Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2017, 15:48   #11
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: 1.8 tddi doprowadza do szalu przy odpalaniu

W moim przypadku okazało się że mam przestawiony rozrząd . Podobne miałem objawy choć pomagało podpompowanie paliwa gruszką i palił od strzała . To mnie zmyliło i byłem pewny że się zapowietrza . Pompiarz dopiero ustawił rozrząd i zapłon i mam do dziś spokój
A byłem pewny ,że niewłaściwie ustawiony rozrząd da się wyłapać samym uchem . Może więc i w tym przypadku będzie analogia

EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2017, 17:45   #12
Hooch180

Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - U mojego ojca było dokłanie to samo. Też się okazało na końcu, że rorząd był nietentego. Więc @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Sprawdź to.
Hooch180 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2017, 19:24   #13
sebko
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2004

Witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. świeżo zarejestrowany krążę po forum.
Kupiłem Focusa w kwietniu, w lipcu/sierpniu pożyczyłem ojcu auto na tydzień (mnie nie było, on potem wrócił na emigrację) - wsiadam po powrocie, a tu nie odpala od strzała jak zawsze. Trzeba było nawet piłować drugi raz czasami. Mama mówi że ojciec strasznie gazował przy ruszaniu (mama się nie zna, po prostu auto wyło jak zarzynane jak ruszał z jedynki) - jedyne co wiem, że mogę mu zarzucić. Zrobiłem jedną trasę 200km, w aucie śmierdziało ropą przy włączonych nawiewach, a pod maską przy skrajnym lewym wtrysku mokro - coś puszcza. Potem sprawdzanie na zimnym jak odpala, i tak jak wyżej pisałem.
Od razu: mechanik, diagnoza, naprawa - okazało się że przewody paliwowe skruszałe, do wymiany, i możliwe że filtr paliwa jest jakiś no-name (wymieniany na początku lipca) i to on winny (przewody raczej nie są winne, jak twierdził, nie spotkał się raczej żeby to było to). Tak samo mówił że gazowanie nie musi być przyczyną, tylko wiek i trafienie w moment.
Naprawa to tylko przewody, bo filtr okazał się w miarę spoko (bodajże filtron) i problem zniknął. Od wtedy jest na strzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podsumowując - u mnie podejrzewali filtr paliwa i może przewody, wyszło że wymiana przewodów rozwiązała problem.
sebko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2017, 20:21   #14
Ferdinando focuso
ford::beginner

Imię: Daniel
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 2001

To sam juz nie wiem co mam zrobic. Swiece i tak wymienie. A czy powie mi ktos jak sprawdzic czujnik halla w pompie? Slyszalem ze jakies czujniki na silniku polozenia walka rozrzadu maja tez wplyw gdy sa zabrudzone itd.

Ostatnio edytowane przez Ferdinando focuso ; 10-11-2017 o 20:28
Ferdinando focuso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2017, 21:12   #15
ministerq

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010

Ten silnik nie ma czujnika wałka. Ma czujnik wału (z tyłu skrzyni biegów), i czujnik położenia wałka pompy wtryskowej.
Odczytaj błędy. Jeśli to któryś z tych czujników, to wyjdzie to na błędach.
Stary 10-11-2017, 21:30   #16
sebko
ford::amateur

Imię: Sebastian
Silnik: 1.8 tddi

Jeśli chodzi o mój przypadek to było proste - kiedy był filtr wymieniany i na jaki? Jeśli dobra firma to na 99% można wykluczyć filtr paliwa. Przewody było widać że do wymiany i dopiero potem był sprawdzany filtr. Cała historia. Opisałem swój przypadek żeby dać inny przykład niż wszyscy, a który okazał się tym poszukiwanym przeze mnie. Może nietypowy przypadek, ale też jedyna oznaka jaką miałem, to problem z odpalaniem. Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sebko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2017, 08:45   #17
kaziukas
ford::average

Imię: Angeloss
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 16 V

Cytat:
W moim przypadku okazało się że mam przestawiony rozrząd . Podobne miałem objawy choć pomagało podpompowanie paliwa gruszką i palił od strzała . To mnie zmyliło i byłem pewny że się zapowietrza . Pompiarz dopiero ustawił rozrząd i zapłon i mam do dziś spokój
A byłem pewny ,że niewłaściwie ustawiony rozrząd da się wyłapać samym uchem . Może więc i w tym przypadku będzie analogia
miałem podobny przypadek w Mondeo,do minus 5 odpalał w miarę dobrze a potem to kicha,noca podgrzewałem go by silnik nie ostygł,bo jak był ciepły problemów nie było.Prze cuda z nim robiłem,w końcu sprawdziłem kompresje i była słaba-ok. 22,25,26,26 bar.Co dwa lata wymieniałem świece żarowe [tanie] na Iskra"[nie narzekałem na nie] ,W końcu podgrzewałem 2X świece żarowe ,1 raz aż do usłyszenia pyknięcia przekaznika który wyłączał grzanie by podgrzać cylindry,odczekałem ok. 15 sek. i 2 X już odpalałem na dotyk.Jak sprawdzisz kompresję to będziesz miał jasną sytuację co gdzie szukać-min. to 28 bar.

Bump: dodam jeszcze ,że nie odpala się disla jak pb ,trzeba parę sek. dać na grzanie świec i potem odpalanie.
kaziukas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2017, 23:13   #18
Ferdinando focuso
ford::beginner

Imię: Daniel
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 2001

Wlasnie to moze byc cala przyczyna u mnie. Zadna swieca nie grzala wykrecilem sprawdzilem na akumulatorze i zero zadna nawet ciepla sie nie zrobila. Jutro wymienie swiece i dam znac co i jak. Mam nadzieje ze to pomoze.
Ferdinando focuso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2017, 23:29   #19
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Niestety nie pomoże.
Zdrowy diesel na bezpośrednim wtrysku i bez świec sobie radzi.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2017, 09:13   #20
EW1

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

Zamiast kombinować i gdybać jedź do dobrego mechanika (pompiarza) niech ci sprawdzi rozrząd i kompresję. Wtrysk bezpośredni nie potrzebuje świec by odpalić od strzała
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania