Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2024, 22:14   #11
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Nie chce odpalać Błędy P0342, P0368, P053F

Cytat:
Napisał tomasz000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na Twoim miejscu poszukałbym również prawnika i próbował wyciągnąć od sprzedawcy zwrot części zapłaconej kwoty na naprawę albo nawet je zwrócić.
Bez przesady. Kupowanie używanego pojazdu z nieco słusznym przebiegiem zawsze jest obarczone ryzykiem. Kto zabrania po dojechaniu do domu po zakupie używanego pojazdu przestać go używać przed kompleksowym przeglądem w solidnym warsztacie? Taki przegląd to obowiązek nowego właściciela.
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę naciągane
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawieź auto do PZ Service, Sławka albo bliżej od strony Sosnowca - Mart Auto.
O, to już ma jakiś sens, a poza tym nie widzę związku z P053F resztą usterek i zerwanym paskiem, a jeśli nawet coś jest na rzeczy to takiej informacji nie rzuca się ot tak sobie. Niecałe pól godziny wystarczy, aby to sprawdzić. Do tego odgłosy uruchamianego silnika są zupełnie inne. Za to na forach polskich (w tym naszym) i zagranicznych widać związek pomiędzy P053F i trudnościami w uruchomieniu silnika. Jak do tego dołożyć problemy z czujnikiem wałka to kłopot gotowy. Ciekawe czy do tych DTC są ramki zamrożone, bo można by ocenić, czy te usterki to sprawa świeża, czy też problemy były już wcześniej.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 31-10-2024 o 22:39
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 11:27   #12
An__ia
ford::amateur

Imię: Anna
Model: Focus
Silnik: 1.0 ecoboost
Rocznik: 2013

Komentarz, że nie powinnam kupić tego samochodu rozwiązuje całą sprawę hehe. Przepraszam za uszczypliwości, ale nie rozumiem takich komentarzy. Kupiłam samochód mając wiedzę, że pasek nie był wymieniany na własną odpowiedzialność. Niepotrzebnie jeździłam tym samochodem. Mogłam się wstrzymać do 7 listopada do terminu wymiany tego paska. Zapytałam na forum o mój problem, bo nie ufam mechanikom (nie chce nikogo obrazić, ale kieruję się własnymi doświadczeniami). Interesowało mnie alternatywne rozwiązanie problemu i konfrontacja z mechanikiem. Nie wiem czy te objawy plus błędy, które się pokazały mają związek z paskiem, czy np. spotkało mnie takie nieszczęście, że poszło wszystko. Co do podpowiedzi rękojmi... Musiałabym udowodnić, że wada była ukryta. Jestem po ponownej rozmowie z mechanikiem ( auto mam oddać po weekendzie) powiedział, że on będzie w stanie stwierdzić czy to wada ukryta.
Z rzeczy, które sprawdziłam bez jego pomocy to, że przy próbie odpalenia samochodu wałki, które napędza pasek rozrządu się nie ruszają. Pytanie... Skoro silnik nie zaskakuje to i tak one powinny się ruszać?
Założyłam ten temat, bo właśnie nigdzie nikt przy takim problemie nie miał diagnozy, że to pasek rozrządu 😊
An__ia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 11:44   #13
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Tak, powinny się kręcić. Jak stoją to rzeczywiście pasek powiedział do widzenia
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 11:58   #14
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

W tym stanie błędy się zgadzają, od wałków wiadomo, a ciśnienie paliwa, bo pompa wysokiego ciśnienia jest wałkiem napędzana.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 15:34   #15
grzegorzyk
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 16v 105 KM
Rocznik: 2011

Jak widzisz że wałki stoją podczas rozruchu, to już możesz szukać silnika na wymianę.
grzegorzyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 17:31   #16
An__ia

Rozumiem, że zadając pytanie na grupie jedynie jedna osoba wykazała się naprawdę zainteresowaniem i chęcią pomocy (dziękuję ).Nie oczekiwałam naprawy przez forum, rad typu "nie kupuje się takiego auta", a jedynie potwierdzenia, że a nóż nie jest to rozrząd. Nikt nie sugerował paska, a jedynie moja dociekliwość i sprawdzenie wałków, która zasugerowała mi, że jednak to rozrząd nagle uaktywniła fachowców. Dla osób, które spotka podobna sytuacja. Radzę sprawdzić akumulator i inne rzeczy o których często pisane jest na forach. Ale też mieć na uwadze, że to może być pasek ( nawet jeżeli był wcześniej wymieniany ). Jaka będzie naprawa bardzo zależy jakie zniszczenia się dokonały. Nie musi to być wymiana silnika. Jak auto zostanie naprawione dam znać.
Stary 01-11-2024, 17:33   #17
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Niestety, koszt może być spory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2024, 23:12   #18
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał An__ia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do podpowiedzi rękojmi... Musiałabym udowodnić, że wada była ukryta. Jestem po ponownej rozmowie z mechanikiem ( auto mam oddać po weekendzie) powiedział, że on będzie w stanie stwierdzić czy to wada ukryta
Ja tą drogą bym nie podążał, bo skoro nikt nie grzebał przy przebiegu i nie naklejał fikcyjnej informacji o zmianie paska, nie zapewniał, że pasek był zmieniany to jaka jest to wada ukryta, bądź wina poprzedniego właściciela. Po prostu ch....ny pech, a Ty jak piszesz zrobiłaś wszystko by tego uniknąć, ale nie wyszło. To co pisałem o obowiązku nowego właściciela itd. nie bylo kierowane do Ciebie tylko do kolegi, który wyjechał z prawnikiem i zwrotem kosztów.
Ciężko także zakładać w ciemno że został zerwany pasek i podnosić komuś ciśnienie po samych DTC, gdyż to wariant najgorszy, a możliwości pośrednich jest kilka. A swoją drogą, to padło pytanie w pierwszych postach, czy nie słychać anomalii, gdy rozrusznik kręci silnikiem, a te powinny być słyszalne skoro pasek dokonał żywota. Kwestia jednak jakoś umknęła w dalszej dyskusji i pozostała bez odpowiedzi.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2024, 21:11   #19
An__ia

W Tobie ( w Panu) widziałam chęć pomocy :-). Jutro odbieram auto.
Opowiadam... Może komuś moja historia pomoże...
Przy próbie odpalenia auta nie było słychać nic co mogłoby wydawać się anomalią. Auto oddane do sprawdzonego mechanika z polecenia. Pasek zerwany ( wygląda na to, że zerwał się przy pierwszym odpaleniu i dzięki temu zawory się nie pokrzywily), pozrywane zęby i pompa olejowa była zawalona cząstkami paska. Wymieniona pompa oleju, płukanie silnika i nowy kompletny rozrząd. Silnik został sprawdzony ( cokolwiek to znaczy). Auto już sprawne. Mechanik radzi wymienić po ok. 80 tys. Km. Wymianę pasku ( ale to już chyba inny właściciel, bo ja zbyt długich tras nie robię i to pewnie będzie za jakieś 8 lat). Koszt części plus robocizna 2900zl. Będę żyć :-D

Dziękuję za odzew i jak najmniej awarii. Jeżeli ktoś chce o coś jeszcze w tym temacie dopytać, postaram się uzupełnić informacje.
Stary 09-11-2024, 21:24   #20
Piotr..
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015

czy zrzucana była miska olejowa celem wyczyszczenia smoka który zapewne się zapchał odpadami z paska?
Piotr.. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania