![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-01-2025
Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Chcąc, nie chcąc i tak ja nie będę tego robił tylko jakiś mechanik.
Podsumowując, ja to rozumiem tak: obydwa silniki tj. 1.0 i 1.5 to udane konstrukcje. Jak znajdę 1.5 to brać 1.5. jak będzie dobrze doposażone 1.0 to też brać i też będzie sensownie jeździł. Jeżeli jeszcze chodzi o wersję Active - coś więcej tam się pojawiło ciekawego? Wiem, że na razie jeszcze nie kupuje samochodu, tylko za miesiąc ale pojawiły się takie. Proszę jedynie o ocenę czy to sensowna cena za takie egzemplarze? 1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 4. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ten ostatni kolorystycznie jest fajny. Wiem, że zaraz będzie, że kupuje oczami, ale po prostu wspominam o tym. Przecież nie będę go kupował tylko dlatego, że ma dwa paski na masce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Swoją drogą, ciekawe ile kosztuje zrobienie takiego ozdobnika, żeby nie wyglądało jak wieś-tuning i odpadło po tygodniu, bo nie wierzę, że takie Focusy wyjeżdżały z fabryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo chyba przyznacie mi rację, że pomimo nikt z nas nie jest fanem upiększania aut tak w tamtym przypadku wyszło całkiem nieźle Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 14-10-2025 o 15:40 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
|
ST-Line czyli linia stylistyczna z akcentami sportowymi typu inny grill, przeprojektowane nieco zderzaki, inny wzór felg itp. ale reszta ta sama jak w pozostałych Focusach.
Wersja Active czyli de facto chwyt marketingowy Forda, żeby uatrakcyjnić gamę wersji tego modelu i przyciągnąć nowych klientów. Główne różnice to zwiększony prześwit bodaj o 3 cm, dołożone jakieś plastikowe listwy i nakładki. Dla mnie to bez szału ale może innym bardziej się podoba, nie wnikam. Szukając takiej Foki zwróciłbym uwagę, czy w wyposażeniu ma pełne światła LED, czy tylko są to światła do jazdy dziennej LED. W pierwszych latach produkcji mk4 pełne LED-y były tylko za dopłatą. Chyba dopiero od 2021r pojawiły się w standardzie niższych wersji. Mając taki budżet, szukaj auta z przebiegiem nie większym niż 100kkm, co dla 5-6 latka będzie oznaczać, że średnio na rok robił ok 20kkm. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Dzięki za rady! Zanotowane! No właśnie przy tym budżecie to celowałbym raczej w coś ze stosunkowo niewielkim nalotem, do tych 100-120 tysięcy (przebiegu oczywiście, a nie PLN)
Osobiście uważam, że Active wygląda fajnie - trochę przypomina mi Fiata Tipo Cross, którego chętnie bym wziął gdyby nie fakt jedynego silnika 1.0 T3 o mocy 100KM. Na pewno chciałbym pełne światła LED i najlepiej jakieś doświetlanie zakrętów itd. Jak wspominałem - często będę jeździł w "nieznane" stąd jednak takie systemy naprawdę się przydają. Co do tamtych paneli multimedialnych - wygląda jakby miały już połączenie z udostępnianiem ekranu więc też jest okay. Podsumowując - Focus MK4 (najlepiej w wersji Active) lub Kia Ceed. Astra raczej odpada. Ewentualnie i30 i Skoda Scala. Octavia jest ładna ale IV gen, która najprawdopodobniej przekracza mój budżet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jakby coś Wam wpadło jeszcze do głowy co mogłoby się wplasowywać w moje oczekiwania to dawajcie znać. Jak będę kupował samochód (ok. miesiąc) to podrzucę Wam linki z prośbą o ocenę. Dzięki! |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Dobra, no to już pełnoprawnie mogę kupic samochód.
Co sądzicie o tym? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Lub [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ten biały też jest okay- dzwoniłem do właścicielki i wydawała się w porządku. Jutro zadzwonię do tego czerwonego. Jak myślę, to pewnie automat do jazdy po mieście byłby wygodniejszy, a tu tak się składa, że właśnie automat. Ewentualnie jeszcze myślałem nad Hyundai Kona. Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 01-11-2025 o 01:15 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
|
Jak pglądam egzemplarze z 2020r. To wszystkie maja juz światła mija ia led, ale drogowe sa na halogenie, o ile nie ma juz full Led. Doświetlanie zakrętlw realizowane jest przez światło przeciwmgielne.
P.S. pierwszy czerwony Active ma w pełni halogenowe lampy, ale kolorystycznie ladny. Ostatnio edytowane przez Wojtek O. ; 01-11-2025 o 16:50 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Dzięki za opinię. Długich świateł pewnie nie będę często używał (częsta jazda po mieście, a jak mam wracać w nocy to raczej jadę rano).
Czerwony jest fajny (szyberdach, czujnik martwego pola itd), ale jednak przydałoby się, żeby auto było zarejestrowane już w Polsce i miało FVAT 23% - bo sobie odliczę połowę VATu więc przy aucie za 60 000 to około 5600 PLN zwrotu na VAT (użytkowanie mieszane). A co sądzicie o Mitsubishi Eclipse Cross (tutaj musiałbym dołożyć pewnie jeszcze z 5 tysięcy), Hyundai Kona, Hyundai XCeed lub Seat Arona? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Kia Xceed to ogólnie dobre auto, silniki też godne polecenia, ładna stylistyka z zewnątrz i w środku, jest troche większa od Seata Arony i Hyundaia Kony, będzie też nieco droższa od nich oraz od Forda. Ale za ok. 60k zł można już coś znaleźć. Wyposażenie xceed'a już w standardzie było bogate w zakresie komfortu i bezpieczeństwa, m.in światła LED p+t. Sądzę, że jest to dobra alternatywa dla Focusa active
Bump: Kia daje też długą gwarancję, więc nawet najstarsze roczniki Xceed (2019) byłyby jeszcze na gwarancji. Sporo tych aut na drogach jest z polskich salonów. Poniżej cennik i wyposażenie Xceed jakie udało mi się na szybko znaleźć. https://www.kia.com/content/dam/kwcms/kme/pl/pl/assets/contents/utility/Price_list/Cennik-XCEED-(05092019).pdf |
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
|
Xceed to poprostu inna buda Ceeda na wyższym zawiasie. Lepsze materialy wewnątrz jak porównac do focusa. Dobre wyposażenie. Ogólnie trwale auto, dobre benzyniaki.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Dzięki! Wyższy prześwit czyli coś co by mi się przydało do jazdy po mieście. Czyli celuję albo w Focusa Active albo XCeed'a, ewentualnie zwykły Focus/Ceed. Będę patrzył za ciekawymi egzemplarzami i podrzucał. Jakie benzyny tam rozpatrywać? W przypadku Focusa to wiem, że najlepiej 1.5EB 150KM lub z braku laku to ewentualnie 1.0EB 125KM. XCeed to pewnie najczęściej będzie 1.4T-GDI 140KM i strzelam, że będzie to takie optimum?
Jak tam wygląda sprawa automatów? Warte uwagi czy się sypią? Nie myślałem nigdy o automacie i zawsze byłem zwolennikiem manualnych skrzyń, ale jednak jazda po mieście (w korkach) w automacie jest po prostu wygodniejsza. --- --- --- Dodam jeszcze, że nie ukrywam, że bardzo podobało mi się jeszcze jedno auto, które niestety sądzę, że jest poza moim założonym budżetem tj. Renault Arkana. Na portalach aukcyjnych co prawda są egzemplarze w okolicach 68-72k ale obawiam się, że są zbyt tanie na to auto. Przykładowo: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Według sprzedającego - z Polski, FVAT, niski przebieg. Jeżeli by go sprawdzić z pomocą jakiegoś specjalisty i nie wyszło by nic bardzo niepokojącego to może warto spróbować pomimo tego, że Arkany kosztują raczej w okolicach 75-85 tysięcy? Arkana to w ogóle obiektywnie dobre auto? Warto je rozpatrywać w kontekście dołożenia do budżetu? A może patrząc na jakość/cena w porównaniu do Focusa Active / XCeed to nie warto dokładać? Arkana na pewno podoba mi się z wyglądu, ale wygląd to nie wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Silnik 1.3 TCE 140KM w Renówce zbiera ogólnie dobre opinie. Kilku moich kolegów jeździ różnymi modelami (niestety, żaden nie jeździ Arkaną) z takim silnikiem i nie słyszę od nich narzekania na trwałość, osiągi czy spalanie. Zresztą podobne wypowiadają się użytkownicy na forum Renault.
Skrzynia automat. dwusprzęgłowa to osobny temat. B.fajnie jeździ się autem z taką skrzynią i mówię to jako użytkownik Skody z DSG. Ale nieraz już słyszałem lub czytałem opinie, że tzw suche dwusprzęgłówki źle znoszą długotrwałe użytkowanie w jeździe miejskiej, tzn. częste zmiany biegów i niską prędkość obrotową silnika, a we współczesnych samochodach są one właśnie tak zaprojektowane, czyli na tzw. ekojazdę. I dotyczy to zarówno VAGa, Kii czy Renault. Skrzynie te zazwyczaj trudno mają "dojechać" bez problemów do 100kkm, bo sprzegła zaczynają się już ślizgać. Ale wiele zależy od sposobu eksploatacji przez wcześniejszego lub obecnego kierowcę. Lepiej pod tym względem wypadają "mokre" dwusprzęgłówki, bo wszystkie mechanizmy pracują w oleju. Takie skrzynie łączone były jednak z większymi/mocniejszymi silnikami o momencie obr. pow. 250Nm. |
|
|
|