![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::beginner
![]() Imię: Gamerider
Model: Kuga 2
Silnik: 1,6 ecoboost, benzyna
Rocznik: 2014
|
![]()
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
n, nawet ją znalazłem hehe
Za to cholerny mechanik mi rozwalił korek spustu oleju i nie mogę odkręcić nijak... przez takich patałachów ludzie zaczynają sami naprawiać auta bo tracą zaufanie do "fachowców"... Ostatecznie to całą miskę chyba odkręcę... no chyba że @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] n mi podpowiedz gdzie słomkę wetknąć żeby odpompować stary olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A serio to zamówiłem wykrętaki i nową śrubę. Na razie od góry rozkręcam ale się zatrzymałem przed demontażem pokrywy kół zębatych wałków rozrządu. Zauważyłem też, że dość mało płynu chłodzącego jest...więc może to jednak uszczelka pod głowicą. To nie była by zła opcja bo to już kiedyś robiłem i do zezłomowania auta 6 lat było bez dodawania nawet kropelki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Koszt 15k. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
![]()
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, nie łudzę się. Zdążyłem znaleźć info o pękaniu bloku z powodu wady fabrycznej. Podobnie jak pękanie tłoka (zawsze to samo miejsce). Biorę też pod uwagę zużyte pierścienie... Póki nie odkręcę wszystkiego to nie będę wiedział.
Podobno w kolejnej generacji rozwiązali problem pękających bloków. Pytanie na wyrost nieco: czy silniki z Kugi 3 pasują do skrzyni i punktów mocowania w Kudze 2? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
![]()
Można zmienić na 1.5 EB, ale trzeba całą komorę silnika (z częścią elektryczną).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
![]()
Ciekawa sprawa, Ford w swoim Technical Service Bulletin 22-2229 z 9 czerwca 2022 potwierdza, że silniki z 2015-2018 Edge, 2017-2019 Escape (Kuga; budowane przed 17 maj 2019), 2017-2019 Fusion (budowane przed 9 kwietnia 2019) mają wadę pękania bloku pomiędzy 2-gim i 3-cim cylindrem. Jako powód podają zmianę konstrukcji z "closed deck system" na "open deck system". Nie wiem jak to na polski przetłumaczyć fachowo... system otwartego/ zamkniętego chłodzenia cylindrów?
Da się po VIN stwierdzić jaki silnik mam wsadzony? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
![]()
Każdy 1.6 EB ma otwarty blok, nie trzeba sprawdzać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]()
Może koleś podaje niekompletna informację ale moje auto jest z 2014 roku i wg jego informacji to przedtem były silniki, które wyglądały tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A następnie tak zrobili i stworzyli problem przez te dodatkowe nacięcia chłodzące: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i potem poprawili konstrukcję: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze nie rozkręciłem głowicy, od dwóch dni walczę ze zniszczonym przez mechanika korkiem miski olejowej... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
![]()
Jeśli dobrze znalazłem, to ten TSB ma tytuł "2.0L EcoBoost - Coolant In Cylinders, White Exhaust Smoke and/or Illuminated MIL", nic tu o 1.6 nie ma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Nie ma się co załamywać. Ja osiągi tego silnika uwielbiam, dał mi tyle radości z jazdy, że może wybuchać kiedy chce i nadal będę go lubił.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dym , olej , pierścień , silnik , tłok |
|
|