![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: GALAXY
Silnik: 2.0 TDCI DW10C
Rocznik: 2013
|
Mam dokładnie ten sam problem. Czy udało się komuś go rozwiązać bez wymieniania wszystkich elementów z dobrych na nowe.
U mnie zrobione: Wymienione wszystkie tarcze klocki, wyczyszczone i pomierzone czujnikiem zegarowym piasty; wymienione tylne piasty ponieważ miały jakby taki ząbek podczas kręcenia; sprawdzona zrobiona zbieżność i geometria; układ kierowniczy bez luzów i stuków; wymienione dwa komplety opon lato i zima oraz zakup nowych felg dodatkowych do opon zimowych; koła wyważane kilka razy w różnych wulkanizacjach. Drgania występują jak u kolegi z 1 postu spontanicznie ale udało mi się zauważyć pewne zależności: auto rozpędzone do 120 km/h wbijam luz i puszczam gaz auto zaczyna zwalniać kierownica dostaje drgań ale wydaje mi się, że drgania kierownicy są tylko objawem a drży cała karoseria siedząc z tyłu w trzecim rzędzie siedzeń drgań pojazdu nie czuć. Czasami jadę brak drgań na kierownicy przyhamuję mocniej zaczyna drgać kierownica już podczas hamowania i po puszczeniu hamulca drży dalej. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
Model: Hyundai IX 20/Ford S-max
Silnik: 1.4 Pb / 2.0 TDCi
Rocznik: 2015/2008
|
Moja nie fachowa opinia o ile kogoś interesuje jest taka... Coś się przesuwa a dokładnie silnik i skrzynia względem kół może to bzdura ale.. Obejrzałbym poduszki. Pierwszy typ główna poduszka olejowa po prawej ( po lewej patrząc od przodu auta). W jednym temacie koledze wymiana pomogła. Objawy np trzęsie mi się losowo fotel pasażera ale jak na nim siedzisz nie czuć, stwierdziłem organoleptycznie że u mnie siedzi właśnie ta. Zakupiłem jakiś czas temu czekam na chwilę by wymienić ... Diabli ta koronę nadali, trafiłem na kwarantannę, później na drugą a teraz czekam na wyniki koleżanki z pracy i nie wiem czy znów na nią nie trafię. W końcu wymienię i zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Witam. Wymieniłem tuleje tylnej osi(cukierki) były lekko rozwulkanizowane nic to nie zmieniło. Stwierdziłem że muszę być pewny wszystkich gum z przodu więc wymieniłem całe wahacze na nowe + końcówki drążków kierowniczych (wszystko lemforder) i dalej nic się nie zmieniło. Po wymianach pojechałem na zbieżność opowiedziałem Panu swoją historię i ku mojemu zdziwieniu Pan po ustawaniu zbieżności wyszedł z kanału i powiedział, że jego zdaniem lewy przegub wewnętrzny ma za duży (góra -dół) luz który zmienia się w zależności od położenia. Miałem kiedyś w innym aucie wymieniany przegub wewnętrzny ale tam ewidentnie podczas przyśpieszania szarpało całym autem i kierownicą i zaczęło się to po kolizji więc sprawa była jasna. Przewertowałem nasze forum i z tego co wyczytałem luz na przegubie wewnętrznym w fordach potrafi się zrobić po 50 000 km. co o tym sądzicie? Ps. Znalazłem zamienniki przegubów wewnętrznych tylko chińskie pascal, maxgear gsp itd.,a całą półoś mettali (ponoć włoska dobrej jakości) macie jakieś doświadczenia z tymi firmami ?
Ostatnio edytowane przez piotrasv45 ; 20-04-2021 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Więc tak półoś mettali lewa wymieniona nic się nie zmieniło. Po wymianie stwierdziłem, że jest zarówno na starej lewej półosi jak i na nowej lekki luz ale nie na samej półosi ale w gnieździe (flanszy) gdzie wchodzi trzpień przegubu wewnętrznego do skrzyni. Porównywałem luz z innym Galaxym który nie drży i jak by u mnie jest minimalnie większy. Ps. Kupiłem też nowe felgi na lato ale nic się kompletnie nie zmienia. Tak myślę sobie, że jeszcze dwie piasty z łożyskami przednie i prawa półoś, ale jak to nie pomoże to co... poduszki silnika maglownica wymiana dobrych rzeczy na nowe nie przynosi skutku. Objaw drgań kierownicy jest najbardziej zauważalny jak się przy prędkości 130 puści gaz i prędkość spada poniżej 120 km/h. Ale zdarza się, że występuje bardziej spontanicznie. Pomocy
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Problem rozwiązany okazało się, że wymiana prawej półosi na METELLI 17-1154 załatwiła sprawę. Starą półoś sprawdzałem wcześniej kilkukrotnie nawet wyciągnąłem ją wcześniej raz i nie wyczułem luzu. Dopiero dzisiaj po wkręceniu jej w imadło i dokładnych testach w zauważyłem niewielki luz na przegubie wewnętrznym, a dokładnie kielichu podpory. Oznacza to że zawiecha na bazie mk4 jest bardzo na to wrażliwa bo samochód oglądało kilku mechaników, diagnostów i ludzi dobrej woli a usterki nie znaleźli. Pozdrawiam i życzę wszystkim rozwiązania tego nieprzyjemnego drgania kierownicy !!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
Model: Hyundai IX 20/Ford S-max
Silnik: 1.4 Pb / 2.0 TDCi
Rocznik: 2015/2008
|
Wczoraj wymieniłem prawą pół oś i du... pozytyw jest taki że to co brałem za nie dające rady sprzęgło było winą przegubu. Dragania przy mocnym bucie na biegach 4.5.6. Rozpedza
sie ładnie ale bicie na kierownicy jak było tak jest... szukamy dalej Ostatnio edytowane przez Obiboc ; 04-06-2021 o 08:18 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
maglownica nie ma luzow?
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
|
dorzucę swoje... zaczalem czuc wibracje przy skrecie w prawo, najczesciej pojawialo się to przy dlugich lekkich łukach, póżniej zaczęło się bicie przy hamowaniu. Okazało się ze prawa tarcza krzywa od 5 do 7 setek bicia plus była już dość mocno skorodowane. Tarcze wymienione ale bicie pozostało. Znika przy skrecie w lewo. Natomiast dalej pojawia się przy lekkim skrecie w prawo jak i przy wyzszych predkosciach rzędu 130-140 na wprost (tutaj większe wibracje niz przy skrecie w prawo), nie ma znaczenia czy jade z wcisniętym gazem czy też "na sprzęgle".
|
|
|
|