![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
|
Witam
Ponieważ moja małżonka użytkuje c-max'a i miałem ostatnio do czynienia z hamulcem postojowym a ściślej z jego awarią . Sprawa dotyczyła zacinającej się linki,która nie do końca zwalniała hamulec. Efektem jazdy w takich warunkach było przegrzanie piasty i łożyska w jednym z kół tylnych, i uszkodzenie tego łożyska.(objaw bardzo głośne buczenie- zwiększające się wraz z przyspieszaniem,czyli rosnącą prędkością - powyżej 120 km/h hałas nie do zniesienia).Wymiana całej linki i piasty z łożyskiem, części 500 pln + robocizna.Oczywiście poza serwisem.Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: FOCUS C-max
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004
|
No to ja też dodam swoje 3 grosze:
użytkuję C-maxia 2 lata z elektrycznym ręcznym, auto stoi na dworze (nie mam jeszcze garażu) nigdy, powtarzam nigdy nie stawiałem go z nie zaciągniętym hamulcem postojowym, zawsze się sam zaciągał. Nawet w największe mrozy nie było problemu z ruszeniem lub też zwolnieniem hamulca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aku mam jeszcze oryginalny z 2004 roku i jeszcze nie miałem przypadku z brakiem prądu do zwolnienia hamulca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedyny minus jaki widzę w tym hamulcu to brak możliwości wchodzenia w zakręty zimą na ręcznym (bokiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) z czego cieszy się moja żona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-04-2011
Model: S MAX , FOCUS
Silnik: 2.0 TDCI 140 km , 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 , 2011
|
Mam maxia z 2005r. reczny uzywam lato zima i dziala . tylko powinien puscic jak sie ruszy autem ja musze wdusic przycisk . cos tam sie stalo ale ASO chce 250 zeta za podlaczenie do kompa wiec mam ich w d...e
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Jeśli masz "pomoc w ruszaniu pod wzniesienia" to tak, ale chyba w tych rocznikach nie robili tego systemu dla c-maxa, przynajmniej ja nie słyszałem. mam taki system , ale w s-maxie
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
To nie ciężko ci ruszać pod górkę ? Ja muszę wcisnąć sprzęgło i mogę zwolnić ręczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pod górkę jest o tyle dobre, że sprzęgło mam wciśnięte bieg nr 1 i dodaję gazu jak ciągnie auto puszczam ręczny i Idzie pod górkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie ma możliwości aby się cofnął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Jeśli chodzi o problemy, to jak na razie odpukać żadnych. Przy końcu aku czasem zdarzał się komunikat całkowita awaria EPB, ale na szczęście to tylko komunikat był. prawie 5 lat już nim jeżdżę, w tym 4 zimy, mrozy po -20 nawet i zero problemów. Moim zdaniem ten mechanizm jest nawet mniej podatny na zacięcia linek niż tradycyjny ręczny, dlatego, że linki tutaj są tak z 2 razy krótsze. Niestety bokiem się nie polata, bo opóźniony zapłon ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za to na stacjach diagnostycznych wyrywa auto z rolek i podobno "za szybko się zaciąga". Z ciekawości kiedyś próbowałem zahamować nim (na piaszczystej drodze aby ewentualne zablokowanie kół nie narobiło szkód) i jakież było moje zdziwienie kiedy łajdak zaczął odpuszczać jak tylko koła się blokowały? Jakby ABS działał w ręcznym też. Druga rzecz jeśli chodzi o używanie w razie awarii - zastanawiam się na ile wytrzymała i mocna jest ta dźwigienka. Wiadomo adrenalina robi swoje i człowiek czasem reaguje bardziej niż by chciał.
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-03-2012
Model: Focus C-Max Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Mi po jednej zimie przestał działać zacisk hamulca - dokładnie ta jego część, która odpowiada za ręczny. Nie wiem jaka była tego przyczyna ale skończyło się na wymianie całego zacisku hamulca.
Ciekawe co piszecie o tym puszczaniu. Jak to dokładnie ma działać ? Ja od kiedy mam auto spuszczam "ręczy" (EBD) przez wciśnięcie przycisku. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
|
Cytat:
Bo u mnie samo naciśnięcie dźwigni nic nie daje, muszę najpierw wcisnąć sprzęgło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|