![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 | |
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: c-max
Silnik: 1,8 benzyna/LPG
|
![]()
Z tą lubryfikacją to ilu ludzi tyle zdań. W moim jest założona i nic się nie zapycha.Kiedyś olałem sprawę o pojeździłem troszkę sporo km bez tego płynu, no i niestety skończyło się to na wypalonym zaworze.Czy stało się to z tego powodu czy nie,tego nie wiem, ale teraz uzupełniam płyn i nic złego się z silnikiem nie dzieje.Oczywiście wybór należy do Ciebie,ale lepiej porozmawiać z kilkoma fachowcami którzy zakładali LPG do tych silników
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ford::average
![]() Imię: Zdzisław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8 i
Rocznik: 2003
|
![]()
Witaj przy tym przebiegu z tym silnikem nie zakładałbym gazu po 40 kkm wypala sie zawory i bedzie potrzebny remont jak juz zdecydujesz sie jednak na gaz sprawdz najpierw luz zaworowy i koniecznie instalaca z lubryfikacja pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-10-2016
Model: Ford Mondeo MK2
Silnik: 1.8 115KM
Rocznik: 1997
|
![]()
Silnik to DuratecHE nie wiem szczerze czy są jakieś inne rodzaje. Przez ostatni czas jeździłem praktycznie do sklepów trasa około 4 km i kilka razy do większego miasta oddalonego o 30 km w jedną stronę (na te krótkie trasy wcale się nie dziwię o spalanie) lecz raz za 50 zł zrobiłem 86 km a ostatnio zatankowałem również za 50 lecz zrobiłem już ponad 120 km, a robiłem te same trasy. W roku przekraczam orientacyjnie około 10 tyś km. ponieważ mam go niecały rok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-10-2016
Model: Ford Mondeo MK2
Silnik: 1.8 115KM
Rocznik: 1997
|
![]()
Najbardziej chodzi mi o to, czy ten silnik nadaje się do gazu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Imię: Zdzisław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8 i
Rocznik: 2003
|
![]()
witaj uważam ze ten silnik nie jest stworzony do gazu mam taki sam i miał gaz w niemczech przejechał na gazie 45kkm i sie zatarł 4 cylinder zrobiono remont i wyrzucono gaz po remoncie nalatane ma 120 kkm i ok ogólnie mam nalatane 251kkm pozdrawiam
Bump: witaj uważam ze ten silnik nie jest stworzony do gazu mam taki sam i miał gaz w niemczech przejechał na gazie 45kkm i sie zatarł 4 cylinder zrobiono remont i wyrzucono gaz po remoncie nalatane ma 120 kkm i ok ogólnie mam nalatane 251kkm pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: 23-02-2016
Model: Ford C-MAX 1.6B Lift
Silnik: 1.6 B
Rocznik: 2007/2008r
|
![]()
Czy silnik benzynowy 1596cm, ,74kW nadaje się pod Gaz?
macie jakieś własne opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
![]()
Spokojnie nadaje sie do gazu. Tylko miej na uwadze że obecnie jeśli robisz trase 4km to połowe zrobisz na PB a drugą połowe na LPG.
Warto mieć w pełni sprawny termostat przy takiej jeżdzie i temperature przełączania gazu na 30stp. W latko bedzie szybciej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Imię: Marian
Model: Mondeo mk-5
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2017
|
![]()
Że się podpytam. Ja mam zdaje się ustawione włączanie się gazu przy 40 stopniach. Można to obniżyć? Albo spytam inaczej, obniżenie nie będzie ze szkodą dla silnika czy instalacji gazowej?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Imię: Paweł
Model: c-max
Silnik: 1,6 benz 115km + lpg
|
![]()
Mam na lpg przejechane ponad 70tys bez żadnych usterek. Dwa razy wymieniałem filtry gazu i nic więcej. Silnik 1,6 Ti 115km. Instalacja Stag300-4, wtryskiwacze Hana czerwone i lubryfikator. Temperaturę załączania mam ustawioną na 30st i według gazownika nie powinno być mniej, bo może mieć wpływ na wtryskiwacze i reduktor. Jest możliwość odpalenia zimnego silnika od razu na gazie , ale w wyjątkowych awaryjnych przypadkach. Fabrycznie jest na 40st , ale można ją regulować. Na benzynie jadę maks. ok 1,5 km w zimie i przechodzi na gaz.
|
![]() |
![]() |