![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
Dzięki za odpowiedź.
Będę w stanie to zrobić "na aucie" bez wyciągania osi z piasty i skrzyni po odpięciu wahacza od zwrotnicy? Czy krzyżak z wieloklinu zejdzie bez oporu? Domyślam się, że jest tam jakiś pierścień ale zapieczone z powodu smaru raczej nie będzie? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
lepiej będzie wyciągnąć przegub ze zwrotnicy
będziesz naciągał mc persona ? troche lipa |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Żeby wyjąć z piasty też trzeba trochę naciągnąć. Zastanawiam się czy nie tyle samo.
Przy okazji widzieliście kiedyś takie opaski? Jak to się naciąga. Dostałem takie dziwactwo do osłony sasic. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
No tak. Też kupowałem sasic i dostałem taki sam badziew.
Naciągnij to kombinerkami ile się da przez to ucho i wygnij na drugą stronę - zaklep to ucho i tyle. Niby ma trzymać. MI po tym zaabiegu trochę smar wychodził spod osłony, ale ja za dużo smaru chyba dałem. Przegub wewnętrzny się normalnie rozkłada. Jedyne co go trzyma to... guma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak ją zdejmiesz to Ci się rozpadnie na dwie części. W środku będziesz miał smar i się zdziwisz - on będzie płynny prawie jak olej. Do dziś zachodzę w głowę czy taki był fabrycznie czy to z wypracowania. Aha: zapomnij, że zrobisz to na aucie. Po 1 nie ma opcji, a po 2 po prostu na zewnątrz jest łatwiej. Jak wyjmiesz przegub ze zwrotnicy to już dalej jest z górki. Szarpiesz półoś (MUSISZ łapać za tą cześć "za" gumą na przegubie wewnętrznym inaczej to się rozpadnie!!) i ona ma wypaść ze skrzyni. Tam jest po prostu zabezpieczenie z takiego niby drutu, który wpada w kanał w skrzyni i tyle. Przy składaniu upewnij się, że na pewno dobrze wskoczyła półoś w skrzynię. Mi się zdawało, że niby weszło, a potem w czasie jazdy przy ruszaniu coś mi "pukało". Okazało się, że półoś wyskoczyła ze skrzyni, ale z racji tego, że nie ma gdzie odejść to trzymała się na frezie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 19-06-2020 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
co wy się tak boicie rozpiąc tą półoś dać ją na stół i zrobić to jak Bóg przykazał
opaska badziew, kup zaciskową przez takie obcęgi. tak robią w oryginale. byle nie ślimak. ps. smar płynny jest z wypracowania, normalnie jest gęstszy. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Myślałem, że te opaski będą inne, takie zaginane lub na szczypce. Nie bardzo ogarniam po co jest ta okrągła dziura w opasce. Chyba faktycznie kupie szczypce i same opaski zaciskowe.
Nie chciałem wyciągać półosi ze skrzyni żeby olej nie wyciekł. OK, to, że z piasty muszę wyjąć to już wiem ale czy tej opaski nie zacisnę na aucie? poza czyszczeniem to tylko tyle by było do zrobienia "na aucie". Miałeś problemy przy wyciąganiu półosi z piasty? Tak jeszcze dopytam. Napisałeś, że "Tam jest po prostu zabezpieczenie z takiego niby drutu, który wpada w kanał w skrzyni i tyle.". Zabezpieczenie spada do skrzyni czy źle Cie zrozumiałem? Ostatnio edytowane przez kris86k ; 19-06-2020 o 20:48 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
jak chcesz wyjąć całą półoś to olej ze skrzyni poleci. jak tylko z kielicha to będziesz zapinał osłone na aucie. z wyciąganiem półosi nie powinno być problemu z piasty.
jak będziesz wyciągał półoś ze skrzyni to jeśli nie jest to półoś z podporą półosi trzeba wziąć młota, przecinak i wybić ją ze skrzyni. przy wkładaniu trzeba trzepnąć porządnie ale żeby nie uszkodzić simmera |
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
![]() Imię: Artur
Model: Focus Mk3.5
Silnik: DW10F
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Czasem fajnie trzyma ten pierścień dlatego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ładnie napisał jak się to ściąga: Cytat:
i nawet ładnie pokazany jest pierścień, o którym pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
||
|
|
|
|
|
#19 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
tak, opaski dokładnie takie
tylko trzeba mieć jeszcze "szczypce" do zaciskania, które kosztują 15 zł |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
W mojej opinii (robiłem to pół roku po wymianie oleju w skrzyni) jak koło lekko podniesione żaden olej nie ma prawa wyciec
|
|
|
|