![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: Focus sw mk3
Silnik: 1,6 tdci 115
Rocznik: 2011
|
Ani jednym ani drugim.
Forscan-em tak. Ale pełna wersja. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-01-2018
Model: Focus mk3 i C-Max mk2
Silnik: 1.6TDCI 116PS
|
Egr ogarnięty, wymienilem go na czysty i sprawny, adaptowalem focccusem i działa jak nalezy.
Teraz jak silnik ma z powrotem pełną moc wyskakuje co jakis czas p2599 (przeladowanie turbiny). Podcisnienia sprawdzone i wygladają ok, trzymaja cisnienie, gruszka turbo tez trzyma cisnienie. Jesli turbo mialoby zapieczone lopatki to przeladowywalo by caly czas czy tylko czasami? :/ |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Ten błąd może mieć różne podłoże.
- zawór sterujący - gruszka - łopatki turbo - źle ustawiona sztanga sterująca łopatkami - źle odczytujący ciśnienie czujnik Ale czasami szkoda sobie nim głowy zawracać, spróbuj tylko ustalić dokładnie przy jakiej prędkości obrotowej występuje. Po zmianie softu w C-maxie pojawił mi się właśnie ten błąd. Sprawdziłem totalnie wszystko, później okazało się że pojawia się przy przekroczeniu 4 tyś obrotów, gdzie mało kiedy go tak kręciłem po zmianie softu i nie miał wpływu na żadną prace samochodu - raz na kilka miesięcy tylko kasowałem, a auto i tak jeździło bez problemu.
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
|
Spróbowałbym jeszcze zaktualizować PCMa do najnowszej wersji - może pozmieniali coś, co będzie miało na to wpływ.
Robiłeś też pełną adaptację po resecie KAM? Jaki masz przebieg? |
|
|
|
|
|
#15 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Nie robiłem resetu KAM, ale dziś to zrobię. Robiłem tylko adaptację EGR. Przebieg to 154tys km. Problem w tym, że błąd pojawił się wczoraj kilkukrotnie, dziś rano zrobiłem 30km i błąd nie wyskoczył ani auto nie szarpało... ciekawe co będzie później Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez focccccus ; 23-01-2018 o 13:31 |
||
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Dawno nie jeździłem tym Focusem, aż do teraz i temat wraca,
dziś pojechałem za miasto i przy pierwszym mocniejszym wciśnięciu gazu na 5tym biegu przy 2500-2700obr/min znowu wyskoczyl blad przeładowania turbo... ponadto na rozgrzanym silniku slychac syczenie powietrza, ale nie mogę zlokalizować skąd to dochodzi, zauwazylem tez ze przepustnica jest lekko zapocona w oleju... Na nizszych biegach samochod nie lapie bledu, nawet na 3-4 biegu jadąc do 3500obr/min nic sie nie dzieje, problem pojawia sie dopiero na trasie 5-6 bieg... czyli wieksze obciazenie Ostatnio edytowane przez focccccus ; 07-03-2018 o 20:19 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-03-2018
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 tdci 115
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
|
Syczenie to może być nieszczelność w dolocie.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Patryk
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012
|
Witam serdecznie forumowiczów. Z problemem przeładowania turbiny zmagam się już od 3 miesięcy w moim Focus mk3 1.6 tdci 95 km przebieg 200tys.
Również pojawia mi się błąd p2599. Auto było już w 3 warsztatach po kilka tygodni i nic. Została zrobione: -regeneracja turbiny i zamontowana nowa gruszka (ustawione przez firmę na stanowisku pomiarowym) -wymieniony zawór Pierburg N75 (sterowanie ciśnienia) -wymienione węże (twarde, nie zasysają się) -podmieniony czujnik ciśnienia -wszystkie przewody szczelne -wgrany inny soft (ale z tego co wiem to nie najnowszy) oczywiście były robione adaptacje gruszki itd) błąd p2599 pojawia się przy wciśnięciu pedału gazu agresywnie w podłogę na biegach 2-6 (wtedy kompyter pokazuje ciągle ładowanie 2,5 bara z ciśnieniem atmosferycznym. przypuszczam że ładuje więcej ale czujnik widzi tylko tyle bo taką ma skalę maksymalną) Co najdziwniejsze jak dodaje gazu płynnie od samej góry do maksymalnego położenia to widać że ciśnienie jest upuszczane i nie dochodzi do przeładowania. Sprawdzam to na programie fordscan. Mówiąc krótko daje gaz w podłogę np na 4 biegu, auto rozpędza się pomału np z prędkości 50 km/h, forscan poazuje pełne ładowanie turbiny nic nie upuszcza ciśnienia. w tedy tryb awaryjny. A jak normalnie naciskam gaz do podłogi to widać, że ciśnienie jest upuszczane. Jestem z okolic bielska białej. Mogę podjechać do karkowa, katowic itd byle by ktoś w końcu mi to naprawił. U mnie wszyscy rozkładają ręce. Serdecznie dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-05-2017
Model: ford focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
|
Witam czy mógłbyś napisać co było przyczyną?
|
|
|
|