![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Irek
Model: mondeo MK4
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam,
zupełnie przestało mi działać ogrzewanie w kabinie. ( silnik 1.8 TDCI) Sprawdziłem w komorze silnika; wąż doprowadzający ciecz do nagrzewnicy jest gorący a odprowadzający jest zimny. Wentylator działa tyle, że dmucha zimne powietrze Więc pytania: Czy w tym modelu auta jest przy nagrzewnicy jakiś zawór sterujący dopływem cieczy do nagrzewnicy , który mógłby się zepsuć i blokować przepływ? jeśli tak to jak się do niego dostać? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo mk4 i Mk5 Galaxy 2017
Silnik: 1.8 tdci 125 2.0 tdci 150 2.0 tdci 150
Rocznik: 2008 2015 2017
|
sprawdzales moze bezpiecznik??
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Zamykam temat. Aż wstyd to powiedzieć, ale przyczyną był zbyt niski poziom płynu w układzie. Zbiornik wyrównawczy miałem trochę zabrudzony dlatego nie zwróciłem na to uwagi.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
To zanim ostatecznie zamkniesz znajdź przyczynę ubytku płynu. W tym modelu prędzej czy później musi cieknąc obudowa termostatu.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
miałeś racje kolego . Cieknie spod termostatu.
Czy w takim przypadku wymienia się cala obudowę czy wystarczy tylko wymienić uszczelkę? Bump: miałeś racje kolego . Cieknie spod termostatu. Czy w takim przypadku wymienia się cala obudowę czy wystarczy tylko wymienić uszczelkę? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Zacząłbym od samej uszczelki, bo:
a) jest tania b) bardzo łatwo samą uszczelkę wymienić. A najgorsze jest zdjęcie i założenia najkrótszego wężyka na obudowę - nijak nie ma do niego dostępu. Chociaż wtedy nie miałem narzędzia, które kupiłem sobie później: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Już mam model: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] FEBI BILSTEIN - Obudowa termostatu FORD FOCUS, FOCUS C-MAX, FOCUS II, GALAXY, MONDEO IV, TOURNEO CONNECT, TRANSIT CONNECT 1.8D 10.98-06.15 Pewnie da się znaleźć taniej, ja dałem 200 + montaż ale to po znajomości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/39567 Ostatnio edytowane przez actchris ; 09-02-2018 o 11:16 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
do actchris.
dzięki za podpowiedź ws obudowy. U mnie "zużyła" się uszczelka na termostacie. Po wymianie na razie nie cieknie; zobaczymy co dalej. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi Q4BA 175/225km 510Nm
Rocznik: 2010
|
Witam mój problem polega na tym że nie mam wcale ogrzewania w kabinie do czasu aż się otworzy termostat mam cyfrowy wskaźnik na Converse i cały czas obserwuje temperature dodam że mam Webasto postojowe i dogrzewacz silnika paliwowy. Z rana jak odpale samochód normalnie się nagrzewa gdzieś do 86 stopni i wtedy otwiera się termostat i nagle temperatura spada gdzieś do 60-65 stopi kiedyś tego nie było takiego spadku po otwarciu termostatu i wtedy dopiero zaczyna dopiero dmuchać ciepłe powietrze wczoraj wymieniłem termostat dalej to samo. Ostatnio przetarło mi wąż od chlodniczki EGR na trasie i wyrzuciło płyn i tak jakby od tamtej pory nie było ogrzewania. Miał ktoś podobny problem???
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Sprawdź czy nagrzewnica się grzeje, nawet przy 60 stopniach powinieneś czuć ciepło w kabinie. Może być zapowietrzona albo jakiś kawałek węża/syfu tam wpadł.
|
|
|
|