Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2013, 21:22   #11
mark_TDDI
ford::average

Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Szarpanie przy 2 tys obr 1.8 TDCI dodajac gazu jest ok

Objaw "kwdratowych kół", może zwiastować problem z dwumasą, lub (co spotkało mnie) problemy z piezoelektrycznym, szajsowatym układem wtryskowym Siemensa...

Stary 26-06-2013, 23:43   #12
musso87

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020

Tylko na trzecim biegu się tak dzieje. I jak napisałem jadąc bardzo delikatnie. Reszta biegów ok. Zaś jak dodam nieco więcej gazu, kiedy turbo czyni swoją powinność - idzie jak strzała.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2013, 04:03   #13
mark_TDDI

Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012

Dokładnie - na trzecim biegu jest to najbardziej odczuwalne, bo na tym biegu samochód najdynamiczniej przyspiesza. A masz chwilowe zaniki mocy (sporadyczne) podczas jazdy ze stałą prędkością pod lekką górkę (szarpnięcie na ułamek sekundy, po czym samochód odzyskuje "płuca")?

Ostatnio edytowane przez mark_TDDI ; 14-07-2013 o 06:44
mark_TDDI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2013, 08:20   #14
ftl
ford::beginner

Model: Ford Focus mk 2 FL
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008

Witam.
Podobne objawy mialem w 1.6 tdci 109 KM. Serwis nie potrafil mi pomoc wiec udalem sie do mechanika ktory naprawia tylko i wyłacznie fordy. Po analizie wyszlo ze do wymiany byl czujnik doładowania turbiny oraz zapchany DPF. Zdecydowałem sie na wycięcie filtra i wgranie oprogramowania bez DPF. Auto teraz chodzi jak nalezy.
ftl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2013, 13:29   #15
michalpolo
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 Tdci 115km
Rocznik: 2008

to podobno żadna choroba. przy przełączeniu na turbo może drgnąć w okolicach 2000obr. Ktoś przy takim objawie coś robił ?
michalpolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2013, 17:34   #16
musso87

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał mark_TDDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A masz chwilowe zaniki mocy (sporadyczne) podczas jazdy ze stałą prędkością pod lekką górkę (szarpnięcie na ułamek sekundy, po czym samochód odzyskuje "płuca")?
Raczej te szarpnięcie jest b. płynne i traktuję to jako zaletę niż wadę konstrukcyjną. Nigdy nie cisnę autem. I drobne, płynne "pociągnięcie" sprawia mi przyjemność. Nie zauważyłem dziwnych zachowań przy zimnym jak i rozgrzanym silniku. Nie widzę tez specjalnej różnicy w zachowaniu silnika jesli chodzi o paliwo. Te tańsze i droższe jest siebie warte.. Trzymam się tylko tego, że tankując droższe, przedłużam żywotność wtrysków.

Szczerze, to mi najlepiej przyśpiesza na czwartym biegu, kiedy turbo zbiera się do pracy.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2014, 14:32   #17
Harisonl
ford::advanced

Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010

Panowie też miałem problem z poszarpywaniem. Robiło mi się takie coś dosyć rzadko bo średnio raz na 2 tyg i zawsze przy stałej prędkości. Problem ustał po wymianie filtra paliwa, który był cały czarny a na dnie plastikowego zbiornika znajdował się jakiś szlam i paprochy.

Za to teraz zmagam sie z inną przypadłością. Kiedy ruszam spokojnie z jedynki to po przekroczeniu 2 tys obrotów odczuwam wyraźny spadek mocy. Kiedy ruszę na maksa z pełnym gazem spadku mocy nie ma. Gdy poczuje ze auto lekko słabnie dodam gazu to też rwie do przodu. Zastanawia mnie to czy tak ma być czy coś jest uszkodzone. Może ktoś z was miał podobnie ?
Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2015, 14:30   #18
griffin
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał mark_TDDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie - na trzecim biegu jest to najbardziej odczuwalne, bo na tym biegu samochód najdynamiczniej przyspiesza. A masz chwilowe zaniki mocy (sporadyczne) podczas jazdy ze stałą prędkością pod lekką górkę (szarpnięcie na ułamek sekundy, po czym samochód odzyskuje "płuca")?
Cześć mam ten sam problem ze sporadycznym szarpnięciem w 1.8tdci.
Może powiedzieć, czy doszedłeś co to było?
dzięki
griffin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2015, 00:21   #19
Autorek

Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013

U mnie przytyka go tylko na zimnym silniku (im zimniej tym przerywanie jest częstsze i na dłuższy moment) i tylko przy stałej prędkości (stałych obrotach). Przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu przerywanie nie występuje. Poradził sobie może ktoś z takimi objawami?
Autorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2015, 10:10   #20
szczenka

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019

pojechałem preparatem do czyszczenia styków, i okazało się, że jedna wtyczka była wciśnięta ale nie zatrzaśnięta. Po dociśnięciu zrobiłem z 3 tyś km i nie szarpnął ani razu
szczenka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania