![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
Może to być łożysko podpory prawej półosi. lub wewnętrzne przeguby mają luz i wpada w wibracje
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-01-2017
Model: cmax
Silnik: 1.8b
Rocznik: 2004
|
Ja miałem wibracje na kierownicy kaście wszystko dr żałować raz mocniej raz słabiej. Sprawdzał mechanik ,diagnostyka nic nie dała auto przeszło przegląd. A kolega który też tak miałem mówi że trzeba łapę pod silnikiem wymienic-a mechanik że robi wymianę na moją prośbę bo on by tego nie robił bo jest ok.No i okazało się że kolega miał rację wibracje zniknęły.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6
|
Mechanik wykluczył łożysko podpory oraz przeguby. Stwierdził, że nie ma tam żadnych luzów.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
No to krzywe felgi. Ja miałem też niby ok ale i tak założyłem nowe to różnica ogromna
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Szczerze to wątpię w krzywe felgi. Jak wytłumaczyć, że czasem prawie nie czuć drgań a po chwili drży mocno? Ponadto byłem u dwóch różnych wulkanizatorów (zaufanych) u których zmieniam opony od kilku lat i twierdzą, że z kołami jest wszystko w porządku.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
Zobacz jeszcze prowadnice po których klocki pracują, może nie odbija któryś i klocek ociera o tarcze. Podnieś auto na lewarku i zakręć kołem. Jak będzie ocierać, zdemontuj koło, hamulec i zregeneruj prowadnice śrubokrętem, papierem ściernym na kątówce, jak tam wolisz ;]
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Kacha
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2008
|
koła są dobrze wyważone? może głupie, ale u mnie pomogło, powyżej 100km/h kierownica szalała. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po wyważeniu wszystko przeszło
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-07-2010
Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Jestem po wymianie tarcz oraz klocków hamulcowych. Tarcze kupiłem firmy Brembo a klocki Motorcraft. Efekt to minimalnie mniejsze wibracje lub efekt placebo. Ostatnio jadąc równą drogą ok 110 km/h zaczęła drżeć kierownica, to zredukowałem bieg aby sprawdzić czy obroty silnika mają na to jakiś wpływ. Odpowiedź to: nie mają. Jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, to bardzo proszę się nim podzielić. Może za bardzo się tym przejmuję, jednak samochód sprawuje się bez zarzutu i tym bardziej chciałbym aby podróż przebiegała w pełnym spokoju.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-01-2017
Model: cmax
Silnik: 1.8b
|
Tak jak wyżej już pisałem, poprosiłem mechanika by mi wymienił poduszkę pod silnikiem.Przyczym on twierdził że to nie ma sensu bo on jest jeszcze dobra po wyjęciu okazało się że guma jest oddzielona od aluminium w którą jest zatopiona .I okazało się że drgania ustąpiły.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|