![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 14-04-2013
Model: ford
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2007
|
przed wymianą silnika dwumasa była ok to ten mechanik pewnie co wymieniał silnik musiał coś z pieprzyć to pewnie dwumasa jest dobra tylko trzeba ją ustawić
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-05-2014
Model: c-max
Silnik: tdci 1,6
Rocznik: 2010
|
dwumasy się nie ustawia tylko centruje się tarczę przed dokręceniem docisku.
Po ponownym montażu powinno się cofnąć docisk do ustawień nominalnych, po pierwszym skręceniu ustawia się do tarczy i dwumasy, ma samoregulację po to by kasować luz powstający z zużycia tarczy. tak się dowiedziałem od technika sasch, twierdzi że ich docisk jest ciężko cofnąć, luka podobno na prasie się da. Sugerował że każde rozkręcenie sprzęgła wiąże się z nowym dociskiem. Ja daję jutro do wymiany całego zestawu i zobaczymy co mechanik wymodzi. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
t0 jak rozkręcił sprzęgło a tak zrobił to może wystarczy wymienić docisk i tarcze koszt jest o wiele tańszy bo nowy zestaw kosztuje ok 560zł
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-06-2012
Model: C-Max 1.8 Ghia
Silnik: 1,8
Rocznik: 2009
|
No według tego co pisze kolega Piters33 ja bym tak zrobił, szczególnie jeżeli masz sprzęgło Sachsa.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-05-2014
Model: c-max
Silnik: tdci 1,6
Rocznik: 2010
|
teraz tak naprawdę nie wiadomo w jakim jest stanie dwumasa.
należało by sprawdzić jaki jest luz na niej, każdy producent podaje luz nominalny w obu osiach. może by wystarczyło zmienić sam docisk po rozkręceniu jak jest tarcza ok, ale najpierw sprawdz luz dwumasy. |
|
|
|
|
|
#16 |
|