![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010
|
Pierwsza sonda powinna oscylować w granicach 0,5 wówczas mieszanka jest stechiometryczna. Jeżeli na rozgrzanym silniku lata cały zakres to gdzieś albo wtryski leją i również korekta krótkoterminowa lata, druga powinna być jak najbliżej 0,1 wówczas mamy czysty kat i prawidłowe spaliny ona koryguje sondę pierwszą , że nadal za bogato jeżeli nie potrafi tego skorygować wówczas w okolicach 0,9 i potrafi wywalić że kat przeciążony i do wymiany. Kpa na wolnych wg mnie masz prawidłowy. Jak dodasz gazu i odpuścisz wówczas druga sonda wzrośnie ale zaraz spada normalny objaw dodajesz gazu mieszanka staje się bogatsza i po to jest ta korekta.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: S-max
Silnik: 2.0 duratec 145KM
Rocznik: 2010
|
Problem został rozwiązany. Przyczyną były zaworki sterujące klapami w kolektorze. Otwierały się dopiero przy 4500 RPM. Co ciekawe zaworki są dobre, gość który robił remont źle podpiął wężyki, zorientowałem się dopiero jak miałem drugi taki silnik do porównania. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#13 | |||
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak z ciekawości spytam tylko: po co usunięto katalizator? |
|||
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: S-max
Silnik: 2.0 duratec 145KM
|
Silnik brał duże ilości oleju po czym miałem błąd drugiej sondy za katem i tak jeździł. Po remoncie auto było zamulone myślałem że może kat być zatkany. Więc defakto chyba niepotrzebnie go usunąłem.
|
|
|
|