![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Też jeździłem na tych oponach i byłem zadowolony. Napiszę jeszcze o jednym zdarzeniu Kiedyś byłem w Zakopanym i trochę mnie ślizgało na śniegu. Pomyślałem, że to kiepskie opony Po powrocie rozmawiałem ze znajomym który też tam był => on miał typowe zimówki i auto mu się tak samo zachowywało. Tak więc to codziennej jazdy jak najbardziej OK. Uprzedzę tekst o porównaniu opon z różnych pism motoryzacyjnych Zazwyczaj Ci którzy piszę, że zimówki są lepsze od wielosozenowych (bo tak pokazał test), zapominają, że te lepsze zimówki są z "górnej półki" Uważam, że dobre wielosezonowe NIE ustępują "budżetowycm" (czyli tanim) zimówkom Oczywiście jeśli ktoś mieszka w górach lub terenach gdzie długo zalega dużo śniegu, to polecam dobre zimówki ( i łańcuchy też mogą być przydatne) Natomiast jeśli ktoś nie jeździ w ekstremalnych warunkach, to spokojnie można używać wielosezonowe. pozdrawiam Arturek
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
|
Do pełnowartościowego samochodu nie polecam opon wielosezonowych. Gdy używamy samochód w trasy, góry itp. warunki drogowe mogą nas zawsze zaskoczyć.
Natomiast sam używam opon wielosezonowych do drugiego samochodu używanego "wokół komina". Np w Warszawie drogi są zawsze odśnieżane i nie ma problemu z ekstremalnymi warunkami. Raczej błoto pośniegowe. Polecam wszystkie produkty firmy Vredstein. To są specjaliści właśnie od opon wielosezonowych. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-06-2016
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Fajnie chłopaki, że się tak żywo udzieliliście. Więc tak.. Z tego co piszecie mogę wywnioskować , że wielosezonowe oponki są dobre i warte kupna, ale większość z was używa ich głównie w mieście, a ja niestety będę robił kilometry. Więc chyba sobie je jednak daruje, popatrzyłem na te zimówki z klasy premium, więc chyba dobre. Tylko teraz nie wiem, które wybrać, podałem 3 modele i nie wiem czy warto do pirelli dopłacać względem nokiana. Z 2 strony nokian też ma swoje plusy. Poza tym mój samochód niema wielkiej mocy , 110km przy tej masie... Zrywny to on nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Więc, czy warto kupić te pirelli ? Czy wybierać nokiany , które mają dużo więcej opini ?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::average
![]() Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010
|
Z zimowych które wymieniłeś to jak wcześniej wspomniałem jeździłem na Nokian WR D3. Miałem je założone na 120km Alfie 159. Na tych oponach robiłem kilka tras zimą ( Szczecin - Wrocław, Szczecin - Kraków i kilka krótszych) i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Na świeżym śniegu były znakomite, błoto pośniegowe nie robiło na nich żadnego wrażenia. Nie rozpisując się bardziej, są to bardzo dobre opony i byłem z nich naprawdę zadowolony.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Większość testów wygrywa Continental TS850.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-06-2016
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
richi a jak było z hałasem ? Nie są mocno glośne ?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
|
Jeśli znajdziesz jakieś opony klasy premium tańsze niż nokiany to kup. Jeśli nie to się nie zastanawiaj i kup nokiany. Niczym nie ryzykujesz
Ostatnio edytowane przez Bierut ; 18-09-2016 o 17:22 |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Po drugie moc tu nie ma zadnego znaczenia. Znaczenie ma z jakiej predkosci bedziesz musial hamowac ew jak opona skreca. A tu wazne jest ze masa 1600kg porusza sie z predkoscia 150km/h. Czy masz silnik 100KM czy 200KM - jest tu obojetne Cytat:
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 18-09-2016 o 18:34 |
||
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::average
![]() Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM