![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
Imię: Kamil
Model: Focus Mk2 1.9 TDCI 109KM
Silnik: 1.6 TDCI; 109KM; FAP/DPF; manual po przekładce
Rocznik: 2005
|
Czas reaktywować wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć, w cyklu miejskim zauważyłem, że też filtr się dopala. Poza tym producent musiał przewidzieć, że auta będą jeździły w mieście, więc będą musiały sobie poradzić przy mniejszej prędkości, a nawet zatrzymaniu. Auto włącza sobie dodatkowe obciążenia takie jak różnego rodzaju grzałki w szybach czy lusterkach itp. Tyle, że takie dopalanie trwa dłużej niż na trasie, gdy są lepsze warunki. Jak auto jest w procesie dopalania filtra i np stawiasz auto na parkingu, to po kilku minutach przerywa cykl. Następnym razem jak włączysz auto i jedziesz to dokańcza dopalanie. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji odkąd mam Focus'a II 1.6 TDCI 109KM z FAP(DPF). Pojawił mi się problem, który poniekąd jest powiązany z tym wątkiem, więc go tu podrzucę: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciek
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2014
|
Temat wałkowany jednak dalej nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Błąd jak w temacie, awaria silnika przy obrotach wyższych niz 2tyś. Do tego check engine, który sam zniknął po paru dniach. Jeżdżę już tak od dłuższego czasu bo te błędy raz wyskakują non stop a raz są 2 miesiące bezawaryjnej jazdy.
Odczyty z forscana: dpf load 0% scoot 45% ciśnienie 1- 0.0kpa (również po przegazówie) ciśnienie 2 -0.0kpa j.w napięcie czujnika waha sie w okolicach- 0.36-0.4V, raz skoczyło do 0.5 (normalne to czy gdzieś przebicie?) Założony nowy czujnik PDF, wskazania te same. Rurki przedmuchane wydają się drożne, przewody do wtyczki sprawdzone, również na tym "trójniku' rozdzielającym. DPF'a nie regeneruję dopóki nie dowiem się czemu wskazania w ogóle nie pokazują danych. Może przewody przetarte gdzieś niżej? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: C-Max mk2
Silnik: 1.6 cdti 115km
Rocznik: 2012