![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2006
|
Kumpel założył do mondeo 1.8tdci jednomas. Mapa na 155KM i działa spoko.
Wysłane z Tapatalk |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
rozumie, że 2x więcej to też dla ciebie mało ? |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Nie wiem czy zauważyłeś ale w sprzęgle z tdci jest już koło zamachowe a tddi nie.
Z reszta. Ja ciebie przekonywał nie będę bo wiem że dla ciebie wszystko co nie jest focusem 1.6 benzyna to złom. Osobiście nigdy nie pozbylbym się dwumasy z diesla i na tym zakończę swoje wypowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
koło zamachowe kupisz za 50 zł używkę.
1.6 benzyna nie ma nic do rzeczy. poprostu dwumasa jest droga i tyle. dlatego TDDI jest niezniszczalny pod tym względem. jeździ ? jeździ. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Dokładnie skoro coś można ulepszyć i przy tym zaoszczędzić, to dlaczego nie, zresztą nawet gdyby te sztywne sprzęgło wytrzymało tyle co dwumas to za drugim razem znowu będzie taniej.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-04-2012
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2005
|
Sam wymieniłem na sztywne z jakieś 70 tys. temu (oczywiście ze wzmocnionym sprzęgłem) w Focusie 1.8TDCi 2005 i jedyna różnica to minimalnie głośniejsza praca, dla mnie osobiście pomijalna. No chyba, że strzelasz ze sprzęgła to jest słyszalne "uderzenie". Apropo dwumasy to może wytrzymać 150 tys. jak i 50 tys. zależy jak kto jeździ. A i jeszcze jedno nieumiejętna redukcja biegów co by hamować silnikiem tak samo je kończy jak strzały ze sprzęgła.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Zakupiłem kompletny zestaw z wysprzęglikiem Valeo. Dam znać jak założę. Autem jeżdżę dużo. Przeżyłem już 3 razy regeneracje dwumasy w ciągu dwóch lat. Myślę że jeżeli nawet zmieni się głośność trochę dla mnie to nie ma różnicy ważne żebym już nie miał kłopotów z nim.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witajcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak pisałem we wcześniejszym komentarzu wymieniłem dwumas na twarde sprzęgło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Musze wam powiedzieć że naprawdę nic nie czuć po zmianie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedyne co to przy wbiciu 2 jest jeżeli za szybko się oczywiście puści sprzęgło szarpnięcie lekkie i to wszystko. Działa cichutko i nic nie słychać. Zmieniło się za to dużo w prowadzeniu gdyż nie jest już jak wcześniej strasznie mułowaty tylko zbiera się dużo szybciej niż przy nawet sprawnym dwumasie. Chcę polecić ten zabieg osobą które mają taki sam problem jak ja. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie bójcie się wymiany w MK1 1.8 Tdci 115 km na sztywne sprzęgło. Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
[Usunięte]
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zablokowany
Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Jeśli tylko jest taka możliwość to wywalić koło dwumasowe i założyć normalne a nie nabijać kasę za idiotyzmy które jakiś mondry, pewnie od marketingu wymyślił. Działa to tak samo jak tarcza ze sprężynami tylko że KRĘCI się cały czas i tym samym bardziej zużywa. Mam Mondeo 2.0 w benzynie z kołem dwumasowym i co go odpalam to mnie strzela........nie powiem co bo zawsze zatelepie budą chociaż auto ma dopiero 149 000 km po 14 latach i przebieg jest PRAWDZIWY a nie ten z Polski (mieszkam w Niemczech). Mam też Focusa z 2000 roku 1.8 TDDI ze sztywnym kołem i zapala jak marzenie, od strzała i bez telepania budą chociaż ma przebieg 266 000 !
|
|
|
|