Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-12-2008, 19:39   #11
wojoo
ford::advanced

Model: No One
Silnik: Inne
Rocznik: 2016
Domyślnie Re: [MK3] dziwne drgania

ja natomiast mam takie drgania na jałowym biegu lub przy wcisnietym sprzegle ... ciekawostką jest to ze jak wrzuce bieg wsteczny to obroty wkakuja prawie rowno na 1000obr/min i jak reką odjął ... zero drgan i ledwo nawecz czuc na sprzegle ze jade dieslem ... oczywiscie zrzucenie wstecznego - obroty spadaja (i faluja) i drgania powracaja (czasem nawet lewarek od biegow wpada mi mocno w rezonans - pomaga jak ustawie reka idealnie na centralne polozenie)

wojoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 19:45   #12
makten
ford::average

Imię: rts
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014

Zawika, na włączonej klimie nie patrzyłem , a wogóle to jakieś dziwne to jest bo jak jadę pod skrzyżowanie czy światła to obroty szaleją w okolicy 1000 ale rzadko to się zdarza, np. dziś na zimnym silniku bo na ciepłym to tylko trzyma równo 1000 jak się toczy, ale trzęsie trzęsie, czuć a najgorsze jest na jałowym biegu jak wcisnę pedał gazu delikatnie i popchnę go do ponad 1000 obrotów to jest taki punkt gdzie telepnie zdrowo całą budą, jest bardziej odczuwalne, no nie przychodzi mi nic innego do głowy zwłaszcza że dwumasówkę wymieniałem przy 130000 a mam teraz 155000 przejechane. słuchajcie a czy jest możliwe że gdy skręcam ostro kierownicą w lewo i przyspieszam to koło pasowe przenosi drgania na kierownicę?? bo przy skręcie w prawo nic takiego nie występuje. dzięks z góry, pozdro.
makten jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 20:12   #13
paddy

Model: mondeo
Silnik: 1.8 Zetec
Rocznik: 2002 hatchback

ech tam... ja tez tak sie przysluchiwalem silnikowi na swiatlach i tez mnie tam w siedzeniu rezonasowalo, ale sie dlugo nie zastanawialem tylko zmnienilem droge do pracy gdzie nie stoje w korkach i teraz tylko noga na gaz i wio do przodu.

BTW im wiecej sie czyta na forum tym wiecej problemow sie pojawia w aucie. ;-))))pozdro
paddy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2008, 20:40   #14
robmod
ford::amateur

Imię: Robert
Model: MKIII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Aha jeszcze jedno co powiedzieli w serwisie to to ze jak sie upieram to moga mi sprawdzic wersje softu "bo moze producent juz to porawil" (przypominam ze to jest niby normalne). Pod warunkiem ze juz nie mam najnowszej wersji. A ze chcieli troche duzo za sprawdzenie wersji softu to zrezygnowalem....
robmod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2008, 20:55   #15
Snajper_881

Witam!
A orientuje się ktoś może co może być przyczyną drgań podczas prawie każdego ruszania?
Ruszam delikatnie, cała buda drźy i obroty spadają na ułamek sekundy...bez względu czy AC on czy off...Może jakaś poduszka? Wtryski bym raczej wykluczył.
Pozdrawiam!
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2009, 20:51   #16
starwind
ford::beginner

Model: Explorer, Mondeo Mk3
Silnik: 4,0 LPG, 2,0 TDCI
Rocznik: 1996, 2003
Domyślnie Odp: Re: [MK3] dziwne drgania

odgrzebię może ten temat

Cytat:
Napisał Snajper_881 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ruszam delikatnie, cała buda drźy i obroty spadają na ułamek sekundy
u mnie są podobne objawy jak staram się ruszyć "delikatnie" to całe auto dostaje starsznych drgawek
dźwięk na moje ucho przypomina walenie wydechu gdzieś o budę
znika około 2000rpm
(nie wiem czy to normalne bo to mój drugi diesel w życiu z czego pierwszy z turbiną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Macie jakieś pomysły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
starwind jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2009, 14:55   #17
jaco_slask
ford::beginner

Model: MK5
Silnik: EcoBoost
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: [MK3] dziwne drgania

Witam wszystkich - dołącze sie to tego postu.
Ja tez czuje male drżenie w okolicy popielniczki lub lewarka biegów, ale tak delikatnie i tylko podczas przyspieszania po zmiane biegu na wyższy.

Mam tez pytanie odnośnie co do "grafitowego smaru". Ostatnio zauważyłem coś takiego w okolicach skrzyni biegów lub przegubu na przedniej osi. Czy to moze byc cos poważnego. Czy to się jakoś uzupełnia - wymiena.
jaco_slask jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2009, 21:25   #18
mch12
ford::advanced

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

w moim mondku [154000 km]jest zupełnie tak samo jak u kolegi WOJOO tylko bez falowania obrótów i tak samo jak u kolegi SNAJPER 881 i STARWIND

u mnie bieg jałowy to wskazówka ciut wyżej albo na równi z 3 kreską obrotomierza i mechanik mówił że dobrze ( dodam że mój trasit[2005] ten sam silnik tylko na tddi ma sporo poniżej tej 3 kreski i od wóch lat nic się nie dziej i chodzi równo), z klimą jest ciut lepiej
bo nie słychać koła pasowego.
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2009, 23:33   #19
JARZAB777

Model: C max + fusion USA
Silnik: 1.5 tdci + 2.5 bp
Rocznik: 2017+ 2016

witam morze coś podpowiem na temat tych drgań proponuje wyczyścić zawór erg doprowadzający spaliny do kolektora ssącego jest możliwe że jest zabrudzony i jest nieszczelny i na jałowym doprowadza za dużo spalin i jest słabe spalanie i buja silnikiem to była usterka umnie tak samo jak opisujecie bo w dolocie powietrza znajduje się olej z odmy w połączeniu ze spalinami tworzy nagar i zawór błędnie pracuje a powinien raczej precyzyjnie bo na jałowym powinien być zamknięty odpiszcie jak pomogło czyszczenie jak się ktoś zdecyduje
JARZAB777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania