![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Zasłonięcie chłodnicy zasłania przelot powietrza (zimnego) przez chłodnicę do komory silnika. Czyli nie jest schładzana chłodnica i co ważne, nie wieje/dmucha/owiewa silnika który, nieschładzany szybciej się nagrzewa. Oczywiście mówię o sytuacji gdy samochód jedzie i nie ważne czy to diesel czy benzyniak.
|
|
|
|
#12 | |
|
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Po to jest termostat a w dieslu dodatkowo mały termostat i podgrzewacz płynu żeby nie robić cyrków z nowoczesnego auta. Zasłanianie chłodnicy to łatwy krok do przegrzania silnika zwłaszcza w mieście. Można oczywiście po nagrzaniu wyjmować przysłonę. Ale to jest już wtedy cyrk na kołach. No ale każdy robi ze swoim autkiem to co uważa. Byle Panowie nie przesadzić. Bo przegrzanie na pewno będzie dużo bardziej niekorzystne niż minimalnie dłuższy nawet czas nagrzania silnika. Osobiście nigdy nie zasłaniałem niczym chłodnic. A miałem też diesla. I nie było problemów nigdy. Dbałem tylko o to żeby zawsze termostat był sprawny.
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
nie zasłaniam, bo mam sprawny termostat i dobry płyn w układzie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Czysta fizyka.
Blok silnika jest aluminiowy stąd działa jako swojego rodzaju radiator który schładza się nie tylko poprzez obieg wody wewnątrz ale także po przez oddawanie ciepła w tło. Im szybciej zagrzeje się woda w kanałach tym prędzej będzie ciepło na nagrzewnicy. Sama nagrzewnica też działa jako radiator który schładza silnik(wodę). Lepiej zimą mocno rozgrzać silnik niż jeździć na niedogrzanym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wystaw sobie plexi o rozmiarze kartki A6 podczas jazdy z prędkością 80km/h to się przekonasz jaki jest pęd powietrza, do tego dochodzi jeszcze woda i śnieg która również schładza. Jeżdżąc w ten sposób przez 5 zim nigdy nie miałem jakiś problemów, a podczas nawiewu na Hi i wentylatora na 70% rzadko kiedy miałem strzałkę idealnie pionowo. Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 29-11-2013 o 10:14 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
ford::average
![]() Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Zgadza się w mk4 nie miałem problemów zimą.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 04-01-2011
Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
W mk4 po lifcie jest chyba coś takiego jak aktywna przesłona wlotu powietrza, a więc można przysłaniać, tylko że robienie kartonami i ręcznie to nie ma sensu
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
w mk3 czegos takiego nie było to dużo starsza konstrukcja i tam ma to duży sens.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Emkaczy w zombi
Silnik: 159 power horse by Heko
Rocznik: 2006/2007
|
Panowie a chłodnica płynu nie jest czasem zasłonięta chłodnicą od klimy???
Bo coś mi się wydaje że klimy jest pierwsza,więc co daje jej zasłonięcie??? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
Nie jestem pewien jak w benzynkach, ale mk3 tdci ma 3 termostaty. Jeden z nich odcina wszystko poza blokiem silnika i jest jeszcze przed nagrzewnicą. Jeśli więc w mieście nie śmigamy obwodnicami i wszystkie termostaty są sprawne (to maleństwo sprzedawane w oryginale z obudową kosztuje ok 100pln), to nie ma mowy o jakimkolwiek wychładzaniu silnika przez pęd powietrza. Zasłanianie ma sens (jak dla mnie oczywiście) tylko jeśli ruszamy z marszu w trasę.
|