Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-09-2016, 10:05   #11
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Zimówki czy wielosezonowe ? Modele do kwoty.

Cytat:
Napisał karloss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napiszę z własnego doświadczenia, a nie z testów internetowych.
Od ponad 3 lat jeżdżę na goodyear 4seasons. Nie mam nic do zarzucenia tym oponom w kwestii trakcji czy przyczepności.
[...].
Witam

Też jeździłem na tych oponach i byłem zadowolony.

Napiszę jeszcze o jednym zdarzeniu
Kiedyś byłem w Zakopanym i trochę mnie ślizgało na śniegu.
Pomyślałem, że to kiepskie opony
Po powrocie rozmawiałem ze znajomym który też tam był => on miał typowe zimówki i auto mu się tak samo zachowywało.

Tak więc to codziennej jazdy jak najbardziej OK.

Uprzedzę tekst o porównaniu opon z różnych pism motoryzacyjnych
Zazwyczaj Ci którzy piszę, że zimówki są lepsze od wielosozenowych (bo tak pokazał test), zapominają, że te lepsze zimówki są z "górnej półki"
Uważam, że dobre wielosezonowe NIE ustępują "budżetowycm" (czyli tanim) zimówkom

Oczywiście jeśli ktoś mieszka w górach lub terenach gdzie długo zalega dużo śniegu, to polecam dobre zimówki ( i łańcuchy też mogą być przydatne)
Natomiast jeśli ktoś nie jeździ w ekstremalnych warunkach, to spokojnie można używać wielosezonowe.

pozdrawiam
Arturek

Stary 18-09-2016, 10:18   #12
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012

Do pełnowartościowego samochodu nie polecam opon wielosezonowych. Gdy używamy samochód w trasy, góry itp. warunki drogowe mogą nas zawsze zaskoczyć.
Natomiast sam używam opon wielosezonowych do drugiego samochodu używanego "wokół komina". Np w Warszawie drogi są zawsze odśnieżane i nie ma problemu z ekstremalnymi warunkami. Raczej błoto pośniegowe.
Polecam wszystkie produkty firmy Vredstein. To są specjaliści właśnie od opon wielosezonowych.
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 11:52   #13
Doman645
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003

Fajnie chłopaki, że się tak żywo udzieliliście. Więc tak.. Z tego co piszecie mogę wywnioskować , że wielosezonowe oponki są dobre i warte kupna, ale większość z was używa ich głównie w mieście, a ja niestety będę robił kilometry. Więc chyba sobie je jednak daruje, popatrzyłem na te zimówki z klasy premium, więc chyba dobre. Tylko teraz nie wiem, które wybrać, podałem 3 modele i nie wiem czy warto do pirelli dopłacać względem nokiana. Z 2 strony nokian też ma swoje plusy. Poza tym mój samochód niema wielkiej mocy , 110km przy tej masie... Zrywny to on nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Więc, czy warto kupić te pirelli ? Czy wybierać nokiany , które mają dużo więcej opini ?
Doman645 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 12:15   #14
richi102
ford::average

Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010

Z zimowych które wymieniłeś to jak wcześniej wspomniałem jeździłem na Nokian WR D3. Miałem je założone na 120km Alfie 159. Na tych oponach robiłem kilka tras zimą ( Szczecin - Wrocław, Szczecin - Kraków i kilka krótszych) i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Na świeżym śniegu były znakomite, błoto pośniegowe nie robiło na nich żadnego wrażenia. Nie rozpisując się bardziej, są to bardzo dobre opony i byłem z nich naprawdę zadowolony.
richi102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 12:19   #15
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Większość testów wygrywa Continental TS850.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 13:07   #16
Doman645
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003

richi a jak było z hałasem ? Nie są mocno glośne ?
Doman645 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 14:39   #17
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012

Jeśli znajdziesz jakieś opony klasy premium tańsze niż nokiany to kup. Jeśli nie to się nie zastanawiaj i kup nokiany. Niczym nie ryzykujesz

Ostatnio edytowane przez Bierut ; 18-09-2016 o 17:22
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 15:42   #18
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Cytat:
Napisał Bierut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niczym nie ryzykujesz
Najwyżej rozbitym przodem. :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 18:32   #19
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Doman645 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym mój samochód niema wielkiej mocy , 110km przy tej masie... Zrywny to on nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Więc, czy warto kupić te pirelli ? Czy wybierać nokiany , które mają dużo więcej opini ?
Po pierwsze KM (nie km).
Po drugie moc tu nie ma zadnego znaczenia. Znaczenie ma z jakiej predkosci bedziesz musial hamowac ew jak opona skreca. A tu wazne jest ze masa 1600kg porusza sie z predkoscia 150km/h. Czy masz silnik 100KM czy 200KM - jest tu obojetne

Cytat:
Napisał Doman645 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nikt nie kupował i niema doświadczenia z jakimiś modelami , które może polecić ? No właściwie... Śnieg jest w PL, czy Niem, co roku, ale ciężko przewidzieć ile i czy będzie.. Na autostradach raczej za dużo go nie powinno być.
No wlasnie - ciezko przewidziec ale nie mozna wykluczyc. Szczegolnie na autostradach leci sie duza predkoscia. A sluzby drogowe moga zaspac tak w miescie (w najgorszym przypadku nie odjedziesz spod bloku albo porysujesz lakier w stluczce) jak i na autostradzie. W takim przypadku moze byc po zawodach. IMO jesli ostro smigasz, a tak jest z tego co napisales, to nie powinienes oszczedzac na bezpieczenstwie.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 18-09-2016 o 18:34
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 18:43   #20
richi102
ford::average

Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010

Cytat:
richi a jak było z hałasem ? Nie są mocno glośne ?
Założyłem nowy komplet przy temperaturach 8/12 C. Jakiegoś hałasu nie zauważyłem ( to było z 4/5 lat temu). W porównaniu do w połowie zdartych letnich Bridgestone Potenza (5cio letnich) na których kupiłem auto było nawet ciszej.
richi102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania