Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-09-2014, 23:40   #11
mmisza
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: EcoBoost 1.0l I3 przełączenie 100 koni -> 125 koni

tedi_k mam pytanie - tak z ciekawości - czy kalibracje które wrzucasz zarówno przy przeróbce 1.0 EB 100 -> 125 jak również 1.6 EB 150 -> 182 są najnowszymi jakie są dostępne czy macie z kolegą mayak-iem jakąś kolejną wersję na której bazujecie ? ( jak "ułożę silnik" będę chciał wykonać zmianę dlatego pytam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

MiszA

mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 00:13   #12
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak "ułożę silnik
a co będziesz w nim układać?
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 06:55   #13
mrshark
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk3
Silnik: 1.0
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Operacja przebiegła bez problemów i zakłóceń. Pacjent odjechał o własnych siłach...

Mam nadzieję, właściciel że podzieli się wrażeniami z efektów tej operacji.
Pacjent żyje i ma się dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem nim dopiero ze 100 km z czego połowa na mokrej drodze, więc zbyt dużo nie mogę powiedzieć. Wracając autostradą od Tadeusza jechał się całkiem przyjemnie, auto na 4,5 biegu przyspiesza lepiej. W mieście też jest nieźle.
Podsumowując, jeśli chodzi chodzi o osiągi, to nie jest to rewolucja (jej się zresztą nie należy spodziewać bo katalogowo obie wersje maja ten sam moment) ale jest lepiej i myślę, że warto w tej sprawie pojawić się u kolegów. Zawsze to nowe stadko oryginalnych i bezpiecznych dla silnika koników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A przy okazji mam jeszcze aktywowane HLA i DDSGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dziękuję Tadeusz
mrshark jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 08:45   #14
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

dziwie sie ze piszecie ze robicie a nie napiszecie co robicie. to ja wam napisze...bo takie tematy na forum to nic innego jak reklama zamiast dzielenia sie wiedza. no niestety tym jeszcze nasz piekny kraj rozni sie od innych ze tutaj zamiast ludzie napisac mam vcm lub idsa i wgrywam taki soft z tego silnika do takiego sterownika to pisze...

"operacja zmiany mocy z silnika..."

po to by "trzepać" kase.

to samo ma sie z dpfami.
wystarczylo wgrac soft z jednego silnika bez dpf do tego z dpf-byle tylko konfiguracja silnika byla ta sama. (no bo dlaczego tyle problemow bylo z usunieciem dpfa z silnikow 1,6tdci)

wiec darujcie sobie takie "ukrywanie" tego co robicie bo żadna sztuka wgrac inny soft z jednego sterownika do drugiego-ewentualnie poprawic liste wyposazenia samochodu.

Musi sie tylko znalezc osoba ktora chce zaryzykowac-i kupic np. drugi sterownik gdyby taka operacja sie nie udała. poprostu zawsze musi sie znalezc ktos pierwszy...

a programy dla sterownikow silnikow-sa na internecie dostepne dla wszyskich-mozna je pobrac z roznych źródeł

Sory ale to o czym pisze sie na tym forum w "tajemnicy" ludzie na innych zagranicznych forach piszą otwarcie...
Tylko panowie-dzieki temu ze macie sami takie podejście i nie chcecie dzielic sie wiedzą to tym samym sami dostajecie w zamian mniej wiedzy z takiego forum bo nie jesteście jedyni ktorzy wiedzą o co chodzi. tylko po co robic z tego tajemnice? przecierz typowy klient i tak zostawi kase jezeli bedzie chcial zmienic soft. owszem-im bardziej klient jest głupi-tym wiecej kasy zostawi.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 09:35   #15
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tedi_k mam pytanie - tak z ciekawości - czy kalibracje które wrzucasz zarówno przy przeróbce 1.0 EB 100 -> 125 jak również 1.6 EB 150 -> 182 są najnowszymi jakie są dostępne ...
Tak. Robi to za mnie IDSik...

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...bo takie tematy na forum to nic innego jak reklama zamiast dzielenia sie wiedza. no niestety tym jeszcze nasz piekny kraj rozni sie od innych ze tutaj zamiast ludzie napisac mam vcm lub idsa i wgrywam taki soft z tego silnika do takiego sterownika to pisze...

"operacja zmiany mocy z silnika..."
...
Kolega sobie trochę ulżył... A czy my napisaliśmy kiedykolwiek cokolwiek innego niż to, że wgrywamy FABRYCZNY soft - w tym przypadku - 125PS do sterownika silnika, który miał soft 100PS?
Czy ta informacja, że da się wgrać taki soft nie jest "dzieleniem się wiedzą"?
Przecież każdy "ogarnięty" posiadacz/użytkownik owych vcmów i idsów dowiaduje się, że nie musi "w internecie" szukać jakichś "wsadów" (zwykle mniej lub bardziej "trefnych"), tylko może sobie wziąć wprost od Forda...
A jak już to wie i do tego ma jakąś wprawę w użyciu tychże idsów/vcmów, to zrobi to samo co my...
A jak nie ma wprawy, to lepiej żeby nie wiedział jak to wgrywamy bo na prawdę będzie dużo bezpieczniej na tym świecie jeśli nie każdy będzie kombinował ze sterownikami silnika. I na prawdę nie zmieni tego faktu, jeśli napiszę otwartym tekstem, że do tego 1.0EB zamiast softu CV61-14C204-ANE wgrałem soft CV61-14C204-AMG...

Forum jest także miejscem, gdzie ludzie mogą się dowiedzieć, iż są tacy jak Heko albo Holdenikus albo my, którzy robią rzeczy nie koniecznie standardowe i sztampowe, ale robią rzeczy przydatne ludziom i robią to bezpiecznie...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-09-2014 o 10:05
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 11:05   #16
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

podsumowując, w FF3 można zrobić:
1.0eb 100 -> 125
1.6eb 150 -> 182
1.6tdci 95 -> 115
2.0tdci 140 -> 163

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chcesz powiedzieć, że wersje 85KM, 105KM i 125KM różnią się budową. Tej 85 nie jestem pewien.
85 i 105 są takie same i z 85tki można zrobić 105 na drodze software bez problemu

natomiast 125 ma inny kolektor wydechowy (2 katalizatory i 4 sondy lambda) więc tego softu nie da się wgrać do 105 manual - jeśli ktoś by miał FF3 1.6 16v ze skrzynią PowerShift, to tam można wgrać soft od wersji 1.6 125 PowerShift, ale nie spodziewam się że w PL ktoś taki wynalazek będzie miał
Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to zwracam honor Panowie.
pomysł jest w miarę nasz wspólny, a Rosjanie twierdzili, że w 1.0eb nie zadziała

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tedi, jak ze 140KM mapą do 1.0EB?
1.0eb 140 jest/będzie w Fieście mk7 a nie w FF3, więc 140 będzie można wgrać do Fiesty a nie do Foki

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
my z mayakiem specjalizujemy się w "poprawianiu" pomysłów księgowych... Poprawianie inżynierów w dużej mierze zostawiamy Heko...
piękny tekst, jeśli będzie mnie stać opłacić prawa autorskie, to chyba wrzucę do profilu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dziwie sie ze piszecie ze robicie a nie napiszecie co robicie
a czy ktoś pytał?
Cytat:
to samo ma sie z dpfami.
wystarczylo wgrac soft z jednego silnika bez dpf do tego z dpf-byle tylko konfiguracja silnika byla ta sama.
skąd wiesz?
z mojego doświadczenia, to sprawa nie jest taka oczywista, więc chętnie dowiem sie do którym udało Ci się, a do których nie
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM

Ostatnio edytowane przez mayak ; 03-09-2014 o 11:09
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 11:13   #17
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

mjprzem - dlatego na FKP panowie opłacają składkę biznesową. Która jest co prawda śmieszna, ale jest.

To, że chłopaki na tym zarabiają jest chyba oczywiste, ale na czipsowaniu zarabia też Heko i cała reszta i z tym co robi i jak też się nie chwali.

Rozwiązanie powinien znaleźć zarząd FCP, jeżeli stwierdzi, że to reklama.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 11:21   #18
mayak
FCP member

kilka groszy tak - za umiejętności i wiedzę, ale jak spojrzeć na cennik Forda to mocniejsze wersje tego samego hardware kosztują 3-4 tys. więcej więc mam nadzieję że prawdziwym wygranym czuje się właściciel, który dostał to samo co daje fabryka, ale za ułamek kwoty
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 03-09-2014, 11:25   #19
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

W nowej Fieście: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - kolejny soft do rozgryzienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 03-09-2014 o 11:28
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2014, 11:53   #20
mayak
FCP member

przed chwilą pisałem - ten soft nie pasuje do ff3, ale do Fiesty mk7 1.0eb 100 lub 1.0eb 125 to powinien pasować
Odpowiedz

Zasady postowania