![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-11-2024
Model: Ford Focus Mk.III
Silnik: Duratec 1.6 105km
Rocznik: 2011
|
Witam,
W nowo zakupionym Focusie mk.3 wymieniłem olej na motula x-clean 5w30 z dolewką ceratec, w starym zauważyłem kilka drobinek, nie jestem pewien czy to opiłki czy poprostu jakiś syf (załączam zdjęcie). Po wymianie olej miałem troszkę wyżej maxa na bagnecie (jakieś 3mm), więc zostawiłem to w spokoju. Po przejechaniu jakichś 150km wczoraj, sprawdziłem stan oleju i znajduje się delikatnie poniżej środka (między min a max), dodatkowo zauważyłem zapocenie jakby z oleju w miejscu gdzie wkłada się bagnet. Co może być powodem takiego ubytku? Z góry dzięki za odpowiedź. Ostatnio edytowane przez zzzsunaj ; 03-11-2024 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Chyba zapomniałeś dołączyć zdjęcie. Zapocenie od oleju to jedno, ale jeśli Tobie ubyło w ciągu 150km od ponad max na połowę to tam albo jest wyciek albo silnik wieprza olej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-11-2024
Model: Ford Focus Mk.III
Silnik: Duratec 1.6 105km
Rocznik: 2011
|
Poprawione, do tego załączam zdjęcie jak to wygląda po zdjęciu dolnej osłony silnika, jest mocno zaolejone.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Ciekawe, bo to co jest na 2 fotce to osłona mechanizmu wybieraka skrzyni biegów!! cała obryzgana olejem, zdejmij i zobacz czy tam nie cieknie.
Mechanicy zwykle tak mówią - wymyć i obserwować, wtedy coś więcej będzie wiadomo. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 04-11-2024 o 11:29 |
|
|
|