![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-09-2007
Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
|
Objaw "kwdratowych kół", może zwiastować problem z dwumasą, lub (co spotkało mnie) problemy z piezoelektrycznym, szajsowatym układem wtryskowym Siemensa...
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
|
Tylko na trzecim biegu się tak dzieje. I jak napisałem jadąc bardzo delikatnie. Reszta biegów ok. Zaś jak dodam nieco więcej gazu, kiedy turbo czyni swoją powinność - idzie jak strzała.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-09-2007
Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
|
Dokładnie - na trzecim biegu jest to najbardziej odczuwalne, bo na tym biegu samochód najdynamiczniej przyspiesza. A masz chwilowe zaniki mocy (sporadyczne) podczas jazdy ze stałą prędkością pod lekką górkę (szarpnięcie na ułamek sekundy, po czym samochód odzyskuje "płuca")?
odzyskałem rozum, zdrowie i pieniądze - sprzedałem ostatniego forda i zmieniłem koncern na VAG Ostatnio edytowane przez mark_TDDI ; 14-07-2013 o 06:44 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-10-2011
Model: Ford Focus mk 2 FL
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam.
Podobne objawy mialem w 1.6 tdci 109 KM. Serwis nie potrafil mi pomoc wiec udalem sie do mechanika ktory naprawia tylko i wyłacznie fordy. Po analizie wyszlo ze do wymiany byl czujnik doładowania turbiny oraz zapchany DPF. Zdecydowałem sie na wycięcie filtra i wgranie oprogramowania bez DPF. Auto teraz chodzi jak nalezy. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-10-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 Tdci 115km
Rocznik: 2008
|
to podobno żadna choroba. przy przełączeniu na turbo może drgnąć w okolicach 2000obr. Ktoś przy takim objawie coś robił ?
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
![]() Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Szczerze, to mi najlepiej przyśpiesza na czwartym biegu, kiedy turbo zbiera się do pracy. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
Panowie też miałem problem z poszarpywaniem. Robiło mi się takie coś dosyć rzadko bo średnio raz na 2 tyg i zawsze przy stałej prędkości. Problem ustał po wymianie filtra paliwa, który był cały czarny a na dnie plastikowego zbiornika znajdował się jakiś szlam i paprochy.
Za to teraz zmagam sie z inną przypadłością. Kiedy ruszam spokojnie z jedynki to po przekroczeniu 2 tys obrotów odczuwam wyraźny spadek mocy. Kiedy ruszę na maksa z pełnym gazem spadku mocy nie ma. Gdy poczuje ze auto lekko słabnie dodam gazu to też rwie do przodu. Zastanawia mnie to czy tak ma być czy coś jest uszkodzone. Może ktoś z was miał podobnie ? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Może powiedzieć, czy doszedłeś co to było? dzięki |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
U mnie przytyka go tylko na zimnym silniku (im zimniej tym przerywanie jest częstsze i na dłuższy moment) i tylko przy stałej prędkości (stałych obrotach). Przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu przerywanie nie występuje. Poradził sobie może ktoś z takimi objawami?
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019
|
pojechałem preparatem do czyszczenia styków, i okazało się, że jedna wtyczka była wciśnięta ale nie zatrzaśnięta. Po dociśnięciu zrobiłem z 3 tyś km i nie szarpnął ani razu
|
|
|
|