkim czasie powodują luz na przegubie wewnętrznym lub kielichu ( koło planetarne ). Luz jest tak minimalny , że może być niewyczuwalny sprawdzając ręcznie , a w czasie jazdy wibracje będą wyczuwalne. Na około 10 wymian półosi u siebie w autach 8 dotyczyło długiej półosi. Wiele tematów jest na Forum odnośnie takich usterek i większość dotyczy właśnie długiej półosi. Ale zaznaczam , że większość - nie wszystkie. To , że krótka półoś była wymieniana , nie znaczy , że jest dobra... Mi raz półośka padła po 10 tyś.km...( miesiąc czasu ) Chodzi o zasadę prawdopodobieństwa. Więc jak czasami czytam wypowiedzi " teoretyków " i niektóre uzasadnienia ich teorii , to aż mnie coś mrozi... Pozdrawiam Wojtek.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
to teraz cos z praktyki...
wojtek wejdz pod samochod i poruszaj lewą i prawą dluzsza poloska w miejscu przegubu wewnętrznego. Co zauwazysz...to tylko to ze pewniej jest osadzona na lozysku prawa polos niz lewa ktora ma pasowanie luzne bądz mieszane i rusza sie juz po wyjsciu ze skrzyni biegów. zapewne tak samo dluzej wytrzyma uszczelniacz prawej poloski jak lewej z tego samego wzgledu co wyzej -oczywiscie dopoki z jakiegos powodu nie padnie lozysko podpory-bo po przywaleniu prawym kolem np. w krawenik moze bardzo szybko pasc. Ale aby bylo na temat... to poki co... Wyniki: Lewa poloska to: korek007 Rystar22 mjprzem Prawa poloska to: wojtek Jak narazie 3:1 dla lewej poloski. |
|
|
|