Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-03-2013, 10:44   #11
darioo3

Domyślnie Odp: Elektryczny hamulec postojowy czy często zdarzają się awarie??

Witam
Ponieważ moja małżonka użytkuje c-max'a i miałem ostatnio do czynienia z hamulcem postojowym a ściślej z jego awarią . Sprawa dotyczyła zacinającej się linki,która nie do końca zwalniała hamulec. Efektem jazdy w takich warunkach było przegrzanie piasty i łożyska w jednym z kół tylnych, i uszkodzenie tego łożyska.(objaw bardzo głośne buczenie- zwiększające się wraz z przyspieszaniem,czyli rosnącą prędkością - powyżej 120 km/h hałas nie do zniesienia).Wymiana całej linki i piasty z łożyskiem, części 500 pln + robocizna.Oczywiście poza serwisem.Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 11:04   #12
adamon
ford::advanced

Imię: Adam
Model: FOCUS C-max
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004

No to ja też dodam swoje 3 grosze:
użytkuję C-maxia 2 lata z elektrycznym ręcznym, auto stoi na dworze (nie mam jeszcze garażu) nigdy, powtarzam nigdy nie stawiałem go z nie zaciągniętym hamulcem postojowym, zawsze się sam zaciągał.
Nawet w największe mrozy nie było problemu z ruszeniem lub też zwolnieniem hamulca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aku mam jeszcze oryginalny z 2004 roku i jeszcze nie miałem przypadku z brakiem prądu do zwolnienia hamulca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedyny minus jaki widzę w tym hamulcu to brak możliwości wchodzenia w zakręty zimą na ręcznym (bokiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) z czego cieszy się moja żona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
adamon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 20:53   #13
Jerry292

Model: S MAX , FOCUS
Silnik: 2.0 TDCI 140 km , 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 , 2011

Mam maxia z 2005r. reczny uzywam lato zima i dziala . tylko powinien puscic jak sie ruszy autem ja musze wdusic przycisk . cos tam sie stalo ale ASO chce 250 zeta za podlaczenie do kompa wiec mam ich w d...e
Jerry292 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 21:42   #14
Biperek
ford::average

Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Jerry292 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam maxia z 2005r. reczny uzywam lato zima i dziala . tylko powinien puscic jak sie ruszy autem ja musze wdusic przycisk . cos tam sie stalo ale ASO chce 250 zeta za podlaczenie do kompa wiec mam ich w d...e
Poważnie powinien puszczać sam? Ja kupiłem używkę autko i u mnie od początku tak ma, że sam nie puszcza. Tylko noga na hamulcu i wciśnięcie przycisku zwalnia postojowy.
Biperek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 23:15   #15
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

Jeśli masz "pomoc w ruszaniu pod wzniesienia" to tak, ale chyba w tych rocznikach nie robili tego systemu dla c-maxa, przynajmniej ja nie słyszałem. mam taki system , ale w s-maxie
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2013, 07:29   #16
adamon

Cytat:
Napisał Biperek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poważnie powinien puszczać sam? Ja kupiłem używkę autko i u mnie od początku tak ma, że sam nie puszcza. Tylko noga na hamulcu i wciśnięcie przycisku zwalnia postojowy.
Kurcze Ty musisz wcisnąć hamulec ?????
To nie ciężko ci ruszać pod górkę ?
Ja muszę wcisnąć sprzęgło i mogę zwolnić ręczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod górkę jest o tyle dobre, że sprzęgło mam wciśnięte bieg nr 1 i dodaję gazu jak ciągnie auto puszczam ręczny i Idzie pod górkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma możliwości aby się cofnął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-03-2013, 08:53   #17
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Biperek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak pisał kolega przede mną. Jeśli nie puszcza po wciśnięciu sprzęgła, to może masz uwalony czujnik wciśnięcia sprzęgła? Powinien. Co do odpuszczania przy ruszaniu, to niestety mój też tak nie robi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a szkoda.

Jeśli chodzi o problemy, to jak na razie odpukać żadnych. Przy końcu aku czasem zdarzał się komunikat całkowita awaria EPB, ale na szczęście to tylko komunikat był. prawie 5 lat już nim jeżdżę, w tym 4 zimy, mrozy po -20 nawet i zero problemów.

Moim zdaniem ten mechanizm jest nawet mniej podatny na zacięcia linek niż tradycyjny ręczny, dlatego, że linki tutaj są tak z 2 razy krótsze.

Niestety bokiem się nie polata, bo opóźniony zapłon ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za to na stacjach diagnostycznych wyrywa auto z rolek i podobno "za szybko się zaciąga".

Z ciekawości kiedyś próbowałem zahamować nim (na piaszczystej drodze aby ewentualne zablokowanie kół nie narobiło szkód) i jakież było moje zdziwienie kiedy łajdak zaczął odpuszczać jak tylko koła się blokowały? Jakby ABS działał w ręcznym też. Druga rzecz jeśli chodzi o używanie w razie awarii - zastanawiam się na ile wytrzymała i mocna jest ta dźwigienka. Wiadomo adrenalina robi swoje i człowiek czasem reaguje bardziej niż by chciał.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2013, 11:56   #18
Biperek
ford::average

Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak pisał kolega przede mną. Jeśli nie puszcza po wciśnięciu sprzęgła, to może masz uwalony czujnik wciśnięcia sprzęgła? ...
No niestety wciśnięcie samego sprzęgła nic nie daje. Może ma to związek z faktem, że moje autko kiedyś miało automatyczną skrzynię biegów, a teraz jest manualem. Czujnik jest raczej sprawny, bo wciśnięcie sprzęgła wyłącza tempomat. Pod górkę... kwestia wprawy, już ktoś wcześniej pisał, że hamulec puszcza z niewielkim opóźnieniem.
Biperek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2013, 12:28   #19
ibkisiel
ford::beginner

Model: Focus C-Max Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Mi po jednej zimie przestał działać zacisk hamulca - dokładnie ta jego część, która odpowiada za ręczny. Nie wiem jaka była tego przyczyna ale skończyło się na wymianie całego zacisku hamulca.

Ciekawe co piszecie o tym puszczaniu. Jak to dokładnie ma działać ? Ja od kiedy mam auto spuszczam "ręczy" (EBD) przez wciśnięcie przycisku.
ibkisiel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2013, 12:40   #20
adamon

Cytat:
Napisał ibkisiel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe co piszecie o tym puszczaniu. Jak to dokładnie ma działać ? Ja od kiedy mam auto spuszczam "ręczy" (EBD) przez wciśnięcie przycisku.
No tak przede wszystkim przyciskiem, ale co musisz zrobić aby zadziałało "spuszczenie" ręcznego ?
Bo u mnie samo naciśnięcie dźwigni nic nie daje, muszę najpierw wcisnąć sprzęgło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania