![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Może jest to związane z ilością czynnika w układzie? Walczyłem z niewielkim ubytkiem czynnika przez dwa sezony. Był minimalny, trudny do namierzenia. Cały sezon klima chłodziła, po zimie już nie. Nieszczelny był jeden presostat, ten przy przednim pasie. Czynnik uciekał poprzez zaprasowanie na presostacie, nie przez gwint. Do sedna. Efekt szarpania silnikiem związany z cyklicznym załączaniem elektrosprzęgła sprężarki miałem przy ubytkach. Od zeszłej wiosny, po wymianie wadliwego presostatu nie mam tego efektu. Szarpanie silnikiem było przedtem czuć na wolnych obrotach, jak i przy prędkościach autostradowych, po naprawie i uzupełnieniu czynnika sprężarka pracuje chyba cały czas. Być może niewłaściwa ilość czynnika powoduje rozłączanie któregoś presostatu, z powodu złego ciśnienia w układzie, czego efektem jest odłączanie sprężarki. Nie znam się na klimatyzacjach...
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus
Silnik: 1,6 Tdci 109km
Rocznik: 2006
|
uzupełnię czynnik i zobaczę. Dzięki za podpowiedzi.
|
|
|
|